maandag 8 april 2013

Nachtvlinders actief

Zeegse, excellent vlinderbiotoop
Na een valse start begin maart is het dan eindelijk zo ver: afgelopen weekend is het Nachtvlinderjaar 2013 vol uit de startblokken gekomen. Vlinders en vlinderaars komen uit hun holen. Vliegend, lopend of kruipend, iedereen heeft het voorjaar in z'n bol.
Grote voorjaarsspanner (Agriopis marginaria)
Groot voordeel voor vlinderkijkers is dat het jaar altijd begint met allerlei soorten die ook overdag gemakkelijk te spotten zijn. Rustend op een boomstam of onrustig fladderend tussen de struiken. Na maandenlang verstard in een pop gelegen te hebben mag er eindelijk gevlogen worden. Soms gaat dat mis en belandt een Grote Voorjaarsspanner in een spiegelend heideven. Als er dan geen redding van een passerende vlinderliefhebber is rest er niets dan een vroege verdrinkingsdood. Gaat alles goed dan kan er 's avonds gezocht worden naar een ongevleugelde en heerlijk geurende dame. Zij heeft niets anders te doen dan rustig afwachten op heren bezoek, dan nog even eitjes afzetten en vertrekken naar de "Eeuwige Vlindertuin".

Oranje Berkenspanner, Archiearis parthenias

Het nieuwe jaar begon voor mij extra goed. Na jaren op geschikte plaatsen zoeken lukte het eindelijk om de Oranje Berkenspanner te betrappen bij zijn patrouille vlucht. In de vroege ochtend vaak hoog in de bomen aanwezig maar 's middags afzakkend naar lagere regionen. Op zoek naar een slokje water of gewoon even opvallend fladderen. Langs het fietspad van Zeegse naar Oudemolen (Drenthe) waren er zelfs drie heren aanwezig. Keurig op ongeveer honderd meter tussen elke vliegplaats zodat het duidelijk was wie waar de baas was. Omdat het leven voor deze bijzonder mooie, bruin-oranje vlinders maar kort is bleek het fotograferen een bijzondere uitdaging. Soms leek het te komen tot een perfecte landing maar dan werd toch weer gekozen voor een snelle doorstart. Uiteindelijk lukte het toch om één redelijke foto te maken. Zelfs de wat getande antennes van deze heer zijn nog zichtbaar.

Voorjaarsbladroller, Tortricodes alternella

Als dennenzaadjes zo klein dwarrelen ondertussen verschillende Voorjaarsbladrollers over het pad. Ook zij zijn als rupsje hun leven begonnen op de overal aanwezige berken. Hun eerste vlucht lijkt wat minder doel gericht en zeker wat trager dan de snelle Berkenspanners. Rusteloos fladderen ze over het zandpad, gaan even zitten op een dood blaadje en vertrekken dan weer. Eten doen ze niet en alles draait om het vinden van een geschikte partner. Even eitjes afzetten bij straks uitlopende knoppen en dan is weer gebeurd. Het leven als vlinder is maar een kortstondig genoegen.

Kleine voorjaarsspanner, Agriopis leucophaearia

Voorjaarsspanner, Apocheima hispidaria
Kleine voorjaarsuil, Orthosia cruda

Er kan nu ook gezocht worden naar Kleine voorjaarssspanners en Voorjaarsspanners. Rustend op eikenbomen of soms te vinden als verzameling vleugeltjes op plaatsen waar mezen een feestmaal aangericht hebben. Voor uilen moet er wat meer werk gedaan worden. Zij laten zich overdag niet zo gemakkelijk vinden maar komen 's avonds wel uitstekend op licht. Vooral de Kleine Voorjaarsuil zal de komende weken massaal op de vleugels gaan.

Nachtvlinderjaar 2013 is nu echt gestart. Ook eens kennismaken? Dat kan op 37 locaties langs de route van de Nachtvlinderestafette. Van Wad tot Vaals en van 29 april tot 12 augustus is iedereen van harte welkom op 37 natuurkampeerterreinen. Kijk eens op de websites van de Vlinderstichting, de Stichting NatuurkampeerterreinenNatuurpresentaties  of Facebook voor meer informatie.9 opmerkingen:

 1. wat heerlijk leerzaam weer(voor mij althans zeker)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's Kees en leerzaam verhaal.
  Nog even en dan komen de gewone vlinders ook weer.
  De lente is nu echt begonnen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant blog, ik let eigenlijk nooit zo op nachtvlinders. Maar ze zien er prachtig uit op je foto's. Zeker wat aandacht waard!
  Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onopvallend, ik zal maar zeggen voor de meer oplettende kijker in de natuur. Maar wel erg mooi. Ik hoop ze binnenkort ook weer even te zien (en te fotograferen).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een leerzaam blog Kees, van een prachtige vaak wat verborgen wereld.
  Prachtige vlindertjes zitten er bij en de moeite waard om daar aandacht
  aan te besteden.
  Proficiat met je Oranje Berkenspanner, een mooien vondst en een toch
  alleszins toonbare foto.
  Leuk dat de nachtvlindermaraton weer begint, hopelijk wordt het
  net zo'n succes als vorig jaar
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad weer een heel leerzaam blog Kees.
  Hier was of is volgende week ook een nachtvlinder excursie
  met het ivn in het Streekbos.
  Jij laat weer een aantal hele mooie foto's zien.
  De dagvlinders zijn mooi gekleurd maar bij de
  nachtvlinders zitten er ook beauty's tussen.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. mooie en leerzame blog Kees!
  helaas een ondergewaardeerde groep. prachtig weergegeven.
  ook ik heb de oranje berkenspanner gespot, super! en ik begrijp nu ook de verwarring met een kleine vuurvlinder, want ze lijkt er vliegend sprekend op.
  een goede nachtvlinderestafette gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...