Doorgaan naar hoofdcontent

Turks fruit, deel 3, vogels

Roodkopklauwier, Adrasan
 Turks fruit is een bundel impressies van een tweeweekse reis met Hamba Kahle Natuurreizen en de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) door Zuidwest Turkije. In het derde verhaal staan bijzondere en gewone vogels centraal.
Kuifleeuwerik, Adrasan

Als je opgegroeid bent aan het eind van de vijftiger jaren en de eerste vogels geleerd hebt in de jaren zestig dan behoort de Kuifleeuwerik tot de jeugdherinneringen. Op elk braakliggend terrein of bouwkavel zaten ze. Parmantig de kuif omhoog en vooral onwelluidend krassend. Voor de nieuwe generatie is het nodig om een retourtje Antalya te kopen. In elke wegberm zitten ze wel. Trots om zich heen kijkend, hier is het gekuifde leven nog goed.

Boerenzwaluw, Bafa meer
"Arabische" Gaai, Efeze
Anatolië is ook voor vogels een kruispunt van Mediterrane, Europese, Russische en Iraanse vogels. Letterlijk duizenden Boerenzwaluwen passeren er, allen met een retourtje Afrika - Oost-Europa. Maar nog veel interessanter zijn de broedvogels die hier hun westelijke grens bereiken. De Arabische Buulbuul werd al getoond in deel 1, de Perzische Roodborst en Turkse Boomklever wilden zich helaas niet laten zien. De Arabische ondersoort van onze eigen Gaai is daarentegen het jaarrond overal te vinden. Een zwarte kop en een wat fletser verenpak vallen direct op. Het is wel even wennen aan Turkse gaaienspraak, elke keer hoor je weer een ander geluid en steeds blijkt het dezelfde vogel te zijn.

Ralreiger, Dalyan

Ralreiger, Dalyan 

Grote Karekiet, Dalyan

Meren als Köyceğiz noordelijk van Dalyan zijn een eldorado voor Ralreigers en Grote Karekieten. Overal langs de oever lichten de witte ondervleugels van deze reigers op. Behendig klauterend over het riet of gewoon even opvliegend om een nog betere visplaatsje te bemachtigen. Karekieten kijken af en toe wat verstoord naar het gehannes onder hun zangplek. Hun beste rietstengel buigt soms vervaarlijk door onder het gewicht van de bruine reigers. Krekelzangers en Waterrietzangers zijn nog niet terug en ook de libellen waarvoor juist dit meer zo bekend is wachten nog even met uitsluipen tot het moment dat de zomer echt gaat beginnen.


Grote Rotsklever, Kaunas, Dalyan

Grote Rotsklever, Kaunas, Dalyan
De kust van Anatolië is al meer dan vijfduizend jaar een geliefde plek voor mensen. Letterlijk overal liggen brokken historie verspreid door het landschap. Muren van lang geleden worden nu gedeeld door Hardoenen (grote hagedissen die in deel 5 getoond worden) en Grote Rotsklevers. Deze vogels zijn nauw verwant met onze eigen Boomklever maar  zijn uitgerust met een enorme snavel voor het verschalken van grote insecten. Broeden doen ze het liefst tussen stenen en de ruïnestad Kaunas biedt een goede gelegenheid om ze bij hun huiselijke activiteiten te bespieden. Loop naar het amfitheater en let even op de grote toegangspoort. Links boven zit hun nest.

Cirlgors

Voor gorzen moet je echt eens naar Turkije gaan. Ortolanen zijn hier nog gewoon maar let op: hun neefje, de Bruinkeelortolaan, komt er ook voor. Grauwe gorzen zitten overal te knarsen maar wij geven toch de voorkeur aan het wat mechanische deuntje van de Cirlgors. Aan het Bafa meer zitten ze gewoon op de elektriciteitsdraden.

Slangenarend, Kaunas, Dalyan
Vorkstaartplevier, Menderes delta

Vogels van Zuidwest Turkije  kan slechts een kleine selectie bieden van alles wat door de lenzen van de verrekijker opgepikt wordt. Flamingo's, Roze Pelikanen, Maskerklauwieren, Sporenkievit of toch maar die prachtige Slangenarend laten zien? Ik laat me maar leiden door de deelnemers van deze reis en kies voor de Vorkstaartplevier. Teruglopend van het strand bij de Meander delta (zuidelijk van Selcuk) werd de kim bijna verduisterd door een wolk buitelende en zwierende sternachtige vogels. Dichterbij gekomen streken enkele neer en leken even verbaasd als wij. Het zijn geen echte plevieren maar meer verwant aan de renvogels van steppen en savannes in Afrika en Arabië.

Reacties

  1. Mooie serie Kees, ja de kuifleeuwerik hoor en je niet meer, hier althans niet.
    Je hebt een prachtige serie van de vogels kunnen maken.
    Fijne zondag nog.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig, dit wil iedereen natuurlijk wel zien! H groet, Marion

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak