zaterdag 4 mei 2013

Turks fruit, deel 3, vogels

Roodkopklauwier, Adrasan
 Turks fruit is een bundel impressies van een tweeweekse reis met Hamba Kahle Natuurreizen en de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) door Zuidwest Turkije. In het derde verhaal staan bijzondere en gewone vogels centraal.
Kuifleeuwerik, Adrasan

Als je opgegroeid bent aan het eind van de vijftiger jaren en de eerste vogels geleerd hebt in de jaren zestig dan behoort de Kuifleeuwerik tot de jeugdherinneringen. Op elk braakliggend terrein of bouwkavel zaten ze. Parmantig de kuif omhoog en vooral onwelluidend krassend. Voor de nieuwe generatie is het nodig om een retourtje Antalya te kopen. In elke wegberm zitten ze wel. Trots om zich heen kijkend, hier is het gekuifde leven nog goed.

Boerenzwaluw, Bafa meer
"Arabische" Gaai, Efeze
Anatolië is ook voor vogels een kruispunt van Mediterrane, Europese, Russische en Iraanse vogels. Letterlijk duizenden Boerenzwaluwen passeren er, allen met een retourtje Afrika - Oost-Europa. Maar nog veel interessanter zijn de broedvogels die hier hun westelijke grens bereiken. De Arabische Buulbuul werd al getoond in deel 1, de Perzische Roodborst en Turkse Boomklever wilden zich helaas niet laten zien. De Arabische ondersoort van onze eigen Gaai is daarentegen het jaarrond overal te vinden. Een zwarte kop en een wat fletser verenpak vallen direct op. Het is wel even wennen aan Turkse gaaienspraak, elke keer hoor je weer een ander geluid en steeds blijkt het dezelfde vogel te zijn.

Ralreiger, Dalyan

Ralreiger, Dalyan 

Grote Karekiet, Dalyan

Meren als Köyceğiz noordelijk van Dalyan zijn een eldorado voor Ralreigers en Grote Karekieten. Overal langs de oever lichten de witte ondervleugels van deze reigers op. Behendig klauterend over het riet of gewoon even opvliegend om een nog betere visplaatsje te bemachtigen. Karekieten kijken af en toe wat verstoord naar het gehannes onder hun zangplek. Hun beste rietstengel buigt soms vervaarlijk door onder het gewicht van de bruine reigers. Krekelzangers en Waterrietzangers zijn nog niet terug en ook de libellen waarvoor juist dit meer zo bekend is wachten nog even met uitsluipen tot het moment dat de zomer echt gaat beginnen.


Grote Rotsklever, Kaunas, Dalyan

Grote Rotsklever, Kaunas, Dalyan
De kust van Anatolië is al meer dan vijfduizend jaar een geliefde plek voor mensen. Letterlijk overal liggen brokken historie verspreid door het landschap. Muren van lang geleden worden nu gedeeld door Hardoenen (grote hagedissen die in deel 5 getoond worden) en Grote Rotsklevers. Deze vogels zijn nauw verwant met onze eigen Boomklever maar  zijn uitgerust met een enorme snavel voor het verschalken van grote insecten. Broeden doen ze het liefst tussen stenen en de ruïnestad Kaunas biedt een goede gelegenheid om ze bij hun huiselijke activiteiten te bespieden. Loop naar het amfitheater en let even op de grote toegangspoort. Links boven zit hun nest.

Cirlgors

Voor gorzen moet je echt eens naar Turkije gaan. Ortolanen zijn hier nog gewoon maar let op: hun neefje, de Bruinkeelortolaan, komt er ook voor. Grauwe gorzen zitten overal te knarsen maar wij geven toch de voorkeur aan het wat mechanische deuntje van de Cirlgors. Aan het Bafa meer zitten ze gewoon op de elektriciteitsdraden.

Slangenarend, Kaunas, Dalyan
Vorkstaartplevier, Menderes delta

Vogels van Zuidwest Turkije  kan slechts een kleine selectie bieden van alles wat door de lenzen van de verrekijker opgepikt wordt. Flamingo's, Roze Pelikanen, Maskerklauwieren, Sporenkievit of toch maar die prachtige Slangenarend laten zien? Ik laat me maar leiden door de deelnemers van deze reis en kies voor de Vorkstaartplevier. Teruglopend van het strand bij de Meander delta (zuidelijk van Selcuk) werd de kim bijna verduisterd door een wolk buitelende en zwierende sternachtige vogels. Dichterbij gekomen streken enkele neer en leken even verbaasd als wij. Het zijn geen echte plevieren maar meer verwant aan de renvogels van steppen en savannes in Afrika en Arabië.

2 opmerkingen:

 1. Mooie serie Kees, ja de kuifleeuwerik hoor en je niet meer, hier althans niet.
  Je hebt een prachtige serie van de vogels kunnen maken.
  Fijne zondag nog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig, dit wil iedereen natuurlijk wel zien! H groet, Marion

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...