zondag 5 mei 2013

Turks fruit, deel 4, bijzondere erwtjes

Kroontjeskruid, Coronilla varia, Adrasan
Turks fruit, een bundel impressies van een tweeweekse reis met Hamba Kahle Natuurreizen en de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) door Zuidwest Turkije. In het vierde verhaal gaat de aandacht naar de grond, kleine, kruipende erwtjes (Vlinderbloemigen) en hun vruchten.


Medicago maritima, Menderes delta

Medicago orbicularis, Adrasan

Medicago rigidula, Adrasan
Mediterrane streken zijn bekend  om hun grote aantallen vlinderbloemigen. Hebben wij maar een paar Rupsklavers (Hopklaver en Luzerne), zij grossieren in tientallen soorten. Elk met een vrijwel identiek hoofdje gele bloemen maar met totaal verschillende vruchten. De meeste zijn letterlijk overal te vinden, van wegrandjes tot grazige stukken in de maquis vegetaties. De mooiste is misschien wel Medicago orbicularis met grote, ronde en schijnbaar platgedrukte vruchten. Helaas zijn er wel erg veel met tonvormige, gedraaide en gestekelde vruchten. Blamey en Wilson geven in hun boek "Mediterranean Wild Flowers" een uitstekend overzicht maar zelfs dan blijft het lastig.

Trifolium resupinatum, Selcuk. Let eens op de omgekeerde bloemen, de vlag zit niet boven maar onder!
Trifolium stellatum, Selcuk

Trifolium spumosum, Adrasan

Trifolium tomentosum, Adrasan

Trifolium pilulare, Kas

Ook onder de "echte" klavers zijn er enkele met fotogenieke vruchten. Sterklaver is de meest algemene maar de behaarde Trifolium tomentosum en Trifolium pilulare zijn mijn favorieten. Ook voor deze soorten is het echt niet nodig naar een natuurreservaat te gaan. Even door de knieën op een willekeurig weilandje en je kan beginnen met fotograferen.

Astragalus hamosus, Adrasan

Bisserula pelecinus, Dalyan
Turkije is het land van de Hokjespeulen (Astragalus), bijna 400 soorten zijn er te vinden. Vooral in het oosten van Anatolië lijkt elke berg weer een andere Hokjespeul te hebben. In de directe omgeving van Adrasan (zuidelijk van Antalya) stond Astragalus hamosus met kenmerkende, hoornvormige gekromde peulen. De meest bizarre vruchten vonden we rond Dalyan. Geen hokjespeul maar Bisserula pelecinus met blauwe bloempje en een platte, diep gekartelde peul.

Lathyrys cf setifolius, Selcuk

Deze reis werd georganiseerd door Hamba Kahle Natuurreizen in samenwerking met SNP (Nederland) en Amber Travel (Turkije).

3 opmerkingen:

 1. Ook al weer zo'n mooie serie. Jouw blogs over het Turks fruit zijn één groot genot! Groet Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtige foto's Kees en Stella!!
  hartelijke groet, Joke Jansen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie van deze wonderschone bloemen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...