zondag 5 mei 2013

Turks fruit, deel 5 (slot), een gemengd boeket

Tulipa orphanidea, Adrasan

Turks fruit, een bundel impressies van een tweeweekse reis met Hamba Kahle Natuurreizen en de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) door Zuidwest Turkije. Dit laatste verhaal biedt een potpourri van bijzondere Turkse flora en fauna, even kleurrijk en aantrekkelijk als zoet Turks fruit.

Nederland en Turkije hebben inmiddels 400 jaar handelsgeschiedenis opgebouwd. Onze historie is zelfs zo vervlochten dat niemand zich realiseert dat de Hollandse tulp afkomstig is uit het Ottomaanse rijk. Een "Tulipan" was toen nog een bijzonder hoofddeksel wat volgens de zeevarende kooplieden sterk leek op een tulpenbloem.

Lycische pijpbloem (Aristolochia lycica), Adrasan
Cytisus hypocystis

Voor reizende plantenliefhebbers is het een zegen dat we verlost zijn van die dure diarolletjes. Met meer dan tienduizend plantensoorten in Anatolië wist je bij voorbaat dat je nooit genoeg mee kon nemen. Nu kun je onbeperkt blijven schieten, van bizarre en nergens anders voorkomende Lycische Pijpbloemen tot bladloze parasieten op Cistus struiken.

Hardoen, Milete

Griekse landschildpad, Adrasan

Karetschildpad, Dalyan (Turtle Hospital)
Rode Toornslang, Adrasan

Reptielen zijn op elke excursie te vinden. Zelfs de platgelopen ruïnes van Efese en Phaselis zitten vol met prehistorische monsters. Alleen de naam is al afschrikwekkend: Hardoen. Ondanks zijn vervaarlijke uiterlijk, van gestekelde drakenstaart tot opengesperde muil, is het een vriendelijk en zelfs een beetje schuw wezen. Pas als er een soortgenoot in de buurt van een favoriete steen komt wordt het menens. Net als zijn Afrikaanse verwanten begint het met kopschudden en wat schijnbewegingen. Pas als dat niet helpt volgt een frontale aanval. Slangen zijn overal aanwezig maar worden bijna alleen gezien als "road pizza". Plat gereden of zelfs plat geslagen valt er vaak weinig meer van te maken. Veel gemakkelijker is het om landschildpadden te zien. twee soorten komen voor in het zuiden van Turkije. De Griekse met twee schildjes boven de staart en de Moorse met slechts één. Op het strand ten zuiden van Dalyan komen vanaf mei Karetschildpadden aan land om hun eieren te leggen. Onfortuinlijke dieren die in een net terechtkomen worden opgevangen in een "Turtle Hospital".

Europese Tjiktjak (Adrasan)

Als de avond valt wordt het tijd voor de Europese Tjiktjak. Een gekko soort die op de muren van hotels gemakkelijk te spotten is. Net buiten het licht en voortdurend alert op een passerende vlinder of kever.

Spinnen gevecht, oostelijk van Kas

Bidsprinkhaan, Bafa meer

Sabelsprinkhaan, Bafa

Insecten en spinnen zijn rijkelijk vertegenwoordigd langs de warme kust. Rustig picknickend in een olijfboomgaard waren we getuige van een gevecht op leven en dood tussen twee prachtig gekleurde spinnen. Ze leken wel een beetje op de bekende "Ladybird Spider" maar hadden in plaats van zwarte stippen een forse streep over de rug. Bidsprinkhanen doen het wat rustiger, wiegend hangen ze tussen het gras tot er iets voorbij komt wat past tussen de vangpoten. Sabelsprinkhanen zijn echter een maatje te groot. Ook zij lusten wel een hapje vlees dus ook voor de bidders is het uitkijken met deze kleurige monsters.

IJsvogel, Adrasan

Zuidwest Turkije, een perfecte bestemming voor een voorjaarsreis.

Deze reis werd georganiseerd door Hamba Kahle Natuurreizen in samenwerking met SNP (Nederland) en Amber Travel (Turkije).

7 opmerkingen:

 1. overbodige vraag of jullie genoten hebben,wat een reis dit is gewoon smullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is genieten Kees.
  Of ik er bij ben!!
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Kees
  wat een mooie serie is dit en veel variatie aan foto's.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie heb je gemaakt Kees.
  Mooi ook om al die bloemen en beestjes te zie die we hier niet hebben.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een boeiend verslag in vijf delen van jullie rondreis door Turkijke.
  En ik neem aan we we hier nog maar een klein selectie te zien hebben
  gekregen van al het moois datjullie daar zijn tegen gekomen.
  Inressant e informatie allemaal en smullen van al die planten en
  dieren die we hier in Neder4land niet kennen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Kees,
  wat een mooi verslag weer, maar nog mooier vind ik je foto's.
  Wat een aparte bloemen heb je daar gezien, maar ook die bidsprinkhaan
  vind ik heel apart. Die kleuren zul je hier niet zo gauw tegenkomen.
  De enige bekende vogel in je blog is het ijsvogeltje hihi...
  Heerlijk om te zien en te bleven Kees.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...