Doorgaan naar hoofdcontent

Zeevogelfeest met Vogelbescherming

Zeevogelfeest met Vogelbescherming
Krijsend en joelend buitelen tientallen, vooral jonge, meeuwen door elkaar. Ogen en snavels gericht op een gestage stroom heerlijke hapjes die de Hendrik Karssen voortdurend uitspuwt. Daarboven en daartussen scheren de messcherpe vleugels van een eskadron duikbommenwerpers. Zonder explosieve lading maar in staat om met een gerichte aanval hun plaats aan deze feestdis op te eisen.

Jaarlijks organiseert Vogelbescherming samen met Pterodroma Adventures een bijzondere excursie voor de kust van Texel en Noord-Holland. Voor vogelaars biedt het een unieke kans om zeevogels in hun natuurlijke omgeving waar te nemen of te fotograferen. En in de herinnering van menig vogel zal de dag voortleven als een ongekende schrans partij. Van de vroege ochtend tot ver in de middag wordt sushi van poon en schol, geserveerd op een bed van zeewater, aangeboden.


Het is nog donker als de eerste auto's zich van heinde en ver melden op de kade van Den Helder. Het  bejaarde motorschip Hendrik Karssen vind het allemaal wel best. Tevreden brommend wacht de boot tot de laatste vogelaars zich ingescheept hebben en expeditieleider Stein het sein voor vertrek geeft. Koffie, thee en een frisse dosis spanning voor wat komen gaat maakt iedereen alert. Al in het Marsdiep trekken de heren van Pterodroma hun geslepen messen en beginnen met de voorbereidingen voor een ongekend zeevogelfeest.
Jonge meeuwen wachten op wat komen gaat

Volwassen kokmeeuw in winterkleed
Grote Mantelmeeuw

Met de boeg naar het noorden gericht wordt het al snel duidelijk dat de uitnodiging voor deze bijzondere dag breed verstuurd is. Geen plaats op het schip is nog vrij maar daarbuiten is het nog veel drukker. Tientallen Zilvermeeuwen, Kokmeeuwen en Kleine Mantelmeeuwen weten kennelijk wat er komen gaat. De meesten uitgedost in jeugdig bruin, een enkeling in een strak pak uitgevoerd in zwart, wit of grijs.

Jan van Gent rustig spiedend

Jeugdig enthousiast maar als duik stelt het niet veel voor

Uit het niets verschijnen dan de eerste Jan van Genten. Jeugdig bruin gespikkeld of minstens drie jaar oud en wit-zwart getekend. Nauwelijks getraind storten de jongsten zich als ongeleide projectielen in het water. Even onder water rondkijkend en dan met een bijna verbaasde blik weer boven komend. Er lag toch echt ergens een overheerlijk stuk vis....Volwassen Genten trekken zich niets aan van dit gestuntel. Ze duiken behendig onder de meeuwen door voor een goed gericht schot. Soms zijn ze zelfs zo snel dat ze al met een gevulde snavel boven komen op het moment dat andere vogels er over denken om ook maar eens aan tafel te gaan.

Drieteenmeeuw

Pontische Meeuw
Tussen de vele "bekende" meeuwen duiken plotseling drie nieuwelingen op. De eerste opvallend klein, bijna fragiel tussen de machtige Grote Mantelmeeuwen. Drieteenmeeuwen! Het gele snaveltje en een dunne potloodtekening rond de hals vallen direct op. Het zijn broeders op hoge kliffen die nu als jakhalzen tussen de leeuwen door sluipen voor een flard verloren vis. Vogelbescherming gids Luc herkent een Pontische meeuw en een Geelpootmeeuw. Nog niet zo lang geleden waren deze Mediterrane soorten, met inmiddels ook langs onze kusten enkele broedparen, nog één soort met twee varianten. Het meest opvallende verschil tussen beiden is de dunne snavel en het platte voorhoofd van de Pont in tegenstelling tot de meer gewelfde kop en de forse snavel van de echte Geelpoot.

Landende zeekoet

Laag over de golven passeren vluchten Zwarte Zee-eenden, Eidereenden, Rotganzen en een enkele Spreeuw. Voor de boeg dobberen Alken en Zeekoeten die wat moeten wennen aan al deze onverwachte aandacht. Als het geronk van de motor dichterbij komt kiezen de meesten voor een snelle spurt om dan al klapwiekend even verder weer in het water te plonzen.

Welkom in de haven lijkt deze Grijze Zeehond te willen zeggen

Het is bijna vier uur als de Hendrik Karssen, begeleid door slierten Rotganzen en een vriendelijke Grijze Zeehond, zijn ligplaats weer opzoekt in de haven. Voor landrotten is dit zeevogelfeest met Vogelbescherming en Pterodroma een unieke ervaring. Je moet er even wat voor over hebben om op zondagochtend ver voor zes uur op te staan maar dan krijg je ook wat. Een absolute aanrader!


Reacties

 1. Hooi Kes
  wat een mooie serie voral die janvangent top.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou ik wil wel geloven dat je zeer genoten hebt Kees.
  Wat een schare fraaie vogelsoorten is er aan jullie voorbij getrokken.
  Prachtige foto's heb je er ook van kunnen maken, mooi al die vliegbeelden.
  Alleen je blog lezen en bekijken is al voldoende om te begrijpen dat het een unieke dag was.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldige ervaring lijkt me!
  Groeten, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie vogelfoto's heb je gemaakt. Bij deze zeevogels krijg ik altijd een erg vrij gevoel. Dat je genoten hebt is te zien en te lezen. Groeten Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk verhaal en mooie foto's Kees! Het was inderdaad een zeer geslaagde tocht.

  Groet,
  Luc (Hoogenstein, overigens was ik niet vanuit Pterodroma aan het gidsen, maar vanuit Vogelbescherming ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Luc, bijzonder bedankt voor jouw perfecte excursie begeleiding. Veel geleerd! Ik heb mijn "foutje" meteen even verbeterd. De Geelpoot heb ik waarschijnlijk ook nog ergens tussen de honderden foto's zitten en zal deze t.z.t. nog toevoegen.

   Verwijderen
 6. Dag Kees,
  Het was idd een leuke tocht die ik nog wel eens opnieuw wil doen. Een goed verslag deze blog. Op mijn site (www.althofweb.nl) heb ik een link naar deze blog gemaakt.
  Groetings, Jan Althof

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Jan, wat een schitterende foto's heb jij gemaakt! Ik kon er maar een paar kwijt en uiteindelijk ook nog niet eens de beste geselecteerd.

   Verwijderen
  2. Dank je Kees en de complimenten retour ten aanzien van je "niet de beste", want dat valt best mee :-)

   Verwijderen
 7. Leuke excursie Kees. Jullie hebben het nog best getroffen met het weer, dinsdag zat het helemaal dicht. Wat is het moeilijk om meeuwen soorten te herkennen. Ik heb er deze week ook veel foto's van gemaakt en kom zeker weer eens terug kijken naar jouw foto's. Geweldig de Janvangent en ook de zeehond natuurlijk.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mooie serie Kees. leuk ook die Zeehond. mooi vastgel;egd

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Muizenissen in het Annerveense moeras

Annerveensche Moeras Bijna mei en het voelt aan als half maart. Toch is het echt voorjaar in het Annerveensche Moeras. Grutto's roepen, Kieviten buitelen en Wulpen vliegen heen en weer. Een laatste Groenpootruiter stapt wat verloren rond terwijl de Kleine Plevier alweer denkt aan broeden op het strandje. Annerveensche Moeras, Grutto en Kleine Plevier Laag bij de grond zijn het vooral muizenissen die om aandacht vragen. Letterlijk elk stukje kale, open getrapte veengrond is begroeid met Muizenstaart. Onze meest bizarre boterbloem met een minieme bloem die vooral bestaat uit een parmantig opgericht vruchtbeginsel met wel 100 stampers. Een paar draadvormige blaadjes zorgen voor de noodzakelijke fotosynthese. Alles bij elkaar niet meer dan vijf centimeter hoog! Muizenstaart, vegetatie Muizenstaart Muizenstaart, bloem Tussen deze Muizenstaarten staat een nog kleiner plantje: Bronkruid. Feitelijk onze enige inheemse Postelein. Beide Winterposteleinen

Stekelrog

De bioloog zoekt De week van de bioloog - 9 Wat een week. Vier collegeseries over het verhaal van Sapiens afgesloten. een introductie college over Virologie mogen verzorgen (wordt as. zaterdag herhaald, zie website Vrije Academie) en vandaag volledig uitgewaaid op het Hollandse strand bij Katwijk. En dat leverde weer een leuk verhaal op/. .Striemende wind, bijna horizontale regen en vliegend zand. Maar eens een bioloog, altijd een bioloog. Met samen geknepen ogen bleef ik het zand afspeuren en dat leverde eerst een dribbelend drieteenstrandlopertje op. Prachtig wit en grijs, zijn  winterkostuum steekt prachtig af tegen het strand. Een ongezien garnaaltje verdwijnt in het zwarte snaveltje. En dan komt de beloning. Een eikapsel van een stekelrog. Een algemene kraakbeenvis in de Noordzee maar toch een leuke waarneming. Boswachter Luc Knijnsberg vindt geregeld meer soorten maar ik ben a blij met een enkel kapsel. Het jong is allang uitgekomen. Mogelijk nu rondzwemmend langs onze kust en ho

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnavel z