zondag 7 oktober 2012

Paddenstoelenfeest bij Scharmer

Scharmerplas, paddenstoelenexcursie
Een herfstige ochtend bij de Scharmerplas. Kastelen van regenwolken torenen hoog boven de villa's van Harkstede (gemeente Slochteren). Op de zandige oever een dozijn leden van de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV, afdeling Groningen). Vol verbazing lopen zij rond in de schatkamer met bijzondere paddenstoelen die door mycoloog Inge Somhorst ontsloten wordt.

Berkenboleet

Tijdens de aanleg van de A7 werd hier diep onder de venige ondergrond zand weggezogen. Wat achterbleef was een met zand omzoomde plas waar de natuur ruimte kreeg om met eigen penseelstreken een nieuw gebied in te richten. Voor de omwonenden werden wandelpaden aangelegd en honden zorgden voor enige bemesting. Berken kregen al snel gezelschap van vaste begeleiders als Vliegenzwam, Roodgrijze Melkzwam en Berkenboleet. Alle drie genieten ze van dagelijks contact met berkenwortels. In ruil voor wat aminozuren bied de berk hun dagelijks vers gemaakte suikers.
Baardige Melkzwam, Scharmerplas

Radijsvaalhoed met kenmerkende druppels op de plaatjes, Scharmerplas

Tweekleurige Vaalhoed met een vlies tussen hoed en steel, Scharmerplas

Witschubbige Gordijnzwam, Scharmerplas

Vaalpaarse schijnridderzwam, Scharmerplas
Baardige Melkzwammen zijn de pronkjuwelen van dit gebied. Zacht oranje gekleurd en voorzien van een slordig overhangende en harige jas. Wat meer in de schaduw van de lage berkjes hebben Witschubbige Gordijnzwammen, Radijs- en Tweekleurige Vaalhoeden een plekje gevonden. Beide voorzien van een vlies van haren om de pas gevormde plaatjes te beschermen. Veel forser is de Vaalpaarse Schijnridderzwam. Met de laagstaande zon worden de aflopende plaatjes mooi aangelicht.

Schubbige Fopzwam, Scharmerplas

Franjezwam, Scharmerplas

Op het open zand groeien tientallen Schubbige Fopzwammen. Zacht bruin, een gladde huid, wijd uitstaande plaatjes en een geschubde steel maken de soort gemakkelijk herkenbaar. Franjezwammen liggen er tussen als weggooide stukjes tapijt.

Draadknotszwam

Glimmerinktzwam, Scharmerplas

Klontjestrilzwam, Scharmerplas

Roodporiehoutzwam, Scharmerplas

In de natte, met elzen omzoomde, rand van het bos staan onopvallende Draadknotszwammen. Voor een passant snel te missen, de paddenstoel is niet veel meer dan een wit gekleurde stijve draad die uit de bosbodem oprijst. Hogerop is het droger en opvallend minder rijk aan paddenstoelen. Een enkele Stinkzwam, een mooie groep Glimmerinktzwammen en wat Roodbruine Schijnridderzwammen. Op wat afgevallen hout en boomstammetjes worden Roodporiehoutzwammen en de bizarre Klontjestrilzwam gevonden.

Een wandeling bij de Scharmerplas is juist nu een paddenstoelenfeest.


7 opmerkingen:

 1. Een feest voor de liefhebber! Weer veel geleerd, want van de draadknotszwam en de klontjestrilzwam had ik nog nooit gehoord. Leuk om mee te kijken zo!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wederom een nieuwe herontdekte wereld. Prachtig. Iedereen bedankt! Groet, Thorhold

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's en interessante informatie.
  Ik heb nog veel te leren op paddenstoelgebied
  en deze mooi blog levert weer een stukje extra
  kennis op.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Kees,

  wat een mooi blog vol schitterende paddenstoelen.
  er staan er veel in die ik nog nooit gezien heb.
  Werkelijk heel bijzonder en..... ontzettend mooi.
  Die Radijsvaalhoed vind ik de mooiste. Wat een geweldige sporen heeft deze.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Kees,

  Best wel handig hoor zo'n 'kennis' met zoveel kennis; kunnen wij fotografiebloggers mooi van leren.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een soorten, en wat goed dat je die namen weet, volgens mij heb ik de fopzwam ook gefotografeerd deze week, maar weet het niet zeker. Een paddenstoelenfeest is het nu in elk bos, genieten.
  groetjes ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een aparte soorten heb je weer gevonden Kees. Vooral de eerste de berkenboleet vind ik heel mooi.Maar ook de witschubbige gordijnzwam, de schijnridderzwam en de franjezwam zijn bijzonder.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...