Doorgaan naar hoofdcontent

Paddenstoelenfeest bij Scharmer

Scharmerplas, paddenstoelenexcursie
Een herfstige ochtend bij de Scharmerplas. Kastelen van regenwolken torenen hoog boven de villa's van Harkstede (gemeente Slochteren). Op de zandige oever een dozijn leden van de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV, afdeling Groningen). Vol verbazing lopen zij rond in de schatkamer met bijzondere paddenstoelen die door mycoloog Inge Somhorst ontsloten wordt.





Berkenboleet

Tijdens de aanleg van de A7 werd hier diep onder de venige ondergrond zand weggezogen. Wat achterbleef was een met zand omzoomde plas waar de natuur ruimte kreeg om met eigen penseelstreken een nieuw gebied in te richten. Voor de omwonenden werden wandelpaden aangelegd en honden zorgden voor enige bemesting. Berken kregen al snel gezelschap van vaste begeleiders als Vliegenzwam, Roodgrijze Melkzwam en Berkenboleet. Alle drie genieten ze van dagelijks contact met berkenwortels. In ruil voor wat aminozuren bied de berk hun dagelijks vers gemaakte suikers.
Baardige Melkzwam, Scharmerplas

Radijsvaalhoed met kenmerkende druppels op de plaatjes, Scharmerplas

Tweekleurige Vaalhoed met een vlies tussen hoed en steel, Scharmerplas

Witschubbige Gordijnzwam, Scharmerplas

Vaalpaarse schijnridderzwam, Scharmerplas
Baardige Melkzwammen zijn de pronkjuwelen van dit gebied. Zacht oranje gekleurd en voorzien van een slordig overhangende en harige jas. Wat meer in de schaduw van de lage berkjes hebben Witschubbige Gordijnzwammen, Radijs- en Tweekleurige Vaalhoeden een plekje gevonden. Beide voorzien van een vlies van haren om de pas gevormde plaatjes te beschermen. Veel forser is de Vaalpaarse Schijnridderzwam. Met de laagstaande zon worden de aflopende plaatjes mooi aangelicht.

Schubbige Fopzwam, Scharmerplas

Franjezwam, Scharmerplas

Op het open zand groeien tientallen Schubbige Fopzwammen. Zacht bruin, een gladde huid, wijd uitstaande plaatjes en een geschubde steel maken de soort gemakkelijk herkenbaar. Franjezwammen liggen er tussen als weggooide stukjes tapijt.

Draadknotszwam

Glimmerinktzwam, Scharmerplas

Klontjestrilzwam, Scharmerplas

Roodporiehoutzwam, Scharmerplas

In de natte, met elzen omzoomde, rand van het bos staan onopvallende Draadknotszwammen. Voor een passant snel te missen, de paddenstoel is niet veel meer dan een wit gekleurde stijve draad die uit de bosbodem oprijst. Hogerop is het droger en opvallend minder rijk aan paddenstoelen. Een enkele Stinkzwam, een mooie groep Glimmerinktzwammen en wat Roodbruine Schijnridderzwammen. Op wat afgevallen hout en boomstammetjes worden Roodporiehoutzwammen en de bizarre Klontjestrilzwam gevonden.

Een wandeling bij de Scharmerplas is juist nu een paddenstoelenfeest.






Reacties

  1. Een feest voor de liefhebber! Weer veel geleerd, want van de draadknotszwam en de klontjestrilzwam had ik nog nooit gehoord. Leuk om mee te kijken zo!
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wederom een nieuwe herontdekte wereld. Prachtig. Iedereen bedankt! Groet, Thorhold

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto's en interessante informatie.
    Ik heb nog veel te leren op paddenstoelgebied
    en deze mooi blog levert weer een stukje extra
    kennis op.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Kees,

    wat een mooi blog vol schitterende paddenstoelen.
    er staan er veel in die ik nog nooit gezien heb.
    Werkelijk heel bijzonder en..... ontzettend mooi.
    Die Radijsvaalhoed vind ik de mooiste. Wat een geweldige sporen heeft deze.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Kees,

    Best wel handig hoor zo'n 'kennis' met zoveel kennis; kunnen wij fotografiebloggers mooi van leren.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een soorten, en wat goed dat je die namen weet, volgens mij heb ik de fopzwam ook gefotografeerd deze week, maar weet het niet zeker. Een paddenstoelenfeest is het nu in elk bos, genieten.
    groetjes ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een aparte soorten heb je weer gevonden Kees. Vooral de eerste de berkenboleet vind ik heel mooi.Maar ook de witschubbige gordijnzwam, de schijnridderzwam en de franjezwam zijn bijzonder.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...