vrijdag 26 oktober 2012

Modderkruiper excursie

Grote Modderkruiper
Tevreden ligt Misgurnus in de dikke modderlaag van zijn overstromingspoel op landgoed De Horte bij Dalfsen. Zijn buik gevuld met overheerlijke zoetwatergarnaaltjes en muggenlarven. Maar dan is er onraad! Gevoelige bekdraden registreren dreunende voetstappen, watergolven woelen de modder op en het schepnet van RAVON medewerker Martijn slaat genadeloos toe. "Grote Modderkruiper!" schalt over het herfstige landschap.

Jacht op de Grote Modderkruiper door RAVON visecoloog Martijn
Grote Modderkruiper, de Horte

Op donderdag 25 oktober organiseerde RAVON, de vrijwilligersorganisatie voor onderzoek naar reptielen, amfibieën en vissen, een excursie op De Horte. Doel was de Grote Modderkruiper, een lastig te vinden en zeldzame soort vis die vooral leeft in stilstaand of langzaam stromend water. Soms zelfs in slootjes en poelen waar andere vissen hun vinnen niet in durven uitslaan kan deze bodembewoner nog wel iets van zijn gading vinden. Na uren zoeken, en een drijfnatte laars voor de fotograaf, lukt het! Twee kleine exemplaren en het 25 centimeter grote mannetje "Misgurnus", vernoemd naar zijn wetenschappelijke naam (Misgurnis fossilis).

Gevlekte Amerikaanse Rivierkreeft, De Horte

Jonge snoek, De Horte

Baars, De Horte 
Zeelt, De Horte

Maar de Horte biedt nog veel meer. Rond een vistrap in een mooi gerestaureerde beek begint het al met Gevlekte Amerikaanse Rivierkreeften met een opvallend rood puntje aan de top van hun scharen. Een jonge Snoek, een Baars en twee halfwas Zeelten  laten zich ook snel verschalken. De laatste soort blijkt ook in alle slootjes en beekjes ruim vertegenwoordigd als jonge visjes,

Blankvoorn, De Horte

Rietvoorn, De Horte
Pos, De Horte

Achter de vistrap worden Rietvoorn en Blankvoorn aangetroffen. Als volwassen vis duidelijk te onderscheiden dankzij de helderrode vinnen van de Blankvoorn maar als visbroed wordt het voor deze leek toch best lastig. De Blankvoorn heeft echter een eindstandig bekje (en niet bovenstandig) en de rug- en buikvin staan op gelijke hoogte terwijl die bij de Riet wat verschoven zijn ten opzichte van elkaar. Als derde soort komt een Pos ook even kijken. Een baarsachtig visje met een mooie rugvin en uitpuilende oogjes.

Landgoed De Horte
Landgoed de Horte, niet alleen een mooie parel van het Overijssels Landschap maar ook een bastion voor de bedreigde én beschermde Grote Modderkruiper.

6 opmerkingen:

 1. Wat weer een interessante natuurblog Kees met niet alledaagse waarnemingen.
  Leuk dat er via de blog even meegekeken en gelezen kan worden. Vissen zijn een familie waar ik maar heel weinig van weet dus leuk om er in jouw blog een aantal goed te kunnen bekijken.
  De Modderkruiper is natuurlijk helemaal leuk, ik had hem op Twitter al voorbij zien komen. En ik begrijp nu dat het ook nog een hele onderneming was om hem te zien te krijgen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een interessante vangsten tijdens die excursie onder leiding van RAVON. Mijn vrouw monitoort amfibieën en reptielen voor RAVON in het kroondomein. Zo ga ik ook wel eens mee met een excursie van hen, altijd weer interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een joekels zeg! leuk om zo eens te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,

  heel bijzonder deze Modderkruiper. Ik had er ook nog nooit van gehoord.
  Die rivierkreeft vind ik maar een engerdje hoor hihi..
  Nooit geweten dat we deze ook nog in onze watertjes hadden!
  Weer een heel leerzaam en informatief blog Kees.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er zit genoeg, zo blijkt. Nog nooit gezien die modderkruiper. Heel mooi en bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Kees,

  Vorig jaar bij ons in de gemeente een reiger gefotografeert die een grote modderkruiper te pakken had.
  Aan de hand van deze foto zijn ze daar gaan scheppen, en voor het eerst in acht jaar in onze gemeente de grote modderkruiper aangetroffen.

  groet,
  Marcel van de Kerkhof

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...