|
Grafheuvel, IJzertijd (750 - 0 BC), Noordsche Veld |
12 januari 750 (BC): Het is een snerpend koude winterochtend, drie mannen, gehuld in bont, lopen gebukt over de heide, op weg naar de "Negen Bargies". Gister hebben zij hun overleden vader naar het veld van de geesten gebracht, vandaag is het hun taak om zijn asresten af te dekken met een heuvel als blijvende herinnering. Onderweg passeren ze kale akkers, zwart geblakerd met oogstrestanten van het vorig jaar. Daarachter, en al snel overal om hen heen, tientallen grafheuvels die herinneren aan de alleroudste tijden.
12 januari 2013 (AD): Stemmen dartelen over het berijpte Noordsche Veld (tussen Donderen, Norg en Zeijen). Voor het kleine groepje staat de bont gemutste gids van Natuurpresentaties. Hij vertelt over mensen van vijfduizend jaar geleden die iets zuidelijker een hunebed bouwden, over de eerste dorpelingen die begraven werden in een langgraf of in een grafheuvel, over nieuwe zeden en gebruiken waarbij alleen de as, met of zonder pot, in een aarden heuvel achtergelaten werd. In enkele minuten worden duizenden jaren historie samengevat. Het veld van de geesten werd bijna zeventig jaar geleden wreed verstoord door Duitse indringers die 50 grafheuvels moesten plat walsten voor de aanleg van een schijn vliegveld.
|
Noordsche Veld |
|
Noordsche Veld |
Het Noordsche Veld in winters perspectief biedt meer dan alleen een geschiedenisboek wat er om vraagt om hardop gelezen te worden. Klapeksters zijn opvallend afwezig maar langs de randen vliegen wolken spreeuwen en kramsvogels. Schotse Hooglanders en Landgeiten genieten van nauwelijks verwarmende zonnestralen. Vergezichten worden afgewisseld met een ingekaderde blik op wit besneeuwde bossen.
|
Sneeuwkristallen op Groot Laddermos |
|
Doorschijnende rijp op Pijpestrootje, Noordsche Veld |
|
IJspatronen, Noordsche Veld |
Inzoomend valt vooral een miniatuur wereld van sneeuwkristallen op. Teer en niet verstoord gloeien ze even op om daarna weg te smelten. Mysterieuze paden tekenen zich af onder het ijs, evenwijdig, zwierend en zwaaiend maar zonder doel. Bevroren golfjes in een koude wereld.
|
Berkenzwam, Noordsche Veld |
|
Moederkoren op Pijpenstrootje, Noordsche Veld |
Terwijl hoog in de boom een Gele Trilzwam zich aan het oog van de camera wil onttrekken wordt er lager bij de grond nog voldoende gezwamd. Berkenzwammen en Tonderzwammen sieren dode berkenstammen, Korstzwammen beschilderen gevallen hout, een bevroren Fluweelpootje staat met koude tenen op een stronk. Maar de meeste aandacht gaat toch uit naar het giftige Moederkoren. Als kleine, zwarte sikkeltjes in de uitgebloeide aren van Pijpenstrootje lijken ze zo onschuldig. Maar in de Middeleeuwen zijn duizenden omgekomen door met Moederkoren vergiftigd roggemeel.
|
Vogelkers, bast met lenticellen, Noordsche Veld |
Wilt u ook eens kennis maken met de grafheuvels op het Noordsche Veld. Kijk dan eens naar het korte filmpje van boswachter Aaldrik Pot (
Youtube). En als u ook eens met Natuurpresentaties mee wilt lopen klik dan op de link van de "
Excursiekalender". Elke maand een ander gebied in Noord-Nederland en altijd met aandacht voor landschap, flora en fauna.
Prachtig!
BeantwoordenVerwijderenZo te zien was het een hele mooie wandeling geweest in dit gebied.
BeantwoordenVerwijderenJammer dat ik verhinderd was! Maar misschien 9 februari van de partij.
Wandelen is een hobby van mij. Ik moet stevig trainen voor de strand wandel 6-daagse (Hoek van Holland-Den Helder)
Mooie serie Kees en bedankt voor je commentaar op mijn blog.
groet,
Willy
Maar verwacht nou niet dat je bij de wandelingen van Natuurpresentaties aan stevig doormarcheren toekomt: daarvoor is er veel te veel interessants te zien onderweg om even bij stil te staan.
VerwijderenDat vind ik juist zo boeiend: van alles te ontdekken waar je anders ongemerkt aan voorbij loopt!
Groetjes, Henny
Een boeiend verhaal en mooie foto's Kees van een excursie waar je ongetwijfeld nog veel meer
BeantwoordenVerwijdereninteressante zaken hebt verteld en laten zien.
Een gebied waar ik nog nooit geweest ben, maar de moeite waard lijkt om daar eens
verandering in te brengen.
Natuurkieker Coby
Prachtig gebied en weer van alles geleerd, ik heb genoten! Henny
BeantwoordenVerwijderenMooie Foto's en ook een interessant verhaaal.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Alje
Mooie geschiedkundige tekst als opening van je blogverhaal Kees.
BeantwoordenVerwijderenFraaie foto's ook. Al vaak iets gelezen over moederkoren, het nu ook eens gezien.
De eerste landschapsfoto van Noordsche veld vind ik erg mooi. Het lijkt bij jullie wel wat witter dan hier, maar ook hier is er ijs op de plassen. Leuk onderwerp om te fotograferen.
Ben benieuwd wanneer het gaat sneeuwen, want we zullen toch wel sneeuw krijgen?
Groeten, Gonnie
Otra interesante visión del paisaje invernal muy bonita,enhorabuena Kees,,un abrazo
BeantwoordenVerwijderenprachtige blog heb je Kees. Ik heb hem met plezier toegevoegd op mijn lijstje 'te volgen'.
BeantwoordenVerwijderenWat fantastisch om hierover te lezen - plekken waar ik lang geleden kwam. Opgegroeid met de witte wie'm, met armoede van turfgraver annex rietsnijder (opa), later genoten van mijn volwassen jaren in het oude land, aan de rand van het Mantingerzand.
BeantwoordenVerwijderenJe schrijft er prachtig over, Kees en je foto's zijn ook geweldig. Heerlijk, zoveel kennis die zo ruimhartig gedeeld wordt. Dank je wel!