Parapluutjesmos, Marchantia polymorpha |
Parapluutjesmos, Marchantia polymorpha |
Wachten voor het spoor is aan de Onnerweg (Haren) een waar genoegen. Hang bij het voetpad even heerlijk over de slagboom, het duurt toch altijd tijden voordat het stalen monster langs raast of tuft. Kijk eens naar beneden, een oerwoud van piepkleine, bruine parapluutjes staan daar stil te pronken. Groeiend op een groen geruite flap en nog geen vijf centimeter hoog.
Sporenkapsel Parapluutjesmos |
Parapluutjesmos met broedbekers |
Dichterbij blijkt onder de parapluutjes een rommelige massa haren en schubben te groeien. Nog maar kort geleden hingen hier korfjes vol met sporen. Voor Parapluutjesmos is dit het belangrijkste moment in zijn leven. Vrucht dragen, je verspreiden en er voor zorgen dat nog meer open grond toegedekt wordt. Biologen noemen het een "thalleus levermos" wat zoveel wil zeggen dat het plantje geen stengel of bladeren heeft en niet meer is dan een tongvormige lap groen weefsel. Vaak getooid met ronde miniatuur kommetjes vol met snippers. Net als sporen kan elk stukje uitgroeien tot een complete plant. Groot verschil is echter dat deze "broedkorrels" een vorm van vegetatieve voortplanting zijn. Alle nakomelingen zijn dus genetisch identiek aan hun moeder plant.
Nog niet zo lang geleden was de wereld van de Parapluutjesmossen redelijk overzichtelijk. Met kwekerijen is echter een nauw verwante soort opgerukt, Kegelmos. Vrijwel altijd zonder parapluutjes maar wel getekend met ruitjes. De `kommetjes` van Kegelmos zijn nooit rond maar half open. Ook zal je dit mosje zelden buiten tuinen, parken of begraafplaatsen aantreffen.
De winterperiode is een uitgelezen moment om klein te beginnen. Wat er bloeit is laag bij de grond te vinden en mossen en korstmossen vallen nu veel meer op.
Buenas fotos Kees,un saludo
BeantwoordenVerwijderenHallo Kees,
BeantwoordenVerwijderenGrappige soort dat parapluutjes mos. Nog nooit gezien, maar wie weet ga ik het nu wel ergens herkennen.
Groeten, Gonnie
Wat leuk, parapluutjesmos! als ik dit een keer vind dan herken ik het vast wel ( hoop ik)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Loes
Hoi Kees,
BeantwoordenVerwijderenlaat ik toevallig ook een blogje hebben over mossen :-)
Deze parapluutjes ben ik zelf nog nooit tegen gekomen maar reken maar dat ik mijn ogen nog beter de kost ga geven. Ik vind mossen prachtig om te zien en een uitdaging om te fotograferen :-)
Groetjes, Helma
Praplutjesmos ken is, maar dat ze broedbekers hebben is nieuw voor me dus zeker
BeantwoordenVerwijderenweer wat geleerd en er zelf binnenkort ook maar weer een op de knieën bij kijken.
Natuurkieker Coby
Hoi Kees
BeantwoordenVerwijderenWeer een leerzaam stukje ..Parapluutjes/kegels..
Met prachtige foto's ..
Groetjes Henk
Hallo kees,
BeantwoordenVerwijderenHet was even zoeken, maar ik heb je blog gevonden en heb mij gelijk aangemeld als volger.
Geweldige blog! Heerlijk om zo onze passie (de natuur en fotografie) te kunnen delen.
Ik ga binnenkort ook even zoeken naar deze mosjes.
Groetjes,
Willy