maandag 14 januari 2013

Mantingerzand in winterjas


Mantingerzand, een doorkijkje
Een enorme witte winterjas ligt over het Mantingerzand. Niet onvriendelijk gesloten maar uitnodigend open staand. Kom binnen lijken de besneeuwde takken te willen zeggen, sta even stil en geniet van het uitzicht door de knoopsgaten.

Mantingerzand

Drenten kennen het Mantingerveld beter als het Mantingerzand. Vroeger een geïsoleerde enclave in een zee van mais en wintertarwe. Onderzoeksgebied van biologen die zich afvroegen hoe kleine loopkevers op dit eilandje konden overleven. Of zich het hoofd braken over de geheimzinnige voortplanting van de Jeneverbes. Alleen maar bejaarde bomen en geen jonge opslag. Het antwoord op al deze vragen is er nog nauwelijks maar wel mag het Mantingerzand weer adem halen. Plan Goudplevier van Natuurmonumenten bracht nieuw leven in dit gebied. Het Mantingerzand werd Mantingerveld en is inmiddels in oppervlak verdubbeld.

Jeneverbes, Mantingerzand

Pijpenstrootje

Ruig Haarmos, Mantingerzand

Gekroesde Fopzwam, Mantingerzand

Het Mantingerzand is trots op zijn Jeneverbessen. Statig groen in de winter en nu bijna grafisch zwart-wit in hartje winter. Maar er is veel meer te zien. Pijpenstrootje pollen tussen de bomen zijn wit uitgeslagen met rijp. Op randjes stuifzand staat bevroren Ruig Haarmos, de jonge steeltjes van de nieuwe sporenkapsels opvallend rood aanwezig. Daartussen een laatste Gekroesde Fopzwam, meestal al in december verdwenen maar nu verstild in een ijzige greep.

Aardapplgal, Mantingerzand

Langs de randen van het Mantingerzand geen Jeneverbessen maar Eiken. Kaal staan ze te wachten op een nieuw voorjaar. Aan de takken overal oude Aardappelgallen, een klein legioen vrouwelijke galwespjes is er  inmiddels uitgekropen. Op hun beurt hebben zij eitjes gelegd op dunne wortels van dezelfde boom. In maart komen deze uit en de eik kapselt de jonge larfjes in met een kleine galletje. Medio juni is het hun tijd om uit te zwermen in een vrolijke bruidsvlucht. Als de mannetjes hun plicht gedaan hebben steken de dames hun legboor in een knop en de nieuwe Aardappelgal wordt gevormd.

Mantingerzand en Mantingerveld, uitnodigend mooi.
13 opmerkingen:

 1. Hoi Kees
  wat een mooie winter foto's zijn dit.
  mooie serie.
  groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He bij jullie ligt er al sneeuw! Hier is het nog groen, maar wel koud. In beschaduwde stukjes zag ik gisteren wat ijs en rijp, maar het mag de naam winter nog niet echt hebben. De sneeuw is wel in aantocht, dus dat komt helemaal goed. Mooie foto's 1 en 2 van winters landschap. Ook de rijp staat er mooi op.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kees

   mooie foto's vooral foto 1 vindt ik mooi!
   Het verhal bij de plaatjes is ook goed.
   Ik ga er zeker nog een keer kijken.

   Groetjes Alje

   Verwijderen
 3. Hoi Kees,

  Mooi gebied Mantingerveld/zand! In de bossen van Mantingerveld heb ik vorig jaar nog leuke foto's gemaakt. Mantingerzand wil ik binnenkort ook nog bezoeken. Mooie serie heb je gemaakt en goede info erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja als geboren en getogen Drentse ken ik uiteraard het Mantingerzand. In alle seizoen zeer de moeite waard en zoals je in je interessante blog laat zien ook heel mooi met een winters jasje.
  Prachtige foto's en weer boeiende informatie van een gebied waar ik hoognodig zelf ook
  maar eens een keer weer naar toe moet....
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken het gebied niet maar heb er wel al verschillende keren over gehoord.
  Mooie besneeuwde vlakte en weinig groen. Hier alleen maar groen bij ons hihi.....
  Hoog tijd om ook eens die kant op te gaan.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Kees,

  Ha, wat staat die jeneverbes er prachtig op.
  Hele mooie opname ook van de fopzwam.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

 7. Hallo Kees, leuk dat je een reactie bij mij achterliet.
  Nu was ik natuurlijk nieuwsgierig en kom hier ook even kijken.
  Prachtige serie heb je er van gemaakt, mooi het doorkijkje.
  De ijskristallen op de mosjes / gras zijn ook erg mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  @ ik voeg je ook aan mijn lijst toe;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Kees,
  Een hele leuke blog waar cultuur en natuur word besproken. Je foto's maken het af. Kortom ik vind het erg interessant om je hier op blogger te gaan volgen.

  groetjes,
  Mark

  BeantwoordenVerwijderen
 9. prachtig daar. Wij zijn er ook eens geweest. mooie foto's

  Groeten,
  Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Kees,

  Hele mooie winterse impressie heb je van het Mantingerveld gemaakt. Ik ken het gebied, we waren er afgelopen jaar en ook volgende maand gaan we er weer naartoe. Er is een opname bij (nr. 2) die ik toen nagenoeg hetzelfde heb gemaakt, maar dan in zomertenue. De hoeveelheid jeneverbessen daar is indrukwekkend, jij hebt zo'n gigantisch wit wief mooi op de plaat gezet.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi , deze winterlandschappen, vooral de eerste twee foto's nodigen uit tot een wandeling. Ook de rijp heb je mooi vastgelegd, altijd een prachtig natuurverschijnsel.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...