zaterdag 26 januari 2013

Voor anker bij De Waterjuffers

Ochtendgloren over het Zuidlaardermeer

Winter in de Oostpolder bij Noordlaren. Een ijzige wind streelt de door konijnenvoetjes betreden sneeuw. Het eerste zonlicht geeft de nieuwe dag een rosse gloed. Kramsvogels vliegen tsjakkend over, winterkoninkjes tikken tegen het raam en meneer mus is bezig met nieuwbouw van zijn huis.

Voor anker bij "De Waterjuffers bij Vos"

Natuurhuisje "De Waterjuffers bij Vos" in winters licht

Drentsche diep, de Hunze bij het Zuidlaardermeer

We zijn gisteravond voor anker gegaan bij “De Waterjuffers bij Vos”. Zo maar een plekje in het altijd weer verrassende natuurgebied Oostpolder ten noorden van Noordlaren. Gelegen aan wat nu het Drentsche Diep genoemd wordt. Eens was dit de benedenloop van de Hunze,  ontstaan als een kilometers brede smeltwaterrivier  in de laatste ijstijden. Nu is het domein van palingvisser Mans Vos en geliefd rustpunt in het fietsrondje Zuidlaardermeer. In de zomermaanden wordt er gezweet op het voortbewegen van een fietspontje. Verbrande kilocalorieën kunnen vervolgens  in het restaurantje van De Waterjuffers weer aangevuld worden. 

Toegangspoort naar De Waterjuffers

Vuurzwam

Huismus, nu al druk met het komend voorjaar

Sinds Lilianne Oskamp neergestreken is aan de Osdijk kan er niet alleen gekozen worden voor het versterken van de inwendige mens. Verscholen tussen de wilgen vond zij een tochtig schuurtje wat eens als vakantiewoninkje gebouwd was. Voor de deur een stervende boom begroeid met hoeden van Gewone Vuurzwam. Van buiten is er niet veel veranderd maar achter de dubbele deur schuilt een knusse wereld. Hoewel onze eerste date al meer dan dertig jaar achter ons ligt worden ook wij gegrepen door de romantiek van dit unieke huisje. Er  is nog net geen knappend haardvuur maar met een glaasje Glühwein in de hand voelt het leven hier goed. Bladerend in het gastenboek lezen we over 10.000 ganzen die hier voorbij trekken, wandelingen die gemaakt zijn en het overheerlijke ontbijt wat elke ochtend uit het niets verschijnt.

Winters beeld langs de Osdijk

“De Waterjuffers bij Vos” is geen verborgen diamant in het  Zuidlaardermeergebied. Gewoon even kijken op de pagina's van Vakantiehuis (ook wel Natuurhuisje of Ferienhaus Natur Pur genoemd)  of haar eigen website en het wordt duidelijk dat elke rustzoeker en natuurgenieter hier welkom is. In de winter samen met tientallen vogels die het als houtige oase  kennen in de verder open polder. Met de komst van tientallen Grutto’s, Kieviten en Tureluurs wordt het voorjaar ingeluid. Dijken worden in de zomermaanden opgefleurd met een lint van Kattenstaart en Koninginnenkruid. Kol- en Rietganzen sluiten het jaar weer af. En “Waterjuffers”? Gewoon tussen april en september even op de steiger gaan zitten. Lantaarntje, Watersnuffel en Vuurjuffer zijn er algemeen.

Ook eens kennis maken met de natuur rond “De Waterjuffers bij Vos”?  Pak de fiets en geniet van een rondje Zuilaardermeer (fietspont alleen te gebruiken tussen april en september). Of ga eens mee met een natuurwandeling van de Stichting Groninger Landschap of Natuurpresentaties. Tip: Hemelvaartsdag 2013, dauwtrappen, vroege vogels kijken en genieten een Waterjuffer ontbijt. Opgave bij Natuurpresentaties.

11 opmerkingen:

 1. wat een pracht gebied ik kan mij voorstellen dat je in extase raakt dat zou toch iedereen gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is goed vertoeven daar in die mooie omgeving.
  Je laat het door je foto's mooi zien Kees.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Kees
  mooie winter foto's vooral de eerste foto.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's en een mooi verhaal, je krijgt zo zin om er heen te gaan!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi promotieblogje voor dit gebied Kees!

  Fijne zondag!
  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Kees, Ik werd even op het verkeerde been gezet door je titel. Waterjuffers in de winter? Je opent met een prachtige foto dit blog. Heel mooi het ochtendgloren in een sneeuwlandschap. Dit moois is nu voorbij, maar jij hebt het op fraai vastgelegd.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had net een opmerking van de hoofdredacteur Harener Weekblad gekregen over mijn "koppen". Voor mijn column Groen Haren moesten deze toch echt wat sterker. En dat heb ik meteen hier geprobeerd. Bij jouw werkt het goed.

   Verwijderen
 7. Hoi Kees,

  wat leuk dit. Ik heb eerst je foto's bekeken en je luchten zijn sowieso prachtig.
  Heel grappig die musjes op de dakrand hihi.....
  Daarna ook even de andere site bekeken en het gebied leek me inderdaad heel leuk om in het voorjaar eens te bezoeken.
  Heel fraai blog.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie foto's Kees, de luchten zijn prachtig.
  Mijn favoriete foto's zijn nummer 1 en 3.
  Ik zal je ook aan mijn bloglijst toevoegen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die eerste foto is het helemaal, wat een mooie plaat, daar kun je lekker bij wegdromen (mijmerend over die mooie winterperiode). Ook je laatste foto heeft die prachtige winter sfeer met de berijpte bomen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hello, nice to meet you Kees! I look forward to discovering your wonderful blog :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...