zondag 20 januari 2013

Merel terreur

Mevrouw Merel wacht op wat komen gaat
Het is dit weekend Nationaal Tuinvogeltelweekend, georganiseerd door Vogelbescherming. Duizenden zitten een half uur te staren naar het vogel gewemel in de tuin of rond het balkon. Vooraf is de lokale gevederde bevolking getraind op vaste voedertijden. Pitten, brood en vet als hoofdmaaltijd. Rozijnen en appel toe.
Merel terreur, macho smijt met zonnebloempitten

Terwijl alles klaar staat raast een zwart gekleurde schicht door de tuin. Oranje snavel ferm vooruit gestoken. Alles vliegt verschrikt op, een nieuw soort roofvogel? Zelfs twee dames merels vinden het allemaal wat teveel worden en kijken vanaf een dakgoot toe tot hij uitgeraasd is. Maar dat kan nog wel even duren want hij heeft ontdekt dat net als in voorgaande jaren er weer een voederhuisje hangt met zonnebloempitten. Wat trekt meer de aandacht dan op het plankje te gaan zitten en met pitten smijten? Kop naar links en even maaien met de oranje pook, dan naar rechts en het effect is overdonderend. Hij zit in een douche van zwarte zonnebloempitten! Een onweerstaanbare macho!

Vink kijkt wat bedroefd toe

Koolmees wacht op rust in de tuin

Roodborst, bang en verscholen achter de takken
Groenlingen, vinken en koolmezen kijken wat bedroefd toe. Hun veilige restaurant wordt geplunderd door een zwarte terrorist. Niets blijft over, alles spat in het rond en komt op de grond terecht. En dat terwijl voor hun juist het uitzicht zo werd gewaardeerd. Overal kan de vreselijke sperwer toeslaan. Even niet opletten en scherpe klauwen boren zich in een warm gevederd lijfje.

Groenlingen ontdekken een ander restaurant
Gelukkig is er nog een tweede optie. De pitten silo, bungelend aan een tak van de esdoorn. Minder veilig omdat de dekking van de schutting ontbreekt maar alles is beter dan honger lijden. Zelfs het Roodborstje komt er af en toe kijken.

Houtduif, voortdurend alert

Op de grond scharrelen de dapperste vogels. Enkele Houtduiven geven het goede voorbeeld. Zo lang er geen kat in de buurt is blijft de tuin een veilige stek voor hun. Zelfs de Koolmees waagt een enkele duikvlucht. Binnen een seconde is een pit gegrepen en meegenomen naar een haktak.

Kauwtje trekt zich niets aan van Merel terreur

Putter kiest voor rust

Sijs kiest voor het gezelschap van een rustige Putter

Buiten de tuin delen Putter en Sijs samen een tak met elzenproppen. Bijna glimlachend kijken ze elkaar aan, zij een verdieping lager, hij (of is het een Putster?) een takje hoger. Rustig pikken en slikken. Heerlijk toch?

Het voederhuisje is leeg. Voor macho Merel is er maar één oplossing, als een dolle rondvliegen en alles opjagen. Het zou toch eens moeten lukken om de dames duidelijk te maken dat hij de beste partner is. Dat het in de liefde om  meer gaat dan macho gedrag is nog niet tot zijn kleine hersens doorgedrongen.

9 opmerkingen:

 1. Mooie serie met een leuk verhaal erbij Kees.
  De Putter en de Sijs die zie ik in mijn tuin niet, prachtige foto's heb je er van.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was de vrijheid van de schrijver. Sijsjes passeren wel in de elzen van onze straat, samen met het Puttertje kwamen we deze echter tegen op onze zondagmiddagwandeling langs Sassenhein, een plas bij Haren.

   Verwijderen
 2. Al met al toch een goede "vangst" om dit blogje te vullen Kees!
  Ik ben nog niet zo lang begonnen als vogelaar, heb dus de meeste vogeltjes nog niet voor mijn lens gehad. Maar met mijn nieuwe objectief ga ik wat vaker achter de vogeltjes aan!

  Groet,
  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha een herkenbaar verhaal Kees, ook hier terreur van meneer Merel, al dan niet met hulptroepen.
  Het is wel een mooi spektakel en ik wil wel de hele dag kijken hoe al de tuinvogels met elkaar omgaan.
  Leuk ook de Putter en het Sijsje.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke foto je ziet de pitten in het rond vliegen. In het plaatselijk dagblad stond dat er zo veel vogels waren geteld. Ik heb geprobeerd foto's te maken, maar er kwam nauwelijks iets op al het lekkers af. Het is al een hele week erg rustig. Miscchien toch te veel katten in de buurt. Mooi de putter en het sijsje.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Kees,

  heb jij al deze vogels in je tuin????
  wat gaaf! Ik heb alleen merels, Turkse tortels, diverse mezen,
  mussen en heggenmus, Kauwen en een enkele keer een vinkje.
  Putters en sijzen ken ik alleen van foto's hihi...
  Heerlijk dit :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Kees,

  Wat een gezellige serie wintervogels. De elzenproppen gaan in deze winterse tijd gretig van de hand. Nog bedankt voor je reactie op onze blog.
  Allerbeste groetjes uit Den Haag,
  André en Muriel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dat zijn er nog al wat dan heb je toch wel een aantrekkelijke tuin voor de vogels.zeer mooie serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke verzameling aan vogels die jouw tuin bezoeken. Macho merel, ja het zijn stoere meneertjes...maar ook de heren roodborst kunnen er wat van .
  De mooiste foto 's vind ik die van putter en sijsje, mooi zo in de elzenproppen.
  groetjes Ghtia

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...