zondag 6 november 2011

Assen, reis om de wereld in twee uur

Arboretum Assen
Assen, een stad sinds Lodewijk Napoleon's korte heerschappij over het Koningrijk der Nederlanden (zoals het toen genoemd werd). Geworteld in het verleden dankzij een nevenvestiging van het klooster Maria in Campis en sinds de vorige eeuw gepantserd door onze strijdkrachten. Een wereldstad is het echter nooit geworden. Toch is het sinds enkele jaren mogelijk om vanuit Assen in twee uur de wereld rond te reizen.
Arboretum Assen

In 1998 werd de Stichting Arboretum Assen opgericht. Er verscheen een schets waarmee vanuit Assen, via Canada en Vuurland, uiteindelijk het Koreaanse schiereiland bereikt kon worden. Drie werelddelen samen geperst op een oppervlak van twintig hectare. Als taartpunten ingeschoven in een golfbaan en beplant met honderden soorten bomen. Een vrolijk paars gekleurde wandelroute maakt het mogelijk om in net iets minder dan twee uur de gehele wereld rond te lopen. En begint het onderweg wat te duizelen? Dan zijn er twee uitzichtpunten waarmee vanuit Europa of Azië over de Asser wereld uitgekeken kan worden.

Arboretum Assen, Pagode met op de achtergrond de uitkijktoren

Dertien jaar na de oprichtingsvergadering is de bomenverzameling nog jong. Slangendennen op mensen hoogte, Grootbladige Esdoorns zo dik als een vinger en Ginkgo's als geel gekleurde dwergjes. Wandelaars laten er hun hond uit maar ook nu zie je al menigeen nieuwsgierig op etiketten of strategisch geplaatste plattegronden kijken. Het Arboretum begint te leven. Ook nu de herfst genadeloos alles van blad heeft ontdaan is er al veel te ontdekken. Duivels Wandelstokken als gedoornde staken, Kardinaalsmutsen met prachtige vruchten en de Koreaanse Spar is al ontdekt door de Europese Sparrenluis die er een gal op achtergelaten heeft.
Kardinaalsmuts, Arboretum Assen

Arboretum Assen, een reis om de wereld in twee uur. Australië en Afrika ontbreken, misschien schuiven deze continenten over nog eens dertien jaar ook aan bij deze unieke tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...