zaterdag 19 november 2011

Zwarte Herfstspinner in Haren

Zwarte Herfstspinner
November, de nachten zijn koud. Het vriest soms licht en voor biologen wordt het tijd om thuis de waarnemingen van afgelopen zomer uit te werken. Voor de nachtvlinderinventarisatie rond de Remmingaweg in Haren staat de stand na zes jaar op 384 soorten, toch heel redelijk voor een besloten tuintje aan de rand van het dorp.

Maar het gevleugeld spektakel is nog lang niet afgelopen. Af en toe verschijnt een Grote Wintervlinder bij de tuinlamp en de Kleine wordt weer talrijk op het raam. Zij hebben geen last van de kou, nu is het tijd om elkaar het hof te maken. Ubel Medema schreef er deze week nog over, ongevleugelde Julia's die in een boom wachten op passerende Romeo's.
Zwarte Herfstspinner

En dan gebeurt het. Voor het keukenraam landt een als bezeten fladderende en in een dichte winterjas gehuld creatuur. Zwart van kleur met een witte kleurspoeling over zijn dwarse scheiding. Gevederde antennes zwaaien heen en weer alsof er iets heel bijzonders in de buurt moet zijn.
Zwarte Herfstspinner

Het is een Zwarte Herfstspinner, een niet zo gewone soort die in bosachtige gebieden op de zandgronden voorkomt. Vorig jaar voor het eerst in Haren en nu dan de tweede keer. Mogelijk is een eik, populier of linde in de straten om de Remmingaweg gastheer geweest voor de rups. Ook voor deze vlinder is het nu feest. Zonder eten en drinken wordt er gezocht naar elkaar en dan is het weer gebeurd. Het leven wordt doorgegeven aan een volgende generatie Harense vlinders.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...