maandag 28 november 2011

Harense vissers en timmerlieden rond Sassenhein

Grote zaagbek, Sassenhein
Sassenhein is een begrip in Haren. Een prachtige visplas waar menig visser in visserslatijn droomt van snoek en karper. In de zomer krijgen ze gezelschap van een enkele Aalscholver of Blauwe Reiger die wachten op een snack. Wat meer afstand neemt de Grote Zilverreiger, ver van menselijke vissers en bedachtzaam stappend langs de oever. Soms, als de winter niet al te streng geweest is, kan er zelfs een IJsvogel even komen buurten. Verborgen op een overhangende elzentak maar altijd speurend naar juist die visjes waar anders vissers niets mee kunnen.
Blauwe Reiger, Sassenhein

Aan het eind van de herfst komen er gasten uit het verre noorden die Sassenhein uitkiezen voor een aangename vakanties. De eerste dames zijn er al, de haren wat verwaaid, de grijze jas glimmend als een vissenschub en een knalrode mond.. Een beetje verlegen zijn ze wel, vanaf het midden van de plas bekijken ze al die andere vissers met enige argwaan. Het zijn Grote Zaagbekken die de hele zomer gewerkt hebben aan het uitbroeden en opvoeden van hun jongen op de Scandinavische meren. Altijd in kleine groepjes, soms enkele vriendinnen, vaak ook een enkele heer in wit en donkergroen. In sommige jaren krijgen ze gezelschap van nog grotere vissers: visarenden! Hun herkomst is onbekend, Duits, Noors, Zweeds en zelfs Russen kunnen er tussen zitten.
Aalscholvers Sassenhein

Grote Bonte Specht, Sassenhein
Ondertussen wordt er ook flink getimmerd rond de plas. Het paviljoen is onlangs gerenoveerd, het is nu tijd voor verbouwing van de omringende bomen. De spaanders vliegen letterlijk in het rond als een Grote Bonte Specht met grof geweld een berk onder handen neemt. Hij lijkt er echt plezier in te hebben, af en toe even rustend en dan weer op een volgende plek opnieuw kloppen, timmeren, hakken en misschien wel "slik".

Sassenhein, vissers en timmerlieden hebben het er altijd naar hun zin.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...