zondag 6 november 2011

Zeldzame stekelzwam in Mensinge

Mensinge, Roden
Herfst in het landgoed Mensinge bij Roden. Wandelaars genieten van de laatste herfstkleuren, bladeren vallen ritselend op de grond. Hoog in de lariksen kwettert een groep Sijsjes. Voor hun is het hoogseizoen, geen gezeur van jongen die gevoerd moeten worden en overal zijn lekkere zaadjes te vinden.

Gele Stekelzwam, Mensinge
Aan de paddenstoelen is te zien dat de winter nadert. Nachtvorsten in oktober hebben een eerste aanslag gedaan op tere en sappige soorten. Anderen hebben hun taak er op zitten en verdwijnen met een slijmerige groet. Toch zijn er soorten die juist nu hun kans waarnemen om boven de grond te komen. Stevige Nevelzwammen en zelfs nog een aantal soorten Melkzwammen staan in het bos te pronken. Gele Kleverige Koraalzwammetjes groeien uit verrotte boomstammen.

Gele Stekelzwam, onderzijde
En dan valt het oog op een groep gele, gebochelde hoeden. Bijna plat op de grond en sommige bijna tien centimeter in doorsnede. Deels bedekt door afgevallen beukenblad maar in het kwijnende middaglicht opvallend zichtbaar. Dichter bij gekomen blijkt één van zijn korte steel gevallen te zijn. Een bizarre rasp met lange witte borstels blijkt onder aan de hoed te hangen. Het zijn Gele Stekelzwammen! Vrij zeldzaam in Nederland en voorkomend onder diverse loofbomen maar ook dennen. Vaak in lange rijen alsof ze aangeplant zijn. In Midden-Europa worden jonge exemplaren wel gegeten.

Mensinge, in elk seizoen verrassend rijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...