|
Roze slijmzwam |
Groen, geel, rood; dat zijn toch de meest voorkomende kleuren in de natuur. Groen van het bladgroen, geel om vlinders aan te lokken en rood voor tropische kolibries en honingzuigers. Roze komt duidelijk veel minder voor, misschien omdat dieren het niet kunnen zien?
|
Illosporis christiansenii, een schimmel op korstmos |
Op allerlei eikenbomen is echter steeds meer roze aanwezig. Vroeger zeldzaam maar nu steeds algemener is er een vreemde roze schimmel te vinden. Kleine schijfjes, nog geen twee millimeter groot en op allerlei plaatsen tussen een fijn, grijs korstmosje te vinden. Het is
Illosporiopis christiansenii, een parasietje op deze korstmossen die behoren bij het geslacht Physcia (vingermos). Waarom ze algemener worden is onbekend maar ze vinden het vooral prettig op jonge eikenbomen waar Physcia goed op kan groeien. Het is even goed kijken maar dan zie je ze ook overal. Net kleine stukjes roze kauwgum.
In Boswachterij Dwingeloo is het roze wat uitbundiger. Een prachtige slijmzwam heeft zich over een rotte boomstam uitgespreid. Geen schimmel, geen dier maar misschien wel een beetje van allebei. Als eencellige kunnen ze zich als amoebes voortbewegen. Op een gegeven moment komt er een signaal dat het tijd wordt elkaar op te zoeken en dan ontstaan deze, soms bont gekleurde, slijmige plekken. Gele Heksenboter is het meest bekend maar wit en roze komen ook voor. Uiteindelijk zal deze massa dikwandige sporen gaan voren in bizar gevormde structuren. Vaak gesteeld en slechts een deel van de slijmzwammen overleven deze exercitie. Uiteindelijk doel is om ongunstige periodes in het jaar te kunnen overleven.
Roze in de natuur, een bijzondere kleur bij bijzondere levensvormen.
Reacties
Een reactie posten