woensdag 21 december 2011

Albatros, koning van de zuidzee

Reuzenalbatros
Jan van Genten zijn bijzondere duikers, pijlstormvogels zijn magnifieke vliegers maar niets gaat er boven albatrossen. Majestueus zwevend, de vleugels strak, schijnbaar moeiteloos in de lucht hangend. Voortdurend   de kop draaiend op zoek naar wat eetbaars.'s Avonds bij het donker worden hangen ze naast je schip en de volgende ochtend lijken ze op dezelfde plaats te zijn gebleven. Soms even naar achter en dan weer snel positie innemend.
Wenkbrauwalbatros broedend in de kindercreche van Rotsspringers

Wenkbrauwalbatros met jong

Wenkbrauwalbatros, jong

De Wenkbrauwalbatros of Mallemok is de meest algemene soort.  Meestal boven de zuidelijke IJszee te vinden maar soms afdwalend naar noordelijke wateren of zelfs even poolshoogte nemen boven het Beagle Kanaal. Broeden doen ze op allerlei subantarctische eilanden en dat bij voorkeur niet alleen. Op Westpoint Island (westelijk Falkland) krijgen ze zelfs gezelschap van Rotsspringers, kleine, roodogige pinguins. Het ene ei wordt uitgebroed op een troon van klei. Elk jaar verder opgebouwd totdat ze letterlijk boven de hoge Tussock graspollen uitsteken.
Reuzenalbatros, sfeerbeeld South Georgia

Reuzenalbatros, begroeting bij het nest

Veel zeldzamer is de Reuzenalbatros. Met drie meter spanwijdte is het de grootste vogel ter wereld, groter dan de Zuidamerikaanse Condor. De eerste jaren van zijn leven komt de Reuzenalbatros niet aan land. Rusten doet hij op zee. Vooral de populatie van Zuid-Georgië wordt met uitsterven bedreigd omdat ze buiten de broedtijd voedsel zoeken voor de Zuid-Amerikaanse kust. Honderden verdrinken daar door te duiken op het aas van lange vislijnen die gebruikt worden voor het vissen op tonijn.

Albatros, koningen van de Zuidzee en onvergetelijk als je eenmaal de kans krijgt om ze vanaf zee te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...