zaterdag 10 december 2011

Schiermonnikoog, contrastrijk natuurmonument

Schiermonnikoog, Westerduinen
Waddeneiland Schiermonnikoog, synoniem voor vakantie, rust en ongekend genieten. Een eiland getekend in pasteltinten waar de zon bijna altijd schijnt. Dat is het beeld wat elke toerist als onbetaalbaar souvenir mee naar huis mag nemen. Maar kom er eens in december, dan laat het eiland van de grijze monniken zien dat er ook nog een andere kant is. Wind en water hebben het dan voor het zeggen, iedereen moet er zich naar schikken.

Schiermonnikoog, strekdam in december

Rotgans
Wat eens een strekdam was blijkt verandert in een streepje zeebodem dat na elke golf even droog valt. Een enkele Rotgans probeert het nog vol te houden maar verdwijnt dan snel over de dijk. Nauwelijks meer beschut maar in ieder geval buiten de greep van het ziedende zeewater probeert menig vogel er maar het beste van te maken. Een enkele scholekster probeert nog wat eetbaars te vinden in de van mest verzadigde maisakker maar de meesten staan gewoon op één poot te slapen. Een rood omrand oog gaat even open als er plotseling een zeldzame tweebener opduikt die verandert in een vijfbeen. Als blijkt dat het niet meer is dan alweer een vogelkijker kan het oog weer dicht. Honderden rotganzen kijken de kunst af van duizenden brandganzen en knabbelen aan het eiwitrijke boerengras. Anderen gedragen zich als echte badgasten maar doen dit wel heel bijzonder. Eerst links helemaal onder water, dan rechts en tenslotte op de staart om eens heerlijk alle waterdruppels af te schudden. 

Brandganzen in bad
Ondertussen worden de wulpen steeds ongeduriger, slapen lukt niet meer en af en toe wordt er een verkenner naar het Wad gestuurd. Zijn de zeepieren al weer in zicht of moeten we nog langer wachten op onze lunch?

Wulp
Op de Westerplas blijkt de westoever veruit favoriet. Tientallen pijlstaarten, wintertalingen, slobeenden en een enkele krakeend liggen dicht opeen te wachten op rustiger tijden. Een zonnestraal strijkt over de duinen en laat allerlei tinten bruin en geel oplichten.

Egel
Teruglopend naar het dorp en de boot ligt er een verdwaald 
egeltje in het zompige gras. Opgerold alsof je daarmee droog kan blijven. Hoe het dier daar terecht gekomen is blijft een raadsel, opgeschrikt, de weg over gestoken en vervolgens te water? We zullen het nooit weten, Dankbaar accepteert hij wel een beetje hulp en laat zich terug brengen naar de eens adelijke tuin van de oude Stachouwer villa "Rijsbergen". Schiermonnikoog, contrastrijk natuurmonument waar de elementen zich mogen uitleven in december. Bron van verdere inspiratie voor "Natuurpresentaties"

Schiermonnikoog

3 opmerkingen:

 1. Mooie serie foto's van Schiermonnikoog, wil er graag begin volgend jaar ook een keer naar toe. De egel vind ik geweldig om te zien.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een fraai verslag van een dagje "Schier" in december en dat is inderdaad dan wel even andere koek.
  Maar altijd wat te beleven, dat is duidelijk.
  Hopen dat het met het egeltje in orde komt, die moet nu toch echt wel een winterplekje zoeken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog meer Schiermonnikoog? Kijk dan ook eens op www.schierweb.nl, de uitgebreide informatieve website over het eiland.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...