|
Encyclia vitellina |
Ongemerkt verandert je stap. Voorzichtig, bijna behoedzaam ga je over op de oerwoudmodus. Blik flitsend op en neer, geen slang in zicht. Het groene lover sluit zich en geleidelijk neemt het oerwoud je op. Zonder moeite kom je boven in de boomkruinen en staar je in stille verwondering naar de tropische weelde van dit stukje natuur.
|
Reinhart Orchideeën |
Welkom in Harendermolen. Frans Reinhart en Wilma Tingelaar hebben hier hun paradijs gecreëerd. Een deel van een voormalige Anthuriumkwekerij is bijna magisch verandert in een stukje regenwoud. Azië en Amerika ontmoeten elkaar op de bosbodem. Reusachtige nestvarens versterken de sfeer.
En werkelijk overal orchideeën. Venusschoenen, Kraborchideeën, Viooltjesorchis en Oncidiums in volle bloei. Waar je in een regenwoud voortdurend een stijve nek oploopt van het turen naar enkele planten in onbereikbare boomtoppen groeit hier alles op comfortabele ooghoogte. Het is mogelijk nog plezieriger dat je geen loodzware flora's mee hoeft te slepen want Frans treedt op als gastheer én wandelende encyclopedie.
|
Miltonia, viooltjesorchis |
|
Pleurothallus ascepa |
|
Restrepia antennifera |
Meest opvallend zijn natuurlijk de grote hybriden. Viooltjesorchis (Miltonia), Venusschoen (Paphiopedilum) of Dendrobiums. Bont gekleurd, groot en soms ook nog veelbloemig. Voor een bioloog zijn het echter toch de bijzondere, en zelfs vaak bizarre, soorten die de aandacht trekken. Pleurothallus ascepa bijvoorbeeld. Afkomstig uit Midden Amerika en voorzien van een enorm schutblad met daarop een miniatuur bloempje. Net een vreemde kop in een groen schilderij, twee oren wijd uitstekend.
Of Restrepia die iets zuidelijker tot aan Venezuela voorkomt. Zijn soortsnaam is antennifera vanwege de bizarre antennen die uit de bloem steken. Hengelend naar? In ieder geval zullen bestuivers er zeker blij van worden anders waren deze vreemde draden nooit ontstaan. Groter en kleuriger is Ancyclia vitellina, knetter oranje en daarmee mogelijk interessant voor passerende kolibries.
|
Paphiopedilum helenae |
Al deze orchideeën zijn boombewoners. Een echte grondbewoner is het kleine venusschoentje Paphiopedilum helenae uit zuidelijk China en noordelijk Vietnam. Kalkrotsen hebben haar voorkeur. Vergeleken bij het nog geen centimeter grootte Pleurothallus bloempjes is dit toch een reusje, van kroonpunt tot onderlip kan de bloem tot veertig millimeter uitgroeien.
Tropische weelde in Harendermolen. Tussen kerst en oudjaar 2011 is er open huis in het paradijs van Frans en Wilma. Absoluut de moeite waard.
Via 'Facebook Reinhart Orchideeën', kom ik hier even buurten. Ben zelf net gisteren (28-12-2011) voor het eerst aldaar binnengestapt - zie ondertussen dat dit dezelfde datum is(!), we elkaar hadden kunnen tegenkomen :-)
BeantwoordenVerwijderenCompliment voor deze herkenbare sfeertekening en hartelijke groet!
Hoi kees, wat leuk dat je hier aandacht aan besteedt, een beetje een feest van herkenning.
BeantwoordenVerwijderenIk ben er al weer een hele tijd geleden eens geweest.
Mooie avontuurlijke blog heb je er van gemaakt.
Ja en ik ben dol op extra informatie, dus ook dank voor je uitleg bij de diverse soorten.
Natuurkieker Coby
Hoi Kees,
BeantwoordenVerwijderenHet is inderdaad het de moeite waard om daar een kijkje te gaan nemen, naar al die prachtige bloemen en planten.
Dank je voor al die informatie.
Groetjes Tonnie
Dag Kees, misschien leuk om nog een keertje te komen voor een update. Goede jaarwisseling.
BeantwoordenVerwijderen