|
Groot Dooierkorstmos |
December, feestmaand. Straten worden versierd, kerstbomen komen in huis en verlichte rendieren duiken op in het groen. Voor de natuur lijkt het allemaal wat minder uitbundig te worden. Vogels trekken weg, een laatste Herfstleeuwentand bloeit dapper door maar verder is er niet veel kleur. Maar niets is minder waar: juist nu valt het op dat sommige bomen zich uitbundig tooien met geel, grijs of zelfs roze. Loop eens mee langs de Onnerweg vanuit Haren naar het dorp Onnen, even over het spoor begint het kleurig spektakel al.
|
Citroenkorst |
Geel
Meest opvallend is het Groot Dooierkorstmos. Knalgeel, bladvormig en met verspreide donkergele schijfjes. Net als bij alle korstmossen een commune van een schimmel en een wiertje, zonder elkaar kunnen en willen ze niet. De schijfjes zijn apothecia, schoteltjes waarin sporen gevormd worden. Deze soort is in de laatste jaren steeds algemener geworden dankzij ammoniak uit drijfmest.
Minder snel herkenbaar als een korstmos zijn lichtgele, wat stoffige strepen op een aantal boomvoeten. Citroenkorst. Geen mooie structuur maar toch een volledig organisme, levend van wat de lucht brengt.
Grijs
|
Melig takkorstmos |
Een paar eikenbomen doen het wel erg uitbundig. Grote, grijze plukken lijken op hun stam geplakt, grover dan engelenhaar maar hetzelfde vrolijke accent. Bij het Trompettakkorstmos zijn de grote, schotelvormige
|
Trompettakkorstmos |
apothecia goed herkenbaar. Als kleine, platte kerstballen lijken ze er op geprikt. Groter en afhangend is het Melig Takkorstmos, kleine grijze struikjes die bijna altijd in gezelschap van de trompetter groeien. Toen Nederland nog bedekt werd onder een laag kolenrook waren beide bijna verdwenen maar nu zijn weer helemaal terug.
|
Schildkorstmos |
Schildkorstmossen zijn wat minder algemeen. Grote ronde plakkaten met allemaal, ronde en bladvormige lobben.
|
Rond Kroeskorstmos |
Veel kleiner en fijner is het Kroesmos. Plat en bescheiden tegen de schors gebruikt maar als kantwerk voorzien van randjes, uitstulpingen en franje. Maar het kan nog kleiner, diep weggedoken in de schors kleurt het Vliegestrontjeskorstmos sommige bomen prachtig witgrijs. Grote, wat ovale patronen met overal zwarte puntjes als vliegenstrontjes. Elk stipje is een mini-sporenmachientje waarmee het korstmosje voortdurend zijn nakomelingen de lucht in stuurt.
|
Vliegenstrontjeskorstmos |
Roze
Voor sommige kortsmossen lijkt één kleur niet genoeg. Het grijze Fijn Kroesmos lijkt zich te versieren met roze toefjes. Wat stoffig en niet echt goed vastgeplakt maar toch er echt op groeiend. Helaas is dit geen vrije wil. het is een parasiet die het werk door anderen laat doen. Zijn wetenschappelijke naam is Illosporiopsis christiansenii, ook een korstmosje en altijd op Kroesmos parasiterend.
|
Illosporiopsis christiansenii op Fijn Kroesmos |
Geel, grijs en roze versiering, zeker in deze, kale, decembermaand een opvallend verschijnsel aan bomen langs de weg.
Dag Kees, interessant al die verschillende korstmossen.Groot dooierkorstmos was me wel bekend, de rest zijn onbekende soorten voor me. Ik heb wel in de gaten dat ik nog heel wat kan leren op je weblog, Leuk!
BeantwoordenVerwijderenNatuurkieker Coby
Hallo Kees,
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je je hebt aangemeld als volger van mijn blog.
Wat een verschillende soorten korstmossen zijn er, de gele dooier korstmossoort kende ik al wel, de andere niet. Hoewel er hier in de omgeving van Eindhoven veel voorkomen. Er wordt gezegd door de vervuiling rondom het vliegveld. Kan dat?
Jammer dat je zo weinig reacties krijgt. Als je bij andere bloggers reageert, gaat dat vanzelf lopen. Je berichten zijn de moeite waard, toch leuk als anderen dan je blog lezen en evt. reageren.
Groeten, Gonnie
Halo Kees,
BeantwoordenVerwijderenheel apart die roze toefjes en die heb ik zelf ook nog niet eerder gezien. Ook leuk dat je er zoveel info bijzet, want daar kan ik alleen maar van leren.
Je hebt een verwijzing gemaakt las ik wel, maar ik heb ook gewoon een blogspot hoor. die gebruik ik zelfs meer dan mijn puntlog. Ik zal me gelijk. Het adres is dat waarmee ik nu bij je reageer.
Groetjes, Helma
Hoi Kees
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je leuke reactie op mijn blog. Ik zie dat er bij jou nog veel te leren valt, dus ik meld me gelijk aan als volger! Interessante serie over het korstmos en reuze moeilijk om ze allemaal uit elkaar te houden!
groetjes Albertine
Hoi Kees,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor mooie reactie op mijn blog, en dat je mijn ransuil zo mooi vind. Ik ben ook maar een amateur die hoopt mooie foto's te maken. Ik vind de foto's van jou ransuilen ook heel mooi.En ga nu gelijk ook beter op de bomen letten naar het zien van dit blog. Ik blijf je volgen, heb me gelijk maar aangemeld.
Gr Cees