zaterdag 21 januari 2012

Golden Raand vergroent

Karding, groene rand van Groningen
Waar eens de golven begerig reikten naar het laatste bastion van de Hondsrug ligt nu de "Golden Raand" van de Stad. Van kwelder tot landbouwgebied, doorsneden door de oude Woldweg. Nu is het goud vergroent maar niet verstild. Hier ligt het natuurreservaat Kardinge, trots van Stad en Ommeland en doel van een KNNV excursie samen met boswachter Reiner Hartog (Natuurmonumenten).

Waldo, de HerefordstierVoor velen is Kardinge het sportpaleis van Groningen. Met zwembad, ijsbaan, apenkooi en klimbaan. Maar Kardinge is ook de naam van een prachtig natuurreservaat in wording. Groningers, Natuurmonumenten, landgeiten en Waldo met zijn Hereford koeien hebben in slechts enkele decennia van zompige weilanden een natuurparel gemaakt. Kwelderruggen van zeshonderd jaar geleden zijn nog herkenbaar als lichte verhogingen in het gebied. Kaarsrechte sloten als perceelscheidingen mochten blijven en zijn op een natte winterdag geelgerand met riet.

Kardinge, blauw-groene natuur

Een bijzonder gebied is het Face bos. Niet aangeplant als omlijsting voor de Facebookpagina van het gebied maar bedoeld om Gronings CO₂ vast te leggen. Grote blokken eentonig met essen, esdoorns of eiken. Geen variatie, alles even oud, recht opgaand en gericht om het na jaren trouwe dienst te verzagen tot meubels. Zitten op CO₂ zou de nieuwe mode kunnen worden. Maar de natuur denkt hier toch echt anders over. Chaos troef, dat leerden we al in het eerste studiejaar. Met de Essenziekte gaan complete percelen Es tegen de vlakte. Veroorzaakt door een verandering in een onschuldig paddenstoeltje (Chalara fraxinea) is het een stille sluipmoordenaar geworden. Houtvaten verstoppend waardoor jonge takken en uiteindelijk de gehele boom afsterft.

Het beheer van Natuurmonumenten is feitelijk extensieve landbouw. Wat maaien en afvoeren, wat begrazen met geiten en koeien en hier en daar wat fruitteelt samen met de omwonenden. Geen kunstmest, geen diepontwatering. Dat het werkt is zelfs in januari zichtbaar: uitgebloeide Rietorchissen en Heelblaadjes staan er wat verpieterd maar veelbelovend bij.

Kardinge, de gouden rand van Groningen in een groen jasje. Een aanrader in elk seizoen.Kardinge, natuur en kunst in evenwicht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...