woensdag 25 januari 2012

Stilte voor de storm

Smient en Kuifeend, Kardinge
Terwijl koude vingers grip krijgen op een geleidelijk steeds verder verkillende omgeving voel je bijna tastbaar de stilte voor de storm. Niet uit het westen ditmaal maar uit de toekomst. Want na de kou komt het voorjaar en dat zie je juist nu goed bij onze gevederde vrienden. Glanzend nieuwe veren, oogverblindende strepen, hier en daar nog een uitstekend donsveertje maar verder strak in het pak. Er wordt gegeten en geslapen in een ongekende harmonie. Maar ook zij voelen het aankomen en dromen over grootse avonturen, hier of verder weg.
Tafeleend, woerd, Kardinge

Bij de Tafeleenden lijkt er niets aan de hand. In een gezellige groep met Smienten en Kuifeendjes wordt er vooral geslapen. Ogenschijnlijk ver weg maar tussen de veren door altijd waakzaam, de staart richting een dichterbij komende hond of fotograaf. Even verder blijkt alles toch weer anders. Een snelle man heeft drie vrouwen aan de haak geslagen! Nu maar zien hoe hij deze verovering door de winter krijgt.
Kuifeend, Kardinge

Kuifeendjes nemen het er van. Al lang voorzien van een leuke partner, soms zelfs twee, denken ze zich verzekerd te weten van huwelijkse trouw. Dat komt wel goed als er af en toe maar even gepronkt worden door een glamour boy.
Smient, woerd, Kardinge
Smient, eend, Kardinge
De mooiste eendjes zijn toch de Smienten. Onbegrijpelijk dat al die pracht geen jaloezie opwekt. Maar ja, wat heb je daaraan? Er moeten straks nog honderden kilometers gevlogen worden voordat ze thuis zijn en in een groep zijn ze wel zo veilig.
Blauwe Reiger, Kardinge

Ondertussen stapt langs de oever een hongerige reiger. Ook hij (zij?) zit weer in de nieuwe veren maar weet ook dat het opschieten geblazen is. Nog even wat naar binnen en dan moet er weer getekend worden aan het nieuwe huis. Voor de eerste voorjaarsdag moet de vloer er in!

Een winterse wandeling langs sloot of plas is zeker nu de moeite waard.

4 opmerkingen:

 1. Smienten zijn inderdaad prachtig, maar zoals je al zegt, ze zijn allemaal de moeite waard!
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal eens met je laatste zin, de vogels zijn nu inderdaad allemaal op hun mooist.
  De verenkleden van meneer en mevrouw Smient behoren ook naar mijn smaak tot de mooiste, maar ook al het gedrag dat er is waar te nemen maakt een wandeling langs het water meer dan de moeite waard. Jij hebt dat in deze prachtige blog mooi verwoord en met fraaie foto's geïllustreerd.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Kees,

  Wist niet dat er in Kardinge zo relatief veel soorten zaten. Staan er prima op. Smienten zijn misschien wel de mooiste maar misschien moeten we de wilde eend (de woerd dan) niet vergeten; het is dat ie zo 'gewoon' is maar anders maakte hij een goede kans denk ik.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kardinge is nog veel rijker dan deze blog laat zien. Grote Zaagbekken, Aalscholvers en zelfs een Roerdomp is er laatst gesignaleerd.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...