zondag 22 januari 2012

Waterfeest

Molen Onnerpolder achter Westerbroekstermadepolder
Wateroverlast of waterfeest, twee tegenstellingen of juist niet? In de Westerbroekstermadepolder tussen Haren en Kropswolde blijkt wateroverlast aanleiding te geven tot een groot feest. Het winterse landschap is blauwgrijs gekleurd. Een molen kijkt tevreden uit over een blinkende waterspiegel. Duizenden eenden snateren, fluiten en gakkeren door elkaar. Pijlstaarten lijken als onverwachte confetti uitgestrooid over de polder. Waar ze zo plotseling vandaan komen? Niemand die het weet. Dat de zee-arend er blij mee is wordt duidelijk uit de internetsite van het Harener Weekblad. Collega natuurgenieter Gerrit Kiekebos weet er zelfs twee te betrappen op luchtacrobatiek.
Blauwe Reiger, Westerbroekstermadepolder
Knobbelzwaan, Westerbroekstermadepolder
Blauwe reigers en torenvalken komen af op veld- en aardmuis die gezellig op een kluitje droog proberen te blijven. Achter elke pol Pitrus wacht echter een gretige snavel, een twinkelend oog speurt voortdurend naar een uitstekende snorhaar. Zeker is dat het feest voor de muisjes zo snel afgelopen is.

Knobbelzwanen lijken helemaal uit hun doen te zijn van al die ruimte die ze plotseling gekregen hebben. Ze weten niet goed of ze nu blij of juist bedroefd moeten zijn. Hun krappe sloot is veranderd in een binnenzee. Families die altijd ver verwijderd leefden wonen nu vlak bij elkaar. Voortdurend zie je zwanen op de vleugels gaan om van boven te bekijken wat er nu toch aan de hand is. Even opstijgen en dan weer landen.
Konikpaarden, Westerbroekstermadepolder

Konik aan de maaltijd
Konik met berk als dessert

Het waterfeest blijkt voor de Konik kudde wel heel bijzonder uit te pakken. Nadat ze zich tot de laatste hengst verzet hadden tegen het wassende water blijkt dat ze het nu wel heel geweldig getroffen hebben. Samen rennen over de vlakte is er even niet meer bij maar in plaats daarvan krijgen ze nu zelfs de allerlaatste boom als dessert opgediend. Tand en tong werken samen om vakkundig bast te schillen. Wat er overblijft is nog steeds een prettige krabpaal voor een jeukend achterste.

Westerbroekstermadepolder, Fietspad als vaarweg
Waterfeest in de Westerbroekstermadepolder. De zon gaat onder en laat nog even zien dat zelfs het fietspad verandert is in een waterweg.


6 opmerkingen:

 1. Het ziet er prachtig uit met al dat water, maar het lijkt me toch niet alleen maar feest, dit moet beslist overlast geven.
  En of die Koniks daar nou blij mee zijn?

  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zal voor de Konikpaarden geen pretje zijn, met de hoeven in de nattigheid en geen plek om uit te razen. Over de muisjes maar helemaal te zwijgen. Ik denk dat iedereen blij is als het peil weer daalt naar de normale waarde.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar wat ziet het er mooi uit op de foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, dit is ook gewoon natuur en ik kan me herinneren dat de landerijen vroeger in de winter ook altijd onderliepen.
  De natuur red zich daar denk ik beter mee dan de mens.
  Een leuke en informatieve blog en mooie foto's.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's! De Konikpaarden springen er toch uit voor mij... 8 januari 2012 in dit gebied geweest. Mooi verwoord ook!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. PS Ik heb je blog in mijn favorieten gezet en kom zeker nog eens langs!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...