zondag 22 januari 2012

Tuinvogeltelling 2011 en 2012

Groenling
Vandaag is het de grote dag voor loerend Nederland. Ongestraft worden telescopen gericht op het groen van de buren, verrekijkers bewegen zich als radars door tuin en heg. Elke veer doet het hart sneller kloppen, snavel, staart en vleugel worden goed bekeken. Wat gaat het worden? Weer een Huismus of toch een ringmus? Kapmeeuwen cirkelen in de verte maar weigeren op het gestrooide brood af te komen. En dan zijn het dus geen tuinvogels.
Ekster
De regen sliert met vlagen door de bomen. Takken glimmen grijs van het vocht. Brood en zaad raakt doorweekt en ziet er steeds minder smakelijk uit. Roodborst en Winterkoning geloven het wel, zij doen niet mee vandaag en houden zich schuil voor de gluurders. Bijzonder is dat zelfs de altijd aanwezige mezen er geen zin in hadden. Een eenzame Kool en een paartje Pimpel was alles wat op pinda en pit af kwamen. Vier kauwtjes en een paar eksters genieten juist van wind en water en hoppen van tak naar tak. Een mannetjes merel heeft duidelijk last van het langer worden van de dagen. Zelfs vink en groenling behoren niet meer in zijn territorium.
Keep, wel in 2011, niet in 2012
En zo verstrijkt de tuinvogeltelling 2012. Net als vorig jaar met de groenling als "grote"winnaar. Maar deze vijf vogeltjes steken schamel af tegen het grote aantal van vorig jaar. Samen met Vink en Keep trotseerden zij de winterkou en genoten van al het lekkers wat juist die dag ruim voorhanden was. En een telling blijft natuurlijk altijd een momentopname. Die ene Sperwer, die mooie Grote Bonte Specht of zelfs een Appelvink staan er allemaal niet op terwijl de tuinbezitter juist zo trots is op deze gasten. Misschien dat ze in 2013 wel op de goede dag aanwezig zullen zijn?


4 opmerkingen:

 1. Dag Kees,
  Even een tegenbezoek: je hebt een mooie blog en schrijft de foto's vloeiend aan elkaar: een plezier om te lezen/kijken. Bij ons viel het mee vandaag tijdens de vogeltelling: ten eerste was het droog en zelfs zonnig en ten tweede lieten de vogels ons gelukkig niet in de steek, al liet de grote bonte specht wel verstek gaan.
  Hartelijke groeten, marion (ook bioloog overigens)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe niet meer mee met de vogeltelling, hier in de stad weigeren ze in januari te komen, al zeker drie jaar zie ik niks in die maand.
  Terwijl de maanden daarvoor en daarna de meesjes en merels zich vol komen eten.
  Ze doen het expres!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben zaterdag geteld (wel op ons balkon), 1 koolmees en dat was het. Heb ook nog naar buiten gekeken, waar er anders veel mezen, merels, roodborst of vinken aanwezig zijn in de struiken en bomen voor ons appartement...was het nu heel stil.
  Zou jet door het slechte weer (regen en harde wind) komen?

  Leuke blog (ik ben hier via Marion)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,

  ik heb niet geteld maar we hebben alle dagen een grote hoeveelheid mussen inde tuin. Ook nu aardig wat spreeuwen en een 4- tal koolmezen en 2 merels. De Kauwen zijn er eigenlijk teveel.

  Leuk dat ik hier een Keep zie (nog nooit zelf gezien) en een groenling.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...