vrijdag 6 januari 2012

Groningen aan zee

Groningen aan zee
De waterwolf knaagt aan het laatste bastion van de Hondsrug. Rimpels op het water worden golven, opgezweept door de naderende overwinning jagen ze verder. Groen wordt grijsblauw.
Broekenwering, Peizermaden
De zuidoostelijke woontorens van Groningen zijn al in zicht. Nog even en ook de Martinitoren is bereikt. Verontrustende beelden vanaf een grote afstand. Dichterbij gekomen blijkt dat het menselijk vernuft de waterwolf redelijk kan temmen. Niet langer wordt de Stad een eiland met een paar eenzame vingers die vermanend de wolken op afstand proberen te houden. De Peizermaden zijn weer wat ze honderd jaar geleden waren. Een veenmoeras als een accolade om de Stad gebogen. Beelden van lang geleden komen terug, elzen spiegelend in het water, wachtend op de zomer en drogere tijden. Drents water wat bevrijd van zijn harnas mag gaan waar het wil.

Drentsche Aa, Glimmen
Ook aan de zuid- en westkant van de Stad rukt het water op. Het Drentsche diep is weer honderden meters breed zoals het ook was na de laatste ijstijd. Bij Glimmen komt de derde stroom uit 't Olde Land de Groningse provincie binnen. Nog geen maand geleden was de Drentsche Aa een bezadigd beekje, nu is het een aanzwellende rivier die de verdroogde moerassen nieuw leven geeft.
Zonlicht over het verdronken land
Groningen aan zee, een visioen van lang geleden wat nu voor even werkelijkheid is geworden.

5 opmerkingen:

 1. Mooi beeldverhaal Kees.
  Prachtig verwoord en verbeeld wat er momenteel gaande is in de natuur in het noorden.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Kees,
  Zo zie je maar dat je op verschillende manieren naar de wateroverlast kunt kijken. Je hebt er in elk geval een goed verhaal en mooie foto's van gemaakt. Vooral de laatste vind ik erg fraai.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi weergegeven Kees, prachtig om te zien dit natuurgeweld, het kritieke hoogtepunt is gelukkig weer voorbij...
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,

  Van mij mag het best een tijdje zo blijven, maar het water is al weer bijna weg!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...