vrijdag 30 maart 2012

Natuurmoment in een Harense keuken

Dubbelgevlekste Basterdweekschildkever
Niets vermoedend loop je naar beneden, de kop vol gedachten over werk en inkomen. Links af, richting de woonkamer / keuken, de deur door en naar de waterkoker voor een kop thee. Terwijl de kraan zijn werk doet glijden de ogen wat dromerig over niet al te witte deurtjes van de keukenkastjes en worden getrokken door een snelle beweging. Klein, mogelijk net drie millimeter en razend snel. Bril af en proberen te focussen. Een rood-zwart kevertje komt in beeld. Opvallend is dat het achterlijf buiten de dekschilden uitsteekt en daarmee meteen het vermoeden doet ontstaan dat het wel eens een basterdweekschildkever (Malachiidae) zou kunnen zijn.

Fotograferen wordt lastig met zes voortdurende bewegende pootjes. Opsluiten in de vriezer biedt ook al weinig soelaas. Zelfs op een mooie groene achtergrond en na minuten lang bij - 20 graden duurt het nog geen halve minuut of de pootjes beginnen weer te rennen. Uiteindelijk lukt het op het dekseltje van een potje, alleen deze foto is goed genoeg om te delen met mijn blog lezers.

Mooi gekartelde sprieten, vier rode vlekken op zwarte dekschilden en, een beetje verborgen, stevige kaken. Het is de Dubbelgevlekte Basterweekschildkever (Anthocomus fasciatus), een miniatuur rover. Overwinterend bij twee biologen en nu het voorjaar komt weer volop actief. Op zoek naar dwergvliegjes of ander smakelijk insecten vlees.

Al eerder schreef ik over bijzondere ontmoetingen in onze keuken, toen ging het over een Vliegendoder die het voorzien had op grote huis- en bromvliegen. Nu blijkt dat ook het kleine grut belaagd wordt, wat een leven hebben deze kleine fladderaars toch.


3 opmerkingen:

 1. Hoe heerlijk herkenbaar dit verhaal. Herkenbaar omdat ik ook overal loop te loeren en te kijken of er niet ergens iets loopt, kruipt, vliegt of iets anders doet. Waarom je beperken tot een deeltje van de natuur terwijl er zoveel meer moois is dan bijvoorbeeld vogels, herten of vosjes alleen. De insectenwereld is in mijn beleving de meest bijzondere. Leuke vondst en leuk shot...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk beestje, Kees,
  Ook bij mij heb ik hem wel eens binnenshuis aangetroffen en in de tuin ook natuurlijk.
  Ja beestjes met pootjes, ik zet mijn toestel wel eens op sportstand. Werkt overigens ook niet altijd. Al eens een drupje azijn aether geprobeert?
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Groot avontuur met een klein beestje begrijp ik.
  Geen vrolijk meewerkend fotomodel, maar deze foto
  is toch prima lijkt me.
  Dat de truc met het dekseltje de oplossing bleek te zijn,
  verheugd me, lijkt me ook beter dan in de vriezer...
  Een boeiende wereld die insectenwereld en weer een soort
  er bij geleerd.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...