donderdag 21 juni 2012

Havelterberg, avondlicht

Havelterberg, avondlicht
De avond valt over de Havelterberg. De laatste zonnestralen strelen deze keileemrimpel in dit oer-Drentse landschap. Even verder wordt het jongere verleden aangelicht, een grafmonument van onze voorouders uit de Jonge Steentijd. De toeristen zijn naar huis, de hei lijkt verlaten.
Havelterberg, avondlicht

Hunebed, Havelterberg

Dan gaat er een gedempte wekker af. Hoewel het nog lang niet donker is laat de Nachtzwaluw horen dat het tijd is voor verandering. Zonaanbidders verdwijnen, dieren van de schemering verschijnen. Voor Mestkevers   moet er echter door gewerkt worden. Een verse hondendrol is een buitenkansje. Je hoort ze bijna slobberen van het aalvocht. Ondertussen worden er brokken afgeknipt, versleept en begraven.

Mestkevers, Havelterberg


Konijnen zijn nog even op zoek naar een laatste avond snack. Op de achterpoten staan blijkt de beste truc om ook het frisse bramenblad te kunnen bereiken. Een Boskakkerlak gelooft het allemaal wel. Verborgen tussen het gras zoekt hij een plekje waar hij rustig zijn enorme facetogen op non-actief kan zetten.Konijn, Natuurcamping Het Hunehuis

Boskakkerlak, HavelterbergTeruglopend naar de tent op de natuurcamping van hetHunehuis begint er plotseling iets te bewegen op het pad. Voorzichtig schuifelen we voorwaarts, zakken door de knieën en zien een heel jong Bosmuisje. Totaal onbevreesd zit het diertje op het pad. De grote kraaloogjes gericht op iets onherkenbaars, af en toe even knabbelen en dan verder wandelen. Onder de broekspijp door alsof er geen Gulliver op zijn pad is gaan zitten.Bosmuis, HavelterbergAvond op de Havelterberg, een unieke belevenis.

Meer lezen over dit prachtige gebied? Kijk dan eens op het fleurige verhaal van vorig jaar over de Havelterberg.

7 opmerkingen:

 1. Mooi deze avond serie, prachtig landschap en leuke dieren. Dat bosmuisje vind ik schattig.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige bschrijving...een nachtzwaluw!
  Altijd weer fijn als de toeristen weg zijn...

  'Aalvocht' weer wat geleerd...

  Fijn weekend Kees!

  Annet Lemaire, Gieterveen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat hebben we in Nederland toch een gevarieerd palet aan
  natuurgebieden. Van de Wieden naar de Havelterberg is maar een
  kleine afstand, maar wat een wereld van verschil qua natuur.
  En ook hier is het prachtig, weer van alles van je opgestoken
  over dit mooie gebied. Een Boskakkerlak, nog nooit van gehoord
  of gezien. En het Bosmuisje een leuke ontmoeting.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verhaal en weer wat nieuwe namen: de boskakkerlak en aalvocht. Bij de eerste krijg ik een lichte weerstand, maar bij de tweede wordt die weerstand erg groot.
  Het muisje maakt alles weer goed.
  Groeten,
  Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn oog valt op de foto van de neushoorns in V- formatie. Gemaakt in Limpopo. Ik ken die foto en fotograaf. Ik was met Willem Laros op Kololo voor een 10 daagse fotoreis. Geweldig was dat.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Avondlicht tja dat is een groot voordeel bij de fotografie. Boskakkerlak? never heard of! Wel mooi! Dat dan weer wel....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Kees,

  ten eerste nog bedankt voor de 2 ontbrekende bloemennamen en de naam van de nachtvlinder. Ik heb je link onderaan de foto gezet, maar ga die voortaan maar bovenaan zetten hihi....

  Ook dit natuurgebied ken ik niet of althans... nooit geweest. Ik zie een hunebed en mooi aspecten van de natuur. Die boskakkerlak staat er ook werkelijk prachtig op. Ook prachtig dat uitzicht bij het avondlicht.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...