maandag 4 juni 2012

Lely's boeket

Stoer, het hoofd onbedekt, zijn regenjas gegrepen door een koude zeewind. In de hand een map met laatste schetsen van zijn strijd tegen de woeste Zuiderzee. Zo waakt Ingenieur Cornelis Lely al 58 jaar over de Afsluitdijk. Eens stond hij aan de kop van de dijk waar vandaan ook zijn eerste magistrale prestatie, de inpoldering van Wieringen, zichtbaar was. In 2007 werd het standbeeld verplaatst naar het monument van de dijkwerker, midden op de Afsluitdijk. De ontwerper en de bouwers, voor altijd verenigd.
Pijlkruidkers, Afsluitdijk

Tachtig jaar na het sluiten van de dijk krijgt Lely een passende en fleurige omlijsting. Aan de noordzijde, op de grasdijk, een bijna witte wolk van Pijlkruidkers. Begin juni vormen duizenden van deze bloemen een krans van Fryslân tot Noord-Holland.

Oranje Dooiermos, Afsluitdijk

Zeekool, Afsluitdijk

 Grote zandkool, Afsluitdijk

Veel gevarieerder is het boeket aan de zuidzijde. Hier geen gras maar keihard en hoekig basalt. Zwart als grondkleur, afgewisseld met donkergeel van het Oranje Dooiermos. Daartussen een gevarieerde bloemenweelde. Meest opvallend is Zeekool, vroeger zeldzaam in Nederland maar nu algemeen aan de voet van Lely. Minstens zo groot zijn Herik en de zoet geurende Grote zandkool, eveneens Kruisbloemigen maar met geel als bloemkleur.

Muurleeuwenbek, Afsluitdijk

Blauw Walstro

Het bloemstuk voor Lely wordt afgemaakt met Muurleeuwenbek, Muurpeper en het onopvallende Blauw Walstro. Geel en blauw in miniatuur formaat.

Op weg naar Texel wordt een koffiestop bij het Monument op de Afsluitdijk een onverwachte kennismaking met een bijzonder boeket.4 opmerkingen:

 1. Prachtig wat er allemaal groeit op de afsluitdijk hè Kees.
  Jammer dat mijn denkhoofd niet alle namen met bijbehorende plantjes kan onthouden maar ik vind het prachtig om naar te kijken.
  Dooiermos zit goed in mijn hoofd geprent, bijzonder hoe dat groeit, zelfs op beton.
  Fijne avond,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super, Kees, lekker informatief weer!
  Bedankt voor het pijlkruidkers, naar de naam van die plant was ik al een tijdje op zoek.
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hihi, ik verwachtte een serie van lelies ;-)
  maar deze wilde bloemetjes zie ik liever, dus dat komt mooi uit!
  Gr Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat schrijf je toch boeiend en dan met voor mij weer onbekende soorten,
  heerlijk lezen na een zware werkdag!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...