maandag 4 juni 2012

Texels zilte rand

Texel, Paal 9
Zand, zee en lucht. Dat is Texels zilte rand aan de westkant. Voortdurend in beweging, golven en wind nemen of brengen zand, de mens boetseert verder. Op het strand een caleidoscoop van wat eens het leven onder water was.

Japans Bessenwier, Texel, Paal 9Japans Bessenwier ligt als meters lange  slierten verspreid over het strand. Losgeslagen van een harde ondergrond en drijvend op honderden blaasjes op Texel aangespoeld. In de jaren zeventig is deze vreemdeling met Japanse oesters ingevoerd in ons land.


Otterschelp, Texel, Paal 9

Venusschelp, Texel, Paal 9

De aandacht van de meeste strandschuimers gaat echter uit naar de honderden schelpen. Opgebouwd uit kalk tot huisjes voor een weekdier. Na hun dood aangespoeld of opgezogen door de zandzuigers die hier het strand tijdelijk proberen te versterken. Meest bijzonder zijn de Otterschelpen, eens verdwenen uit de Noordzee maar nu weer teruggekeerd. De meesten zijn gebroken tijdens het transport maar door formaat en vorm toch snel te herkennen. Ertussen ligt een enkele Venusschelp, ook al een bewoner van diep water met een lekker zandige bodem waar flink in gegraven kan worden.

Texel, De Schorren

Bijenorchis, Texel, Waddendijk
Gesteelde Zoutmelde, Texel, De Schorren
Aan de oostkant van Texel heerst de schijnbare rust van de Waddenzee. Een keiharde dijk op Deltahoogte verraadt echter dat het hier flink kan spoken en sporen van vroegere dijkdoorbraken zijn nog overal te vinden. De rand van de dijk mag echter begroeien.  Een grasmat waar schapen kunnen komen en een bloementapijtje net buiten het hek. Dit is de plaats om uit te kijken naar één van de meest bijzondere planten van Texel: de Bijenorchis!  Ondanks goed zoeken door meerdere botanisten van KNNV Groningen werd er slechts één bloeiende plant gevonden. Lager op de dijk, waar het spatwater gemakkelijk kan komen groeien Gesteelde Zoutmelde en Zee-alsem.

Darmwier, Texel

Alikruik met Zeesla als hoofdmaaltijd, Texel

Muiltje, Texel, De Schorren

Wadslakje, Texel, De Schorren

Strandkrab, Texel, De Schorren
Vanaf de dijk richting het wad opnieuw een etalage met sporen van leven uit dieper water of van streken verder  op deze binnenzee. Zeesla, darmwier en enkele draadvormige roodwieren als Polysiphonia nigrescens en Ceramium rubrum laten zien dat ook daar planten kunnen groeien. Opvallend in het schelpengruis is het grote aantal Amerikaanse Zwaardscheden, samen met de Japanse Oester ook al een nieuwkomer in onze streken. Nederlandse Muiltjes en Wadslakjes zijn er echter ook bij tientallen te vinden. Er wordt hier echter ook geleefd, gegeten en gescholen. Een Alikruik geniet er van Zeesla, een mooie Strandkrab scharrelt rond op zoek naar alles wat maar binnen schaarbereik komt.

Texels zilte rand, uitnodigend om vaker te bezoeken.


6 opmerkingen:

 1. Hoi Kees
  Leuk aan het strand is altijd wel iets te beleven. Mooi dat je ook nog een orchidee tegenkwam. Ach ja dat zeespul is aan mij om te eten niet zo besteed. Een visje oke, een krab, ook tof maar daar houdt het wel op. Dat wier heb ik wel eens in de mond genomen maar had het idee op een slijmerig stukje braaksel van een kwal te soppen... Leuke serie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een leerzaam blog en een andere blik op Texel.
  Wat valt er toch nog ontzettend veel te leren, bewondering
  voor je kennis van alle schelpjes, slakjes en wiertjes.
  De Bijenorchis vind ik echter wel het allermooiste wat je
  hier laat zien, prachtig dat je die tegen kwam, ook al was
  het maar een enkel exemplaar.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Kees,
  Leuk om al die verschillende schelpen en wieren bij naam te kennen en te weten waar ze in zee leven. Je ziet dan veel meer. Dat blijkt ook wel uit de vondst van de prachtige bijenorchis. Wat een mooie plant. Hopelijk komen er (volgend jaar)nog meer bij.
  Texel is toch wel prachtig.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,
  wat een mooie serie heb je hier.
  en nog leerzaam ook.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah, hier gaat mijn hart sneller van kloppen, ik ben dol op Texel! De bijenorchis is prachtig.
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi om deze natuur op Texel te zien, kleine dingen waar een mens al gauw aan voorbij gaat.
  Fantastisch die Bijenorchis!
  Gr Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...