woensdag 6 juni 2012

Utopia, op Texel werkelijkheid

Utopia, voor vogels gedroomde werkelijkheid
Toen Thomas More in 1516 het eiland Utopia beschreef had hij niet direct een dromende Lepelaar op Texel in gedachten. Beelden van een smakelijke garnaal, een mooi gevederde dame of een lange reis naar Zuid-Europa zijn toch wat anders dan de ideale staat van deze Engelse humanist. Utopia voor vogels is echter werkelijkheid geworden dankzij inspanningen van Natuurmonumenten.

Utopia, Texel, laat in de middag

In het verlengde van de Lancasterdijk, noordoostelijk van het Texelse Oosterend, is in 2011 met hulp van het Waddenfonds in 2010 een nieuwe natte natuurparel aangelegd. Plassen, natte weilanden voor rustende wadvogels en bijzondere planten, grint strandjes voor broedende sterns en steltlopers. De naam komt van de naastgelegen boerderij Utopia en is bijzonder passend voor dit vogelparadijs.

Leven op Utopia

Kluut met jong, Utopia

Kluut met jong, Utopia


Bontbekplevier, Utopia

Tureluur, Utopia

Kluten, grutto's, scholekster, visdieven en dwergsterns hebben inmiddels bezit genomen van de stranden. Nu nog met enkelen maar komende jaren wordt het broeden op snavelafstand. Geen betere plaats te vinden voor je kroost, tweehonderd meter vliegen en je zit midden in de voedselrijke Waddenzee. En dreigt er onraad? Eén piepje is voldoende om de jongen onzichtbaar te laten verdwijnen tussen het gras naast het strand.

Vogelaars op de Lancasterdijk, KNNV Groningen bezoekt Texel

Vogelaars kunnen zich als ongestrafte voyeurs zich in rijen opstellen op de Waddendijk. Telescoop of telelens, het interesseert de broeders, slapers en eters totaal niet. Een kijkwand of hut is niet nodig.

Vertrek vanaf Utopia

Utopia voor vogels, op Texel te beleven.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Kees,
  Op dit moment zit ik op Texel en kan vanuit mijn hotelkamer zo Utopia zien liggen. Wat is Texel prachtig. Op verschillende blogs zag ik de laatste weken zulke mooie berichten voorbij komen. Dus ben ik gegaan, ondanks de slechte weersvoorspellingen. Het heeft vandaag de hele dag geregend tot 5 uur, maar ik heb genoten. Ik herken je foto's helemaal. Geweldig de grote aantallen steltlopers. Grappig hoe de kleintjes schuilen onder moeder kluut. Ik ben vooral bij Wagejot geweest, zit je net iets dichter bij de vogels.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Utopia.... mooie naam, en zo te zien paradijs voor de vogels maar ook voor ons ;-)

  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel, heel erg mooi dit Kees, wat een zalige plaatjes heb jij weer weten te schieten. Dat kleintje zo onder moeders "rok" geweldig...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. prachtige serie..Mooi die lepelaar en die kluutjes. Ik moet er echt ook eens naartoe,gaaf hoor.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...