donderdag 7 juni 2012

Texelse nachtvlinders in kinderkleding

2 juni. 2012. Boven de donkere duinen van de Jan Ayeslag vliegen twee Houtsnippen al piepend in formatie over een verlicht laken. Voor het laken staan twee bibberende nachtvlinderaars, er achter liggen zes belangstellenden dicht tegen het duin aangedrukt. Dit jaar grossiert in extreem koude nachten en dat is ook voor onze vliegende nachtschones geen genoegen. Slechts twee Vale Duinrietboorders en een enkele Smalvleugeldwergspanner laten zich even zien.

Als de zon eindelijk boven de oostelijke horizon verschijnt wordt het leven weer aangenaam. Tijd voor een wandeling door het Nationaal Park Duinen van Texel. En dan blijkt dat er letterlijk overal nachtvlinders te zien zijn. Een enkel Stro-uiltje en een Gewoon Grasmotje vliegen op uit het gras maar het merendeel van de vlinders is in kinderkleding gehuld. Goed doorvoed en elke soort met eigen kenmerkende kleuren en afwerking.

Kleine Hageheld, Bolle Kamer, Texel

Grote Hageheld, Bolle Kamer, Texel

Vlinders in kinderkleding kennen we als rupsen. Meest opvallend zijn de bonte, harige en voor vogels oneetbare soorten. Eind mei / begin juni kruipt er een leger van deze levende maaimachines door de duinen. Grote en Kleine Hageheld bijvoorbeeld. Twee spinners die als vlinder zelden op het nachtvlinderlaken afkomen en als ze het al doen ook nog eens als bezeten heen en weer blijven fladderen. De Kleine kiest voor een eenvoudig geel-zwart jeugdkleed, de Grote heeft een groter assortiment clan kleuren maar wel met overwegend grijs en bruin.

Basterdsatijnvlinder, Bolle Kamer, Texel

Bastaardsatijnvlinders beginnen hun aanval op het frisse groen uit een gezamenlijk nest. Goed beschermd door spinsel tegen happende snavels maar als ze groter worden vertrouwen ze op hun kleuren en haren. Dan zwerven ze uit, op zoek naar steeds meer eetbare blaadjes.

Grauwe Borstel, Bolle Kamer, Texel

Grote Beervlinder, Bolle Kamer, Texel

Grauwe Borstels en Grote Beervlinders leven alleen op de wereld. Soms, even, elkaar ontmoeten op dezelfde voedselplant maar vervolgens verder op weg naar een onbekende bestemming. De eerste voorzien van enkele zwart-witte borstels op de rug, de tweede gestoken in een slordig afhangend harig habijt.

Texelse nachtvlinders, net als overal zijn ze niet alleen in de nachtelijke uren te ontmoeten.

7 opmerkingen:

 1. Nou je hebt er in ieder geval wel een erg fraaie serie rupsen aan overgehouden Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees,

  je eerste foto van die opkomende zon is al een parel om te zien, maar zoveel mooie rupsen heb ik ook nog nooit bij elkaar gezien. Echt prachtige en leerzame serie.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jeetje joh...waar vind je al die rupen!:) Gave serie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super, wat een opmerkingsgave! Prachtig, ik ben ook weg van je 1e foto, Kees.
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Kees,
  Prima informatie en fraai gefotografeerd.

  Groet,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Schitterend al die rupsen met klinkende namen, en die eerste foto is een juweeltje!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoi kees, dankzij jouw blog onze zoon aan de naam van rups geholpen die ze ameland hadden gevonden, bedankt.
  joke en rudolf

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...