donderdag 21 juni 2012

Wieden en Weerribben, florissant mooi

Lokkenvaart, Nationaal Park Wieden en Weerribben
Zachtjes pruttelt ons fluisterbootje door de Lokkenvaart. Een Rietzanger geniet van de dag en laat dit doordringend horen, in de elzenbomen heeft een Tuinfluiter haast om duidelijk te maken dat ook hij aanwezig is. Juffers en Libellen dartelen boven gele plompen en witte waterlelies. Een zondagse rust heerst op het water, samen met de natuur zijn we alleen in deze natte wereld.

Wieden, Beneden Leeuwen


Waterlelie, Weerribben

Wieden en Weerribben, samen vormen ze één nationaal park met een uniek laagveenreservaat in de kop van Overijssel. Maar terwijl de Wieden vooral open zijn is het karakter van de Weerribben juist beslotenheid. Elzenbossen, afgewisseld met rietvelden en trilvenen, doorsneden door vaarten en grachten. Vanuit Ossenzijl zijn enkele, korte, natuurwandelingen uitgezet maar de Weerribben ervaar je het beste vanuit een kano of een fluiterboot. Pas dan dring je door in het ontoegankelijke moeras en wordt je één met de bijzondere natuur van dit gebied.

Gele Plomp, Weerribben

Cyperzegge, Weerribben

Wateraardbei, Wieden

Riet, waterlelies en plompen zijn wel de meest opvallende planten maar er is veel meer te beleven. Op de grens van water en land staan diverse zeggensoorten met de Cyperzegge als sierlijkste. Terwijl de mannen het moeten doen met een stramme bloeisteel bungelen de dames vrolijk in de wind. Wateraardbei, Rietorchis en Moerasvergeetmijnietje zorgen voor rode, paarse en blauwe accenten.


Waterleliehaan, Weerribben

Larven Waterleliehaan, Weerribben

Grote roodoogjuffer, Weerribben

Gevlekte Witsnuitlibel, Wieden

Veel groen betekent natuurlijk een aantrekkelijke maaltijd voor allerlei knagers en bestuivers. Juist nu is het tijd voor het eetfestijn van de Waterleliehaantjes. Overal zie je vraatzuchtige keverlarven gangen graven in de mooiste drijfbladeren. Op een hogere etage schieten zweefvliegen van bloem naar bloem. Een riskante onderneming want tientallen Platbuiklibellen, Oeverlibellen en Gevlekte Witsnuitlibellen vliegen als Starfighters voor het riet langs. Kleinere vliegjes vormen prooi voor de mooie Grote roodoogjuffers die op hun beurt weer door de grote libellen gepakt kunnen worden.

Zwarte stern, Wieden

Grotere en agressieve jagers zijn te zien in en rond de Wieden. De Zwarte Stern is helemaal terug van weggeweest. Kleine broedvlotjes liggen als buitenvila's klaar bij aankomst. Insecten en stekelbaarsjes voor de altijd hongerige jongen zijn voldoende aanwezig.

Nationaal Park Wieden en Weerribben, florissant mooi in deze tijd van het jaar.

5 opmerkingen:

 1. Hoi Kees, prachtige beelden vanuit het fluisterbootje.
  De Gele Plomp en Waterlelie krijg je er vanaf de kant nooit zo mooi op.
  Leuk blogje weer,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gave blog, Kees, met mooie foto's. Ik krijg helemaal zin in een dagje Weerribben. Wat weet je toch veel van al die kleine diertjes, ik heb weer wat geleerd!
  Groeten, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooie blog van een prachtige natuurgebied.
  Mooie foto's en weer interessante informatie.
  Leuk dat je de Gevlekte Witsnuit ook hebt kunnen
  vastleggen en die Zwarte Sterns zijn ook prachtig.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Kees, jij weet alles altijd zo aantrekkelijk in woord en beeld weer te geven, net als Marion krijg ik helemaal zin in een dagje Weerribben. Dit gebied staat trouwens al langer op mijn wensenlijstje, maar zet ik nu weer een treedje hoger ;-)
  Dank en groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's om van te genieten.
  Groet eilandstaete natuurfotografie

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...