dinsdag 12 juni 2012

Lauwersmeer, bloemig en zespotig

Rietorchis, Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer op een koele zondag in juni. Toeristen hebben koers gezet naar woelig water of uitgezette wandelingen. De wind door de haren, de ogen zwervend over een kleurrijk landschap. Waar de surfers over praten blijft ongewis, bij de wandelaars zijn het vooral diepzinnige beschouwingen over Neerlands voetballers afgewisseld met wat meer intieme geluiden. Een enkeling merkt de duizenden Rietorchissen op maar wat er verder in de etalage ligt blijft ongezien.
Moeraskartelblad, Lauwersmeer, Ballastplaat


Addertong, Lauwersmeer

Addertong bijvoorbeeld. Kleinste varen van het Lauwersmeer en anders dan alles wat je van een varen zou verwachten. Geen wuivende veren vanaf een bemoste bosbodem maar een wat stijfjes opgericht blad en een korte, priemende sporenaar. Alleen te zien door goed te letten op de tinten groen langs het Orchideeënpad. Iets lichter van kleur dan de blaadjes van Parnassia en vooral klein. Veel groter en roodpaars bloeiend is het Moeraskartelblad. Vooral massaal aanwezig langs het natuurpad vanaf het SBB ontmoetingscentrum. Het lijkt bijna een orchidee maar behoort bij de Helmbloemfamilie.

Roodpotige boomwants, larf, Lauwersmeer

Rossige Haakbladroller, Lauwersmeer

Juni is ook de mooiste tijd om zespotig Lauwersmeer te beleven. De eerste Icarusblauwtjes dartelen over gele rolklavervelden, Viervleklibellen scheuren in een dodelijke aanvalsvlucht over de talrijke kreken. Maar let ook eens op de duizenden kleinere insecten. Overal te zien als je er even op gaat letten. Beste plaatsen zijn natuurlijk de talrijke bloemhoofdjes maar loop ook eens langs een zonnige bosrand. Een nog ongevleugelde jonge Roodpotige Boomwants zit wat onvoorzichtig te zonnen. Instinctief weet het diertje misschien dat zijn onappetijtelijke wantsengeur zelfs voor een koolmees te veel is. Een Rossige Haakbladroller vertrouwt geheel op zijn schutkleur. Wordt het toch te gevaarlijk dan volstaat een snelle vlucht.

Langpootvlieg, Lauwersmeer

Langpootvleg, wapperend als territorium gedrag, Lauwersmeer

Nog kleiner zijn de duizenden Langpootvliegjes. Moeilijk op naam te brengen maar allemaal voorzien van een metaalgroen borststuk en krachtige poten. Elk mannetje probeert op karakteristieke wijze een stukje blad te verdedigen. Even opvliegen helpt natuurlijk wel maar kapers liggen op de kust. Veel handiger is het om met de vleugels te wapperen en gewoon te blijven zitten. Er zijn zelfs enkele "wappervliegjes" met witte vlekken op de vleugeluiteinden waardoor ze nog meer opvallen. Eten doen ze nauwelijks meer, dat hebben ze als vleesetende larf voldoende gedaan.

Lauwersmeer, enkele van de duizenden Rietorchissen

Lauwersmeer, elke dag anders, elke dag bijzonder.2 opmerkingen:

 1. Hoi Kees
  geweldige serie met mooie tekst.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb steeds weer grote bewondering voor jouw kennis, en ik hoop dat er door het lezen van jouw blogjes een beetje van die kennig bij mij blijft hangen...
  Wappervliegjes, leuk!!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...