dinsdag 4 december 2012

Kaaps welkom

De bergen van Tulbagh, Hottentots Holland en de Kaap lijken het vliegtuig naar beneden te wenken. De zon verwarmt het Kaapse groen en de blauw-groene oceaan likt aan het witte strand van Langebaan. Voor de matrozen van Jan van Riebeek moet het een paradijs geweest zijn na maanden van storm en scheurbuik op de lange reis naar Indië. Voor ons lijkt het op thuis komen na een veel te lange afwezigheid van meer dan tien jaar.
Welkom in Zuid-Afrika. In de komende serie blogs neem ik mijn lezers mee op een reis van vier weken die ons voert van de uiterste zuidwest punt bij Kaap de Goede Hoop tot aan de Limpopo aan de noordoost grens met Zimbabwe.

Leucospermum erubescens, Speldenkussenbloem (Proteaceae)

Erica nivillei, één van de honderden heide soorten uitr het Kaapse Florarijk
De Kaap is een mix van Afrika en Europa. Ideaal om even te wennen. Snelwegen, een miljoenenstad, luxueuze villa's aan de kust. Maar ook townships die ondanks alle verbeteringen nauwelijks beter zijn dan krottenwijken. Voor het biologische oog staan er Europese dennen en Australische eucalyptussen aan de rand van het Kaapse fijnbos. Een unieke vegetatie die op het eerste gezicht veel lijkt op de Mediterrane maquis. Laag, open en hard of stekelig. Maar kom eens dichterbij en verbaas je over de rijkdom aan soorten. Meer dan 7500 soorten tussen Paarl en Kaap de Goede Hoop, een stuk grond net iets groter dan Nederland. Zeshonderd soorten heide, tientallen orchideeën, honderden leden van de Protea familie.

Kaapse Brilvogel

Kleine Kraaghoningzuiger
Smaragd Honingzuiger
Winterbloeiende Protea's zijn grotendeels  uitgebloeid maar voor Honingzuigers en Kaapse brilvogeltjes is er nog genoeg te vinden. Klein, druk en soms opvallend luidruchtig piepend aanwezig. Vooral de Kleine Kraaghoningzuiger is algemeen. Het “Jan-Groentjie”, de Smaragd Honingzuiger scoort hoog op de lijst van mooiste vogels ter wereld.

In de volgende aflevering wordt neem ik u mee naar de Botanische Tuin Kirstenbosch. Niet alleen om uitgebreid kennis te maken met Afrikaanse flora maar ook voor bijzondere vogels en reptielen.

3 opmerkingen:

 1. Mooie blog met prachtige bloemen en vogel opnames
  prima qua scherpte en belichting..

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees,

  Wat moet dat heerlijk geweest zijn. En je zal je ogen wel uitgekeken hebben. Ben benieuwd naar de volgende berichten.

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi dat je ons mee laat genieten van jullie rondreis.
  Wat laat je hier al een kleurrijk eerste blog zien van
  mooie planten en vogels.
  Interessante informatie en prachtige foto's, ik reis graag
  mee aan de hand je blogs...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...