maandag 10 december 2012

Vogels in Limpopo en Mpumalanga

Senegal IJsvogel (Woodland Kingfisher), Kololo
Honderden soorten vogels komen er voor in Limpopo en Mpumalanga, het oosten en noorden van wat velen nog als Transvaal kennen. Hoog- en laagveld savanne, riviervalleien en gebergten, elk biotoop heeft zijn eigen sortiment. Waar moet je beginnen? De mooiste, de grootste of juist met de "little, brown jobs", de altijd vergeten kleine bruine pietjes?  Ik laat me deze keer leiden door beeld en geluid en kies voor de Senegal IJsvogel. vanaf het eerste ochtendgloren oorverdovend aanwezig in Kololo en Borakalalo Game Reserve,  

Dwergbijeneter, Old Joe's Kaia, Schoemanskloof

Breedbekscharrelaar, Mapungubwe National Park
Bijeneters, ijsvogels en scharrelaars zijn diamantjes voor elke vogelaar. Langs rivieren en in de savannes van dit gebied raak je niet uitgekeken. Klein als Malachiet ijsvogeltjes of Dwergbijeneters, wat groter als de knalpaarse Breedbekscharrelaar en de Vorkstaartscharrelaar. Wel even om denken dat ijsvoogels in Zuid-Afrika niet aan water gebonden zijn. De Senegal IJsvogel en de Grijskopijsvogel zijn echte savanne liefhebbers die vanaf een boomtak op o.a. mestkevers jagen.

Kaapse Gier, Marakele National Park

Grondneushoornvogel, Kruger National Park
Groot, imposant en bijna naargeestig glijdt een donkere schaduw over de rotsen. Opkijkend blijkt het een Kaapse Gier te zijn. Nog niet zo lang geleden een zeldzame verschijning maar nu weer met tientallen broedend op de rotstorens van Marakele National Park. Bijna even groot zijn de Grondneushoornvogels. Bizarre vogels die bijna te zwaar zijn om nog de lucht in te kunnen. Deze liep met zijn partner rond bij een nestholte aan de Olifantsrivier. 

Kuifbaardvogel, Kruger National Park
Zwarthalsbaardvogel, Old Joe's Kaia, Schoemanskloof
Baardvogels zijn Afrikaanse en Aziatische vogels die wel wat aan spechten doen denken maar er niet aan verwant zijn. Sommige horen thuis in Villa Kakelbont zoals de Kuifbaardvogel en de Zwarthalsbaardvogel. Broeden doen ze in boomholtes en hun voedsel bestaat vooral uit insecten en vruchten.

Bennet Specht, vrouwtje, Kruger National Park
"Echte" spechten zijn ook te vinden. Loop eens rond in de rustkampen van Kruger National Park. Zelfs midden overdag zijn er altijd wel een paar actief. Determinatie is niet eenvoudig, de Kardinaal- , de Bennet-, de Baard- en de Goudstaartspecht lijken allemaal op elkaar.

Heremietkoekoek ("Piet-My-Vrouw"), Borakalalo National Park

Diederik Koekoek, Mapungubwe National Park
Vanaf november komen tienduizenden Koekoeken aan in Zuid-Afrika. Overal klinkt het "Piet-My-Vrouw" van de Heremietkoekoek. Lijkt veel op onze Koekoek maar dan met een oranje veeg op de borst. Zo opvallend als ze roepen, zo moeilijk is het om ze te vinden. Doodstil zitten ze op een tak tussen het gebladerte en het enige wat beweegt is hun snavel. Veel opvallender is de groen gekleurde Diederik Koekoek, vernoemd naar zijn roep: Dee-Dee-Dee-Deederik".

Paradijsvliegenvanger, Kololo
Marico Honingzuiger, Kruger National Park
Tenslotte, vogelen in Zuid-Afrika is fantastisch en verrassend. Of het nu gaat om een nieuwsgierig kijkende Paradijsvliegenvanger of een opgewonden Marico Honingzuiger, je moet het eens beleefd hebben.
.
Ook eens vogelen in Zuid-Afrika? Outlook Safaris en Hamba Kahle Natuurreizen bieden maatwerk voor elke individuele vogelreis.

3 opmerkingen:

 1. Oh, ik ben super jaloers, wat een geweldige foto's. Geniet ervan!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtige vogels heb je daar zeg! schitterend ook die specht zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Kees,

  wat een prachtige vogels hebben ze daar zeg!
  De kleuren zijn werkelijk prachtig.
  Wij hebben hier wel gekleurde vogels maar daar zie ik echt veel mooiere dan hier in ons kikkerlandje.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...