Doorgaan naar hoofdcontent

Exotische jachtkrabspin klopt aan de deur

Een enorme exotische spin in onze tuin - mogelijk Olios argelasius
Een jaar natuurpresentaties in  woorden - dag 246

Hoe hard zekere politici ook mogen schreeuwen, Nederland heeft geen gesloten grenzen en zal deze ook nooit krijgen. Het zijn niet meer dan lijnen op de kaart . En zo kunnen er soms vreemde gasten opduiken. Zo ook gisteravond. Vanaf de deurpost van de schuurdeur zat een enorme plompe spin die mij met acht ogen aan te staren. Een lijf van 15 millimeter en tussen de poten een afstand van zeker 5 centimeter. Scherp afstekend tegen het wit geverfde hout was ze perfect te zien. Meteen rende ik naar binnen, greep de camera en wist haar vast te leggen. Pas de volgende dag werd duidelijk dat de 29ste spinnensoort in onze tuin meteen de meest exotische is. Het was een jachtkrabspin of in het Engels een "huntsman spider" mogelijk luisterend naar de naam Olios argelasius. In Nederland zelden aangetroffen en afkomstig uit citrusboomgaarden rond de Middellandse Zee. Hoe ze in Tilburg beland is? Zeer waarschijnlijk met fruit wat vervolgens verkocht is en door ons mee naar huis genomen. Binnenkort wordt opnieuw gezocht naar deze prachtige spin om zeker te weten of het inderdaad deze soort is. Gevaarlijk is ze alleen voor onze bodemdiertjes en mocht ze de zomer overleven dan zal onze winter echt te koud voor haar zijn.

Reacties

  1. Of het de vierde is laat ik aan jullie over. Of het echt O. argelasius is kan ik aan de foto niet zien. Dat een Sparassidae soort is klopt wel.
    In de tekst staat dat de soort vooral in citrus-boomgaarden voorkomt. Ik verzamel eigenlijk nooit in cultuur situaties in Zuid-Europa, maar liever in het buitengebied en daar kom ik O. argelasius regelmatig tegen. Inderdaad op boompjes en struiken, waar het dier zich inspint tussen een paar bladen. Op Arbutus unedo, een algemene struik in verwilderde gebieden en natuurlijke vegetaties, kom ik hem veel tegen. Als je er eenmaal op let zie je ze overal.
    Meegebracht met vakantiespullen, kampeerspullen is een mogelijkheid, maar het niet altijd te achterhalen hoe het plaatsvindt. Ik vraag in dat soort gevallen altijd of men net met vakantie is geweest, of ze in de buurt van een importeur wonen, een bloemenhandel of-winkel in de buurt is of een supermarkt, maar dat is soms helemaal niet het geval. Als het dier nog wordt gevonden kan de soort met zekerheid worden vastgesteld, tenminste als het een volwassen dier is (daar ziet het wel naar uit).

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Nederland zoemt, deel 2

Eind april, Nederland kleurt geel van de Paardenbloemen. En dat betekent een feestmaal voor bijen en hommels. Zes pootjes bijna gestrekt, een dromerige blik in de duizenden facetoogjes en genieten maar. Bloemen zijn er blij mee want wat ze ook opeten, er blijft altijd voldoende stuifmeel over om bij een volgende Paardenbloem wat achter te laten voor de bevruchting. Voor de gevleugelde zoemers wordt de overdaad bijna te veel. Met een flinke dosis agressie storten ze zich op elke bloem. Voor een Akkerhommel is het formaat al voldoende om alle andere bijen te laten opvliegen. Iets kleinere soorten als de Viltvlekzandbij doen het wat minder subtiel. Met een plof laten ze zich op de bloem vallen, draaien een paar keer flink rond en hebben dan het rijk alleen.Ga eens zitten op een stoeprand naast een gazon met Paardenbloemen. Bij voorkeur lekker beschut en niet al te vaak gemaaid. Dan blijkt plotseling dat er veel meer gebeurd dan alleen maar schransen. Dames zandbijen proberen zo veel mo…

Costa Rica kikkerparade

Mensen hebben iets met kikkers. Kinderen scheppen emmers vol kikkerdril op en verwonderen zich over het leven van kikkervisjes. Biologen worden blij van het geplop van de steeds algemener wordende Heikikkers. Fransen eten ze het liefst als delicatesse. En in Midden-Amerika betalen toeristen grif voor kikkerexcursies.

In de vierde aflevering van een serie reis- en natuurimpressies van Costa Rica daarom een bijzondere kikkerparade. Beelden en verhalen maar ook  links naar een website met geluiden van bijzondere kikkertjes (gemaakt door David Ross).In het vliegtuig naar San José droomde ik van een bijzondere ontmoeting met een zeldzaam pijlgifkikkertje. Niet in een terrarium van de Emmer dierentuin maar "echt" wild in het bos. Direct na aankomst begon het al goed. Op de toeristenbus naar Tortuguero National Park staat niet alleen een Red-eyed Leaf Frog, de meest bekende boomkikker van Costa Rica, maar ook een plaatje van een echte gifkikker. In de bus vooral doorsnee toeriste…