dinsdag 1 maart 2011

Chiloe, het op één na grootste eiland van Zuid-Amerika

Chiloe, noordkust
Bijna 25 jaar getrouwd besloten we 2008 te beginnen met een cruise naar Antarctica. Helaas zouden we letterlijk strandden in het zicht van de haven. Aanmonsterend op de kleine Grigory Mikheev in de haven van Ushuaia (Tierra del Fuego, Argentinië) bleef het verdacht stil en alle vermoedens kwamen uit. Motorpech, drie dagen reparatie en vervolgens een kortstondige poging richting het ijzige continent. Tijdens de eerste landing op Hannah Point (South Shetlands) ging het weer mis. Bijna moesten we overwinteren maar als een hinkepoot wist ons vroegere Russische scheepje toch de overkant te bereiken. Twee keer Straat Hoorn oversteken in een week was geen benijdenswaardige ervaring! Met grote hulp van onze reisorganisatie Beluga Adventures (Pernis) konden we echter snel deze gebeurtenis achter ons laten.
Taique, Nationaal Park Chiloe

De koers werd verlegd naar Chili. Van het grootste eiland naar het op één na grootste eiland van Zuid-Amerika: Chiloe. Niet via de kortste route maar invliegend op Bariloche, de chocoladestad van Argentinië, vervolgens met bus en boot over de Andes en verder met een huurauto vanaf Puerto Varas. Chiloe is 180 kilometer lang en slechts 50 kilometer breed. Overal overheerst het dreigende uitzicht op de besneeuwde vulkanen aan de andere oever van de Golf van Ancud. Groene gestoffeerde valleiden, diepe ravijnen met oerbos, meren en uiteraard stranden. Chiloe ademt de sfeer van de Middellandse Zee in combinatie met de serene rust van Chili. Kleurrijke dorpjes, terrasjes voor een enchilada met een wijntje en mensen die nog overal de tijd voor nemen. Omdat op de punt van het eiland de panamerikaanse snelweg (de Transamericana) eindigt zijn er wel toeristen maar op veel bescheidener schaal dan rond de beroemde Torres del Paine.

Reuzen Gunnera
Chiloe is een eiland waar je je nog kan laten verrassen door dwerghertjes (pudu's), waar je nog kan dolen door reusachtige Gunnera wouden  en vooral kan genieten van eenvoudige maar bijzondere smakelijke Chileense gerechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...