zondag 27 maart 2011

Kikkerfeest in het Siepelveen

Siepelveen, Zeegse
Terwijl afgelopen nacht de zomertijd is ingegaan ligt er vanmorgen een dun laagje ijs op de vijver en is de Azalea bevroren. Maar de hemel is strakblauw en met het zonnetje erbij moet het mogelijk zijn om vandaag een glimp op te vangen van Heikikkers in het Siepelveen bij Zeegse. Direct na het Golden Tulip Hotel kan naast de zandverstuiving geparkeerd worden.

Achterstallig onderhoud is door een groep vrijwilligers aangepakt en er is weer ruimte voor veen en zand. De eerste graafbijen vliegen over het zand maar het gaat ons vandaag om het meest bizarre amfibie van Nederland. In blauw gewaad gehuld roepen de mannetjes enkele weken om vervolgens de rest van het jaar bruin en zwijgzaam door te brengen. Het geluid dat ze in die korte periode maken is niet het traditionele kikker gekwaak maar meer een "geploep". Om het eens te beluisteren biedt de site van Ravon een mooie geluidsopname (http://bit.ly/eMeQTU).
De zuidoever van het grote ven ligt in de schaduw en is uitgestorven. Terwijl een Dodaars zijn hinnikende geluid laat horen vangen we de eerste "ploepjes"op. Aan de overkant is het water al zo ver opgewarmd dat de kikkers uit hun nachtelijke verstijving loskomen. Bijna sluipend benaderen we het water en zien al snel de eerste kikkerdril drijven. En dan is het zaak om heel veel geduld te hebben. Natuurfotograaf Maarten Westmaas schrijft in zijn blog dat het vijf jaar en een gehele dag zitten in een ven (?) zou duren voordat hij een foto kon maken van de blauwe kikkers (http://bit.ly/heaXeQ). Jaren geleden is het ons één keer gelukt en vandaag blijkt dat we een beetje aan de late kant zijn. Het water staat hoog en overal tussen de gagel wordt stevig "geploept".

Heikikker, Siepelveen
De dapperste kikkers laten zich na tien minuten zien maar ze zijn alweer in overgangskleed. Meer roze-bruin dan het hemels blauw van de huwelijksweek. Het blijft echter altijd weer spectaculair om dit kikkerfeest mee te mogen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...