donderdag 17 maart 2011

Eenzame dame op landgoed Vennebroek

Gister werd op het landgoed Vennebroek een eenzame dame aangetroffen. Grijs, verfrommeld en duidelijk verkleumd was haar een tijdelijk onderkomen aangeboden in een pastic cel.
 Hoewel het landgoed aan de noordkant van Paterswolde al vanaf de 17e eeuw bewoond wordt door min of meer rijkere dames (en heren) was dit toch een ander geval. Het was dan ook geen tweebenige schone maar een zespotig insect die duidelijk de weg kwijt was. Haar gebandeerde vleugelstompjes, als een oude mantel uitstaand aan beide kanten van haar lijfje, maakten duidelijk dat het een Grote Voorjaarsspanner was.   Mannetjes van deze soort hebben wel volledig ontwikkelde vleugels en gaan vanaf februari opzoek naar de rijk geparfumeerde dames. Nadat deze uit de pop zijn gekropen doen ze weinig meer dan vanaf de grond in een boom klimmen en wachten tot de mannen aan hun grote werk willen beginnen. Na een succesvolle paring worden de eitjes in de buurt van wat knoppen uitgezet en is het leven volbracht. Soms gaat er echter wat mis. Het mannetje wordt tijdens de paring opgeschrikt en sleurt het vrouwtje mee naar onbekende oorden.
Dat zal ook hier gebeurd zijn.  In het kader van een grote nachtvlinderinventari- satie, uitgevoerd door de Vlinderwerk-groep van KNNV Groningen / KNNV Oost-Groningen, wordt in het vroege voorjaar op "warme" avonden een sterke lamp ontstoken achter het raam van de werkplaats van Natuurmonumenten. Dit werkt als een magneet op vlinders en de afgelopen avonden werden dan ook tientallen vlinders genoteerd. Na ruim een jaar inventariseren in Vennebroek en het aangrenzende Friesche Veen staat de stand inmiddels op 450 soorten. De verwachting is dat aan het eind van 2011 de 500ste soort zeker genoteerd is. Grote aantallen die allen een goed plekje vinden in het gevarieerde natuurreservaat en profiteren van het kleinschalig beheer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...