zaterdag 19 maart 2011

Citroenenfeest in Mensinge

Mensinge, Roden
Het Landgoed Mensinge (Roden, gemeente Noordenveld) koestert zich vandaag in een hartverwarmend voorjaarszonnetje. Vandaag slaan we het Sterrenbos aan de oostzijde van de weg naar Lieveren over en beginnen de wandeling op de tweede parkeerplaats.
Strakke lanen, beschaduwd door eiken en beuken, worden afgewisselend met percelen naaldhout. Aan de veenmosgroei zien we dat het slootwater hier zuur en voedselarm is. Overal waar de zon de bosbodem kan bereiken dartelen Citroenvlinders.
Citroenvlinder, Mensinge
Even vliegen, dan weer bijna plat op de grond om maar zoveel mogelijk warmte op te vangen. Een bijna oogverblindend citroenen- feest! Maar voor de vlinders is het een serieuze zaak. Dat zien we als er twee iets te dicht bij elkaar komen. Driftig om elkaar heen zwenkend moet toch echt duidelijk gemaakt worden dat dit stukje bos al een eigenaar heeft. Het zijn dan ook alleen mannetjes die op zoek zijn naar de mooiste plek voor de binnenkort verschijnende dames.

Mensinge, Roden
Doorlopend richting het Lieverense Diep komen we op het Moltmakersstuk. Door gericht beheer is de heide weer terug en is een prachtige overgang naar de natte hooilanden ontstaan.
Plotseling wordt het oog getrokken door een andere vlindersoort. Een Oranje Berkenspanner! Deze dagactieve nachtvlinder had er zin in, even naar beneden en dan met een geweldige vaart terug de boom in. Ons vlindernet ligt nog in de winterstalling maar zelfs met dat hulpmiddel was het waarschijnlijk niet gelukt deze snelheidsmaniak op de foto te krijgen.  Via een slinger door de Alteveersche bossen lopen we terug naar Mensinge en kiezen de zuidkant, langs de "Grote Boom" om de parkeerplaats weer te bereiken.

1 opmerking:

  1. je weet me iedere keer weer te verrassen met je achtergrondinformatie en je prachtige foto's
    een schitterend blog!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...