Doorgaan naar hoofdcontent

Gouden rand van Groningen versierd

Koolzaadveld, Nieuwolda Oost
Geert Teis schreef in 1919: Ain Pronkjewail in golden raand is Grönnen, Stad en Ommelaand". En de mooiste tijd om deze eerste regel van het Gronings volkslied letterlijk te beleven is het moment dat het Koolzaad bloeit. Feller geel dan de zachte gouden tint van de rijpe tarwe in de zomerperiode. Met name het oostelijk deel van het Ommeland lijkt op een bijzonder patch-work met lentegroen, kleizwart en knetterende koolzaadvelden als accenten.
Stap even uit de auto en ruik de zware zoete geur van miljoenen bloemen die elk om aandacht vragen. Niet van ons maar van de honingbijen die met karrevrachten vol door de imkers aangevoerd zijn. Het land zoemt van ontelbare vleugeltjes die maar één doel hebben: zo veel mogelijk nectar en stuifmeel in een moordend tempo naar de korf slepen. 

Koolzaad

Bijenkasten bij koolzaadveld

Honingbij aan het werk op koolzaad
Hoog boven de koolzaadvelden van Nieuw Scheemda en Niewolda Oost zweven twee paar Grauwe Kiekendieven. Buiten schootsafstand van een forse telelens willen ze zich wel laten bekijken. In slow motion om elkaar heen buitelen, dan even stijgen en weer naar beneden glijden. Een nestplaats zullen ze vast al uitgekozen hebben, misschien is zelfs het eerste ei al gelegd. Maar een beetje werken aan paarvorming is ook bij Kiekendieven alleen maar goed voor de verdere relatie.
Ondertussen wordt de aandacht getrokken door letterlijk tientallen Tapuiten. Op doortrek naar hun broedgebieden en nu genietend van echt Groningse vliegjes. Vaak al in paartjes maar af en toe ook kleine groepjes. Gele Kwikstaarten scharrelen er wat tussendoor maar moeten er toch niet veel van hebben. Zij hebben duidelijk andere zorgen aan hun hoofd, een nest met eieren of zelfs met jongen. 


TapuitDuist
Koolzaad bloeit voordat op de klei de meest wilde planten beginnen te bloeien. Geen concurrentie van gele Pastinaak of blauwe Cichorei. Zelfs het witte Fluitekruid begint nog maar aarzelend wat te kleuren. Wat kleine Herderstasjes, een enkele Paarse dovenetel en als echte voorjaarsbloeier: Duist. Een grasje wat thuis hoort bij de Vossestaarten. Bescheidener dan zijn grote algemenere broer, de Grote Vossestaart, en atijd op klei groeiend.
In Nieuwe Statenzijl gaat de gouden rand over in het zwarte Dollard water. De "Kiekkaaste" staat met haar lange poten in de hoog opgekomen vloed. Ook hier Tapuiten op en rond het plankier naar de vogelkijkhut. Een enkele Blauwborst laat zich even zien en de Rietgors krast er vrolijk op los. In en rond de hut is het duidelijk feest bij de Boerenzwaluwen. Stuntvliegen, zingen en de eerste modder voor het nest wordt aangesleept. Een Oeverloper heeft echter wat anders ontdekt: regenwormen, heerlijk! 
Boerenzwaluw

Boerenzwaluw als bouwvakker

Oeverloper
We verlaten de gouden rand bij Oudeschans, een fraai gerestaureerde 17e eeuw vestingdorpje op de vroegere snelweg van Groningen naar Emden. Nu is het een bijna slaperig gerestaureerd plaatsje waar vooral ruimte is voor langpootmuggen vangende Huismussen. Geen graan voor hun kroost maar hoogwaardig vlees.

Oudeschans, de kanonnen zwijgen

Huismus met Langpootmuggen
De gouden rand van Groningen, goudgeel van Koolzaad, mis het niet want over enkele weken is het weer een groene rand.
Reacties

 1. Hoi, Kees,
  Koolzaad ik was al een veld tegengekomen richting Ten Boer, maar toen te druk met de Floron.
  Wel gekeken of we de duist tegenkwamen, maar te veel eentonig grasland. Wel mooie sloten met oeverzegge en Goldenraand met boterbloemen.
  Goed verhaal en bijbehorende plaatjes, zoals we van jou gewend zijn uiteraard.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. al dat koolzaad langs de bermen is werkelijk genieten, en inderdaad, wat een verrukkelijke geur! een heerlijk jaargetijde, alleen laat het bijpassende weer ons een beetje in de steek :-(
  gr Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo vrolijk kun je worden van die grote goudgele velden, zeker met een zonnetje erbij. Ik ben een beetje jaloers op al die vogels die je zo maar even vernoemt. Mooi ook de zwaluw en oeverpieper.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig blog van een typisch Gronings fenomeen, de Koolzaadvelden!
  Inderdaad is het een prachtige kleur geel en moet je het eigenlijk
  met eigen ogen bekijken. Maar jouw prachtige foto's geven de mogelijkheid
  om er al even van mee te genieten.
  Leuke serie vogels heb je ook gezien, wel jammer dat de Grauwe Kiekendieven
  zich niet lieten vastleggen, maar je heb vast ook al genoten van het er naar
  kijken, prachtige roofvogels zijn het.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het kanon lijkt een man in het gras..

  Wat een rijkdom!

  Groet oet Gieterveen, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor het delen, leuk verhaal en dito foto's. Groeten Ruud.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. die bouwvakkende zwaluw...wat fraai......
  en ja de koolzaadvelden daar hebben wij dit weekend ook volop van genoten...het is een kleur en ruik feest.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Velden koolzaad voor mij het teken van de volle lente. Ik kan er geen genoeg van krijgen als ik eerlijk ben. Toen ik nog imkerde leverde het een snel versuikerende honing op met een frisse smaak. Leuk dat de tapuit ook nog even wilde.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Nederland zoemt, deel 2

Eind april, Nederland kleurt geel van de Paardenbloemen. En dat betekent een feestmaal voor bijen en hommels. Zes pootjes bijna gestrekt, een dromerige blik in de duizenden facetoogjes en genieten maar. Bloemen zijn er blij mee want wat ze ook opeten, er blijft altijd voldoende stuifmeel over om bij een volgende Paardenbloem wat achter te laten voor de bevruchting. Voor de gevleugelde zoemers wordt de overdaad bijna te veel. Met een flinke dosis agressie storten ze zich op elke bloem. Voor een Akkerhommel is het formaat al voldoende om alle andere bijen te laten opvliegen. Iets kleinere soorten als de Viltvlekzandbij doen het wat minder subtiel. Met een plof laten ze zich op de bloem vallen, draaien een paar keer flink rond en hebben dan het rijk alleen.Ga eens zitten op een stoeprand naast een gazon met Paardenbloemen. Bij voorkeur lekker beschut en niet al te vaak gemaaid. Dan blijkt plotseling dat er veel meer gebeurd dan alleen maar schransen. Dames zandbijen proberen zo veel mo…

Nachtvlinder ABC 2012

Nog even en het jaar 2012 is verleden tijd. Een goede gelegenheid om even terug te kijken op de 109 blog berichten die werden gepubliceerd. Van adders tot zeevogels, van sieralgen tot de "Gouden Rand van Groningen" passeerden  de revue.

Maar het meest populair waren toch berichten over nachtvlinders, bij elkaar opgeteld werden deze pagina's ruim 2000 keer bezocht. Mede dankzij de buitengewoon succesvolle Nachtvlinderestafette, georganiseerd door de Stichting Natuurkampeer-
terreinen, de Vlinderstichting en Natuurpresentaties, kon elke bijdrage over deze nachtelijke fladderaars rekenen op ongekende belangstelling.

Voor al mijn trouwe vlindervolgers sluit ik dan ook graag het jaar af met het "Nachtvlinder ABC 2012".


Avondrood, niet alleen beginnend met de eerste letter van het alfabet maar ook één van de mooiste Pijlstaartvlinders. Van de twee soorten Avondrood wordt de grote het meest gezien. Even algemeen zijn o.a. Lindepijlstaarten, Dennepijlstaart en Pauwoogpi…

Exotische jachtkrabspin klopt aan de deur

Een jaar natuurpresentaties in  woorden - dag 246

Hoe hard zekere politici ook mogen schreeuwen, Nederland heeft geen gesloten grenzen en zal deze ook nooit krijgen. Het zijn niet meer dan lijnen op de kaart . En zo kunnen er soms vreemde gasten opduiken. Zo ook gisteravond. Vanaf de deurpost van de schuurdeur zat een enorme plompe spin die mij met acht ogen aan te staren. Een lijf van 15 millimeter en tussen de poten een afstand van zeker 5 centimeter. Scherp afstekend tegen het wit geverfde hout was ze perfect te zien. Meteen rende ik naar binnen, greep de camera en wist haar vast te leggen. Pas de volgende dag werd duidelijk dat de 29ste spinnensoort in onze tuin meteen de meest exotische is. Het was een jachtkrabspin of in het Engels een "huntsman spider" mogelijk luisterend naar de naam Olios argelasius. In Nederland zelden aangetroffen en afkomstig uit citrusboomgaarden rond de Middellandse Zee. Hoe ze in Tilburg beland is? Zeer waarschijnlijk met fruit wat vervolgens …