Doorgaan naar hoofdcontent

Gouden rand van Groningen versierd

Koolzaadveld, Nieuwolda Oost
Geert Teis schreef in 1919: Ain Pronkjewail in golden raand is Grönnen, Stad en Ommelaand". En de mooiste tijd om deze eerste regel van het Gronings volkslied letterlijk te beleven is het moment dat het Koolzaad bloeit. Feller geel dan de zachte gouden tint van de rijpe tarwe in de zomerperiode. Met name het oostelijk deel van het Ommeland lijkt op een bijzonder patch-work met lentegroen, kleizwart en knetterende koolzaadvelden als accenten.








Stap even uit de auto en ruik de zware zoete geur van miljoenen bloemen die elk om aandacht vragen. Niet van ons maar van de honingbijen die met karrevrachten vol door de imkers aangevoerd zijn. Het land zoemt van ontelbare vleugeltjes die maar één doel hebben: zo veel mogelijk nectar en stuifmeel in een moordend tempo naar de korf slepen. 

Koolzaad

Bijenkasten bij koolzaadveld

Honingbij aan het werk op koolzaad
Hoog boven de koolzaadvelden van Nieuw Scheemda en Niewolda Oost zweven twee paar Grauwe Kiekendieven. Buiten schootsafstand van een forse telelens willen ze zich wel laten bekijken. In slow motion om elkaar heen buitelen, dan even stijgen en weer naar beneden glijden. Een nestplaats zullen ze vast al uitgekozen hebben, misschien is zelfs het eerste ei al gelegd. Maar een beetje werken aan paarvorming is ook bij Kiekendieven alleen maar goed voor de verdere relatie.
Ondertussen wordt de aandacht getrokken door letterlijk tientallen Tapuiten. Op doortrek naar hun broedgebieden en nu genietend van echt Groningse vliegjes. Vaak al in paartjes maar af en toe ook kleine groepjes. Gele Kwikstaarten scharrelen er wat tussendoor maar moeten er toch niet veel van hebben. Zij hebben duidelijk andere zorgen aan hun hoofd, een nest met eieren of zelfs met jongen. 


Tapuit



Duist
Koolzaad bloeit voordat op de klei de meest wilde planten beginnen te bloeien. Geen concurrentie van gele Pastinaak of blauwe Cichorei. Zelfs het witte Fluitekruid begint nog maar aarzelend wat te kleuren. Wat kleine Herderstasjes, een enkele Paarse dovenetel en als echte voorjaarsbloeier: Duist. Een grasje wat thuis hoort bij de Vossestaarten. Bescheidener dan zijn grote algemenere broer, de Grote Vossestaart, en atijd op klei groeiend.




In Nieuwe Statenzijl gaat de gouden rand over in het zwarte Dollard water. De "Kiekkaaste" staat met haar lange poten in de hoog opgekomen vloed. Ook hier Tapuiten op en rond het plankier naar de vogelkijkhut. Een enkele Blauwborst laat zich even zien en de Rietgors krast er vrolijk op los. In en rond de hut is het duidelijk feest bij de Boerenzwaluwen. Stuntvliegen, zingen en de eerste modder voor het nest wordt aangesleept. Een Oeverloper heeft echter wat anders ontdekt: regenwormen, heerlijk! 
Boerenzwaluw

Boerenzwaluw als bouwvakker

Oeverloper
We verlaten de gouden rand bij Oudeschans, een fraai gerestaureerde 17e eeuw vestingdorpje op de vroegere snelweg van Groningen naar Emden. Nu is het een bijna slaperig gerestaureerd plaatsje waar vooral ruimte is voor langpootmuggen vangende Huismussen. Geen graan voor hun kroost maar hoogwaardig vlees.

Oudeschans, de kanonnen zwijgen

Huismus met Langpootmuggen
De gouden rand van Groningen, goudgeel van Koolzaad, mis het niet want over enkele weken is het weer een groene rand.




Reacties

  1. Hoi, Kees,
    Koolzaad ik was al een veld tegengekomen richting Ten Boer, maar toen te druk met de Floron.
    Wel gekeken of we de duist tegenkwamen, maar te veel eentonig grasland. Wel mooie sloten met oeverzegge en Goldenraand met boterbloemen.
    Goed verhaal en bijbehorende plaatjes, zoals we van jou gewend zijn uiteraard.
    Groet, Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. al dat koolzaad langs de bermen is werkelijk genieten, en inderdaad, wat een verrukkelijke geur! een heerlijk jaargetijde, alleen laat het bijpassende weer ons een beetje in de steek :-(
    gr Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo vrolijk kun je worden van die grote goudgele velden, zeker met een zonnetje erbij. Ik ben een beetje jaloers op al die vogels die je zo maar even vernoemt. Mooi ook de zwaluw en oeverpieper.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig blog van een typisch Gronings fenomeen, de Koolzaadvelden!
    Inderdaad is het een prachtige kleur geel en moet je het eigenlijk
    met eigen ogen bekijken. Maar jouw prachtige foto's geven de mogelijkheid
    om er al even van mee te genieten.
    Leuke serie vogels heb je ook gezien, wel jammer dat de Grauwe Kiekendieven
    zich niet lieten vastleggen, maar je heb vast ook al genoten van het er naar
    kijken, prachtige roofvogels zijn het.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het kanon lijkt een man in het gras..

    Wat een rijkdom!

    Groet oet Gieterveen, Annet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor het delen, leuk verhaal en dito foto's. Groeten Ruud.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. die bouwvakkende zwaluw...wat fraai......
    en ja de koolzaadvelden daar hebben wij dit weekend ook volop van genoten...het is een kleur en ruik feest.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Velden koolzaad voor mij het teken van de volle lente. Ik kan er geen genoeg van krijgen als ik eerlijk ben. Toen ik nog imkerde leverde het een snel versuikerende honing op met een frisse smaak. Leuk dat de tapuit ook nog even wilde.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...