vrijdag 18 mei 2012

Nationaal Park Lauwersmeer, net even anders

Lauwersmeer, Kollumerwaard
18 mei 2012. Vogelend Nederland is opnieuw op zoek naar de Grote Franjepoot, de Roodkopklauwier of Morinelplevieren in en rond het Lauwersmeer. Telescopen speuren met hun glazen oog over het water, camera's klikken bijna spontaan en sterke verhalen doen de ronde. Ook als blijkt dat de Grote Franjepoot verder gegaan is met zijn dwaaltocht van Noord-Amerika naar onbekende oorden valt er echter nog genoeg te beleven.

Lauwersmeer, Kollumerwaard, konikpaarden met jongen

Lauwersmeer, Kollumerwaard, Brandnetelroest

Met deze blog wil ik graag laten zien dat het Lauwersmeer ook net even anders weer heel mooi kan zijn. Een sfeerplaatje van de Kollumerwaard lijkt bijna verassend op de laagveengebieden. Konikpaarden en Schotse Hooglanders houden een deel open, vochtiger delen mogen zich ontwikkelen tot rietmoeras. In vroegere populierenaanplant voelen brandnetel en kleefkruid zich goed thuis. Leuk om hier eens te zoeken naar Brandnetelroest, een schimmel die  delen van het blad oranje kleuren. Uiteindelijk ontstaan er miniatuur kraters waar miljoenen sporen uit zullen komen.

Lauwersmeer, Kollumerwaard, Goudpootzandbij

Lauwersmeer, Kollumerwaard, Asbij

Kleine kapvlakten zijn veranderd in wit met gele bloemenvelden. Fluitenkruid en Scherpe Boterbloem strijden hier om de aandacht van bestuivende insecten. Opvallend is dat de aanwezige bijensoorten gaan voor boterbloemenstuifmeel terwijl de zwevers juist kiezen voor de vlakke schermbloemen.

Lauwersmeer, Ballastplaatbos, Nonnenkapkluifzwam

Lauwersmeer, Ballastplaatbos, Knopbies
Lauwersmeer., Ballastplaatbos, Rood Knikmos


Aan de noordkant van het Lauwersmeer geen klei en moerassen maar kalkrijk en zilt zand. Dit is juist nu het domein van een bijzondere paddenstoel: de Nonnenkapkluifzwam. Slechts 10 centimeter hoog maar op sommige plaatsen zo massaal aanwezig dat ze niet te missen zijn. Parnassia en Rietorchis maken zich op om weer een bloemrijk jaar tegemoet gaan terwijl Knopbies nu al een florerend hoogtepunt bereikt. Vochtige plekken worden door Rood Knikmos ingekleurd. Klein maar fijn, je moet er even voor door de knieën maar dan heb je ook een Lauwersmeer special op de foto. Als klapper van de dag is het een aanrader om even bij het nieuwe activiteitencentrum achter de SBB werkschuur langs te lopen. Balancerend over het smalle plankier over het vijvertje vallen natuurlijk de kikkervisjes op. Onder dit zwarte gewriemel is in korte tijd een dichte mat van Kranswieren uitgegroeid. Vroeger algemeen maar met de vertroebeling en de verrijking van ons slootwater hard achteruit gegaan.

Lauwersmeer, Activiteitencentrum SBB, Kranswieren onder water
Nationaal Park Lauwersmeer, niet alleen 365 dagen per jaar interessant voor vogels maar ook altijd net even anders.


5 opmerkingen:

 1. Hoi Kees
  mooi gebied.
  dat levert weer mooie foto's op,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ben er nog nooit geweest,maar lijkt me een prachtig gebied! mooie serie Keeas

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je laat weer een mooi gebied zien. En brandnetelroest, dat is weer zoiets waar ik nog nooit van gehoord heb, maar nu ongetwijfeld zelf wel een keer zal zien, telkens zo leuk om hier weer iets te leren, bedankt!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat maakt je blogs zo leuk kees, jij laat de dingen zien waar het
  grote publiek aan voorbij loopt, maar die ook heel interessant zijn.
  Er zijn weer heel wat zaken voorbij gekomen die ik niet ken, dus ik
  heb weer van alles geleerd.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is lang geleden dat ik bij het lauwersmeer was....maar bij het zien en lezen komen de herinneringen weer boven.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...