zondag 20 mei 2012

Nationaal Park Alde Feanen, een kennismaking

Alde Feanen, brug tussen Wikelslân en Reid om 'e Krite

Een levend landschap is als een geschiedenisboek met als naschrift een doorkijkje naar de toekomst. Wandelen   is als bladeren door het boek maar wel een boek met geur en geluid.In Nationaal Park Alde Feanen , het Lage Midden van Fryslân, wordt het verhaal toegelicht door honderden vogels. Wat zwaarmoedig klinkt er boven het rietmoeras van Reid om 'e Kritte, in het uiterste noordoosten van dit dit 4000 hectare grootte gebied,   "Hoemp", "hoemp". Even later verheft zich een bruin geklede Roerdomp voor een korte inspectie over zijn gebied. Ongewild wordt je meegevoerd naar de zware tijden van de vervening, mannen die dagelijks in het zwarte veenwater stonden en brokken laagveen opbaggerden. In de Jan Durkspolder, zuidelijk van Earnewâld, zijn het de Kleine Karekieten die de periode tot de jaren negentig bezingen. "KarrrrrreKiet", wat eentonig, misschien tot vervelens toe. De vervening was gestopt, het gebied verdroogde en verstilde. 

Rietzanger, Wikelslân

Kleine Karekiet, Jan Durkspolder

In 't Wikelslân zijn het vooral Rietzangers die de wandelaar begeleiden. Uitbundig, blij, af en toe even een korte vlucht en dan verder met de meest bizarre liederen. Dit verveelt nooit, de natuur is weer tot leven gekomen! Het gebied is inmiddels bezig met zijn tweede decennium als nationaal park. Het water is terug, veen begint langzaam weer te groeien en de natuur herstelt zich na een zware operatie.

Tweerijige zegge, Fjirtich mêd

Vogelmelk, berm Alle om Slachte

Wandelen in de Alde Feânen verveelt nooit. In mei worden de bermen zijn de bermen bestrooid met de witte sterren van Gewone Vogelmelk. Langs de sloten zijn de Oeverzegges al uitgebloeid maar de Tweerijige Zegge beleeft nu zijn toptijd. Gele lissen staan klaar voor de volgende etappe. 

Jan Durkspolder, vogelkijkhut

Ooievaar, Ds. v.d. Veenweg

Voor vogels is de Jan Durkspolder altijd een geliefd excursiepunt. Twee vogelkijkhutten leveren in deze maand gegarandeerd Zwarte sterns, Geoorde Futen en Kleine plevieren. Ooievaars zaten vroeger vooral rond het Ooievaarsstation Eibershiem maar hebben nu overal broedgelegenheid gevonden. 

Viervlek, Wikelslân

Voor libellen lijkt bijna het gehele gebied geschikt. Halverwege mei zijn het vooral Viervlekken die het luchtruim beheersen. Boven de Krabbenscheer vliegt een enkele Groene Glazenmaker en in de oever schuilen Watersnuffels.

Wikelslân, moerasbos met veenmos

Jan Durkspolder

Nationaal Park Alde Feanen, een uniek laagveengebied waar de natuur weer is als vroeger.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Kees,

  Zeer herkenbaar dit aangezien ik hier vlakbij woon en alle genoemde gebieden regelmatig bezoek. Zo was ik gisteravond nog in het Wikelslân en in de Jan Durkspolder. Alle gebieden hebben zo hun eigen karakter. Even een kanttekening, bij dit overigens fraaie stukje, de eerste foto met de brug is in het Wikelslân en niet in Reid om 'e Krite dat er vlak naast ligt.

  Vanuit de Jan Durkspolder kijkhut (de grote; de kleine uitvoering is wat minder interessant) waren gisteravond heel wat soorten te zien; zwarte sterns, visdiefjes, een broedende (!) kluut, bergeenden, slobeenden, plevieren, rietzangers, een snor (!) en dan vergeet ik er vast nog een paar; zeer aan te bevelen op een mooie lente/zomeravond. 'S ochtends kijk je er tegen de zon in.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees,

  ik ken dit gebied dus niet dus is het leuk om hier er wat over te lezen. Je ooievaar met jong en die Viervlek vind ik heel er mooi. ook je eerste foto geeft een prachtige uitkijk. Je laatste foto vind ik echt heel apart met die kale bomen in het water!

  Groetjes, Helma

  OT Ik kan dus niet mee komende zaterdag. Had zo gehoopt dat ik mijn dienst kon ruilen, maar dat is niet gelukt. In ieder geval heel veel plezier zaterdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi ik ben stijn ik doe een werkstuk over de alde feanen weet iemand mischien welke bijzondere bomen en planten daar leven bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bel eens met het Bezoekerscentrum Alde Feanen, Koaidyk 8a, 9264 TP Earnewâld,
   Tel. 0511 – 53 96 18. Er zal zeker een inventarisatie zijn om je verder te helpen.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...