maandag 28 mei 2012

Muzikaal welkom in de Rottige Meente

Bosrietzanger, Rottige Meente
In het zuiden van het Friese lage Midden ligt het natuurreservaat de Rottige Meente. Vroeger een onbruikbaar en nat gemeenschappelijk weidegebied waar onder mensonwaardige omstandigheden veen werd gewonnen. Vandaag een zonovergoten veenmoeras waar de bezoeker op de SBB parkeerplaats welkom geheten wordt door een Bosrietzanger. Op nog geen twintig meter afstand worden de meest bizarre vogelliedjes aan elkaar geknoopt tot een prijswinnende solo.

Rottige Meente

De Scheene, Rottige Meente

Als voorbereiding op de nieuwe cursus Licht op het Veen voor IVN Zuidlaren staan vandaag opnieuw tientallen petgaten op het menu. Open of bijna verland maar altijd bruin van het zure veenwater. Doorsneden door de Schene met zijn kenmerkende bruggetjes en ontsloten met enkele wandel en fietsroutes. Doel is om enkele fraaie landschapsplaatjes te maken maar ook om op zoek te gaan naar kenmerkende soorten van het Friese veen.

Vroege Glazenmaker, vrouwtje, Rottige Meente

Smaragdlibel, man, Rottige Meente

Grote roodoogjuffer, man, Rottige Meente

Eind mei is het toptijd voor libellen. Platbuiken, Viervlekken, Smaragdlibellen en een enkele Noordse glazenmaker werken hard aan hun territorium en een volle buik. Een Vroege Glazenmaker laat het allemaal maar langs zich heen gaan. Ze is nog alleen maar zal binnenkort zeker de aandacht trekken van de uitsluipende mannetjes. Het is niet echt een veensoort maar prefereert vooral de rijk met Krabbenscheer begroeide slootjes.
Veel kleiner maar zeker zo mooi zijn de Grote Roodoogjuffers. Vooral langs de Scheene maar ook boven slootjes met veel drijvende waterplanten zijn ze in tandemvlucht of alleen te zien.

Donkere Veenzweefvlieg, Rottige Meente

Hommelzweefvlieg, Rottige Meente

Weidevlekoog, Rottige Meente

De mooiste vondst is de Donkere veenzweefvlieg Sericomyia lappona, een echte veensoort die zijn larven laat opgroeien in plukken veenmos. Op slechts één plaats midden in het gebied gezien en ook nog eens ver van de tientallen verleidelijke Kale Jonkers. Hommelzweefvliegen in hun mooiste vermomming als "hommel" waren duidelijk helemaal blij van deze bloemenpracht. Ook een paar Koolzaadplantjes bij de vakantiehuisjes waren goed voor zwevers. Naast de Pendelzweefvlieg zat er vandaag ook een Weidevlekoog.

Zwemwants met als prooi een larf van een Heidelibel, Rootige Meente

Zwervend over lange paden, dijkjes en vlonders, dwars door rietvelden en moerasbossen, nooit ben je ver van het water in de Rottige Meente. Als mens loop je er zo aan voorbij maar ook daar is een bijzonder rijk leven te vinden. Even een haal met een aquariumnetje en een nieuwe wereld gaat voor je open. Enorme keverlarven zwemmen onder het Puntkroos. Maar het grootste gevaar komt van een bruinzwart, ovaalrond insect: de Zwemwants. Stil afwachtend en dan bliksemsnel toeslaan met zijn stekende zuigsnuit.

De Rottige Meente bij Nijetrijne, de Alde Feanen bij Earnewâld en de Deelen bij Tijnje, drie toplocaties voor venige natuur in Fryslân.


11 opmerkingen:

 1. Hoi Kees,

  De Rottige Meente. Moet er zo langzamerhand toch echt eens heen. Ben er, na 15 jaar in Friesland te wonen, nog steeds niet geweest; schande.

  Je hebt weer van alles gezien zie ik wel. Fraaie foto's vooral van de zwemwants!

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees,
  mooi gebied dat levert mooie foto's op die macro's zijn ook erg mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. vertederend die bosrietzanger met zijn open bekkie.
  Ik ken het gebied niet maar zoals jij het beschrijft "Zwervend over lange paden, dijkjes en vlonders"lijkt het me heerlijk.
  als je maar goed ingesmeert bent....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer een heel mooi gebied als ik dit zo zie. Mooie libellensoorten en andere insecten.
  Heerlijk zo het voorjaar met af en toe een zomerse dag.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het klinkt zo rottig, Rottige Meente, maar zo te zien is er een hoop moois te beleven.
  Bijzondere foto van de zwemwants.
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijk welkom met zo'n ijverige zanger, ik ken de Bosrietzanger niet, maar mis ik veel aan begrijp ik wel. Een goede reden om de Rottige Meente weer eens met een bezoek te vereren. Mooie insecten ben je er ook tegen gekomen en fraaie foto's heb je gemaakt.
  Alles bij elkaar een mooi en lezenswaardig blog dat uitnodigt om dat natuurgebied met eigen ogen te gaan verkennen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Kees,

  wat een gekke naam "rottige" maar het ziet er schitterend uit. Binnenkort hebben we vakantie en dan willen we langs allerhande natuurgebiedjes. Ik denk dat dit ook een mooi gebied is getuige je foto's en omschrijving.

  Mooi die Rietzanger, maar ook je vroege glazenmaker (nu weet ik gelijk de naam, van de libel die ik ook vastgelegd) en die Smaragdlibel heb ik zelf nog nooit eerder gezien. Hel mooi blog weer.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wonderlijk Kees dat een klein landje als het onze zoveel soorten in zekere gebieden herbergen die op andere plaatsen dus weer niet te vinden zijn. Smaragdlibel, vergeet het maar hier. Donkere Veenzweefvlieg, zou ik eens moeten kunnen vinden op al dat veen alhier. Mooie serie Kees...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Kees,

  Fraaie platen weer Kees.
  Vooral de smaragdlibel staat er heel mooi op.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat grote diversieteit aan dieren laat je weer . Ook weer mooi hoe je kenis hier op het blog wil delen . Een aantal soorten zoals de smaragdlibel ben ik nog niet tegen gekomen hier in de Krimpenerwaard. Leerzaam en vooral mooie foto's .

  gr frans

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die rietzanger zit uitbundig te zingen zeg..
  Verder een mooie variatie aan moois wat daar te zien is, prachtige liebellen foto's.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...