|
Blauwe Reiger, wat zou er toch in dat vijvertje zitten? |
Hoe klein soms groot kan zijn, dat is zeker van toepassing op ons miniatuur vijvertje. Een Blauwe Reiger zou met beide vleugels kunnen zorgen voor een gevederd afdak. Slechts vijftig centimeter diep en met een grootste breedte van net twee meter. Dat dit blauwe puntje tussen huizen en lage flats toch gevonden wordt door een reiger blijft verbazingwekkend. Zouden het de Bruine Kikkers zijn die een paar jaar geleden de poel ontdekt hebben en nu voor het tweede jaar zorgen voor nageslacht? Het is tijd voor een letterlijk diepgaand onderzoek.
|
Tiendoornig Stekelbaarsje |
Twee halen met een net, van de ene oever naar de andere oever, brengt vooral prut, stukjes Lidsteng en Waterviolier naar boven. Schaatsenrijders vluchten alle kanten op. En dan valt het oog op wat gespartel. Een Tiendoornig Stekelbaarsje, een decennium geleden zijn de eerste visjes vanuit een mooie sloot overgezet naar dit vijvertje en hun nakomelingen zijn er nog steeds! Veel hebben ze niet nodig, watervlooien, wat muggenlarven en ander klein spul is voldoende om een gezonde populatie te behouden.
|
Bootsmannetje, rustig ademhalend |
|
Bootsmannetje aan de maaltijd, onder zijn buik een zwemwants (Sigara sp.) |
Het Bootsmannetje is net als de reiger op eigen vleugelkracht komen aanvliegen. Elk watertje is voor dit vraatzuchtige insect interessant. Van larf tot kikervis, alles wordt aan aangeprikt en leeg gezogen. Dat dit niet zachtzinnig gebeurt blijkt wel als je de wants probeert op te pakken, met zijn snuit kan hij gemeen steken. Tijdens het fotograferen bleek dat niets de eetlust stopt, een klein zwemwantsje (Sigara sp.) werd gegrepen, onder de buik gemanouvreerd en voor consumptie klaar gemaakt.
|
Kleine Watersalamander, man |
|
Kleine watersalamander, man |
Grote verrassing van het vissen in eigen vijver waren de drie heren van de Kleine Watersalamander. In vol tenue, opgezette kam en een blauw aangelopen staart. Mogelijk afkomstig van een vriend uit Roden die jaren geleden ging verhuizen en zijn salamander populatie wilde veilig stellen. Er moeten zeker dames in de buurt geweest zijn maar deze waren zo slim om zich niet te laten verschalken.
Zelfs een kleine vijver kan na verloop van jaren een fantastische levensgemeenschap worden waar het voor veel soorten planten en dieren goed toeven is.
Kees bij deze log zie ik de kinderen voor me die elk jaar les krijgen van hun meester om te onderzoeken wat er zoal leeft in de sloot bij hun school . En dan de verbazing op de gezichten te zien bij al die wonderlijke beesten die leven in dat onogenlijk slootje bij school. Prachtig dat er zoveel leven mogenlijk is in zo een klein vijvertje.
BeantwoordenVerwijderengr frans
Leuk om zo te onderzoeken wat er allemaal leeft in dat kleine poeltje in je tuin.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben een kleine (halve m2) maar diepe waterbak in de tuin. Daar komen elk jaar bruine kikkers in. Leuk om te zien hoe ze in een hoekje gaan zitten zonnen. Altijd spannend om te zien of ze in het voorjaar weer te voorschijn komen.
Salamanders zijn toch wel heel speciaal.
groeten, Gonnie
Weer een prachtig blog met mooie foto's
BeantwoordenVerwijderenen leerzame verhalen.
Het is leuk dat je vaak van die onverwachte dingen
belicht, die eigenlijk zo voor het grijpen liggen.
En eigenlijk ook wel grappig dat je ook jezelf
daarbij nog kunt verrassen...
Natuurkieker Coby
Hoi kees,
BeantwoordenVerwijderenheb jij een onderwatercamera ofzo? Heel mooi en leerzaam dit blog. Die blauwe reiger weet overal de watertjes te vinden hoor, want bij de buren (we wonen in een gewoon rijtjeshuis met tuintje) heeft de reiger ook de paar visjes vanuit het kleine tuinvijvertje van de buren eruit gevist. Hij stond gewoon op het schuurdak te kijken en whoppa.... weg visjes.
OT heel erg bedankt voor je namen van de Scherpe zegge en andere. Ik heb je naam erbij gezet met een link naar je blog :-)
groetjes, Helma
Beste Helma, ik heb geen onderwatercamera en de opnames zijn al improviserend tot stand gekomen. Gewoon een plastic bakje met vijverwater en daar de camera met macrolens er voor gezet. Vervolgens een beetje poetsen op wat vlekjes en het eerste resultaat is er. Kan natuurlijk veel mooier met een glazen bak maar ja, je zit met een salamander en die moet wel meteen op de foto.
VerwijderenHa, hier was ik ook nieuwsgierig naar, maar ik lees het antwoord dus al.
VerwijderenHeel creatief. En erg leuk om te zien wat er allemaal in zo'n vijvertje leeft.
De salamander is helemaal geweldig, die heb ik nog nooit gezien.
Mooi blogje!
Groetjes
Loes
mooi Kees. Wilde vragen hoe je ze genomen had,maar lees het net hierboven;)
BeantwoordenVerwijderen" Gewoon een plastic bakje met vijverwater en daar de camera met macrolens er voor gezet. "
BeantwoordenVerwijderenbuitengewoon slim!!!!
Leuk gedaan, die foto's! Met name de salamander is super!
BeantwoordenVerwijderenGroeten, marion
Wat een mooie foto's van de vijverbewoners. Die bootsmannetjes zijn toch best klein, heb je er heel mooi op, maar de watersalamander vind ik helemaal top (de laatste foto).
BeantwoordenVerwijderengroetjes Ghita