Doorgaan naar hoofdcontent

Polderen rond Haren

Meivakantie, Nederland ontdekt opnieuw zijn achtertuin. Tijd voor een wat andere wandeling met de hond of in de middag een spannende fietstocht met vrouw en kinderen. In Haren betekent dat een keus uit het Drentse zand of het natte Gorecht. Eens behorend tot het stroomdal van de Hunze en nu deels teruggegeven aan de natuur als waterberging. Winters water mag rustig wegsijpelen in de venige bodem tot groot plezier van plant en dier.
Kokmeeuwen, Westerbroekstermadepolder

Kokmeeuw op nest, Westerbroekstermadepolder

Grauwe Gans, broedend, nu  nog in het water, straks op het droge

In de Westerbroekstermadepolder grijpen de Kokmeeuwen hun kans, nog nooit is de broedkolonie zo groot geweest. Wat ze niet weten is dat hun nu wat hoger gelegen nesten straks niet meer in het water staan. Voor de vos een buitenkansje. Dertig Zwarte Sterns vallen van verrassing bijna uit de lucht. Enkele jaren geleden hebben ze het gebied ontdekt maar dit slaat alles. Het is echter wel de vraag of ze voldoende broedplekjes kunnen vinden.

Geoorde Fuut, in grote snelheid toch even iets dichter bij de camera

De Geoorde Fuut heeft door het hoge water zoveel ruimte gekregen dat ze zelfs vanuit de kijkhut nauwelijks meer te benaderen zijn. Maar ook van een afstand blijft het indrukwekkend om drie paartjes bijna in één kijkerbeeld wat met elkaar te zien dollen.

Muskusrat, Oosterpolder

In het Foxholstermeer hebben de Brasems het voorjaar in hun kop. Net achter de beschoeiing staat wat water en daar wordt flink met staart en vinnen geslagen en gewapperd. Soms lijken het wel miniatuur Bulrug walvissen die even boven het water uit proberen te springen. Helaas laten ze zich niet zomaar fotograferen. Wel lukt het in de Ooterpolder om een passerende Muskusrat te betrappen.

Smeerwortel

Fluitekruid

Vuurjuffer
Aanspoelsel van de grote overstroming ligt nog overal op de dijk. Een ideale kiemingsbodem voor Fluitekruid en Smeerwortel die nu al op de kruin groeien. Vuurjuffers komen af en toe even kijken naar de smakelijke vliegjes die het voorzien hebben op stuifmeel van Fluitekruid.

Roodborsttapuit. mannetje, iets te ver voor een mooie foto

Roodborsttapuit, vrouwtje

Rietgors, zingend

Nog hoger zijn de wilgjes en bramen ontsnapt aan de waterwolf. Alles staat er nog bij als vorig jaar tot groot genoegen van tientallen Roodborsttapuiten, Kneutjes, Rietgorzen en Grasmussen. Zelfs een in deze omgeving bijna vergeten Nachtegaal heeft dit struikgewas gevonden en zit wat eenzaam te jodelen. Zou er een partner op afkomen of is ze gewoon te ver weg om het te kunnen horen?

Polderen rond Haren, echt Nederlands maar toch anders dan in de Hollandse polders.




Reacties

  1. Hoi Kees, wat leuk om te zien al die broedende Kokmeeuwen.
    Mooi dit overzichtje.
    Ook gaaf om te zien is de Smeerwortel, wat een mooitje!
    Leuk blog weer,
    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha die Kees

    Rijke serie waarbij de rat voor mij een aparte plaat is. Ik zie ze hier ook wel maar mooi op de foto is een ander verhaal en deze is best goed. Je vuurjuffer is ook een van de juffers die ik graag op de foto zet als ik er een kan vinden. Voorlopig nog koud voor de tijd van het jaar, heb wel een uitsluipende glassnijder op de foto

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Kees
    Wat een geweldige serie..En de Vos..Ja die heeft er straks een eitje appeltje aan.
    De Geoorde fuut is een prachtige futensoort..gelukkig zien wij ze hier regelmatig in de "Groene Jonker"..wat zijn ze mooi!
    Ook de muskusrat..is prachtig om te zien..Ook al is niet iedereen blij met deze rat..
    Prachtige serie weer Kees
    Groetjes Henk..en een fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Kees,

    Dank voor je bezoek aan mijn blog .
    Ik zet jou blog in mijn reader.
    Mooi die zwemmende rat.....dat zijn toch bijzondere fotomomenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtig natuurgebied Kees, daar wil ik nog wel eens een keer rondgeleid worden...
    Mooie waarnemingen heb je er gedaan. Kokmeeuwen zijn enorme lawaaimakers maar o zo boeiend om te observeren en de Geoorde Futen maken fijn gebruik van hun waakzaamheid.
    Ook heel bijzonder dat je "zomaar" een Muskusrat voor de lens kreeg, knap vastgelegd!
    En ook al die mooie planten en kleine vogeltjes maken de blog samen met de interessante informatie weer tot een genoegen om te bekijken en te lezen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Kees,
    Tjonge een muskusrat zo maar voorbij zwemmend vastgelegd. Leuk overzicht van de broedende kokmeeuwen. Fraai gezicht de witte plekjes midden op de pollen. Mooie serie aan vogels erbij.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Kees,

    wat een knoert van een rat is deze muskusrat zeg!!!! En wat een varia aan vogels en vogeltjes. Ook al een vuurjuffer op de plaat.

    ik probeer nog steeds om mijn weekend van 26 mei te ruilen om met jou en Coby mee te gaan, maar het lijkt me niet te lukken. Komende week nog kijken wie er in de nachtdienst zitten want misschien kan ik daar dan een dag mee ruilen.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...