zondag 22 juli 2012

Binntal gevleugeld

Binntal, Breithorn
Wallis, Zwitserland. Doorsneden door het Rhonedal met naar het zuiden toe vele diepe kloven. Eén daarvan is het verborgen Binntal. Bekend bij mineralenzoekers maar door een bocht naar het oosten verborgen voor nieuwsgierige blikken vanuit de plaats Fisch. Pas na een ruw uitgehakte, lekkende, tunnel, laat de vallei zijn ware aard zien.

Binntal, Paradijslelie

Het Binntal is geen plaats voor massa toerisme.Het statige hotel Ofenhorn, enkele pensions, vakantiewoningen en de mooie camping Giessen is alles wat er is om onderdak te bieden. Voor de echte natuurliefhebber is het een eldorado. Bijzondere alpenplanten bedekken de vallei van bodem tot Albrunpas. En veel planten betekent uiteraard veel insecten en daarvan levende vogels.

Binntal, Rotszwaluw

De meest algemene vogel in Binn is de Zwarte Roodstaart. Overal klinken in juli de alarmkreetjes van bezorgde ouders die hun jongen waarschuwen voor tweebenige toeschouwers. Huis- en Boerenzwaluwen zijn er vervangen door Rotszwaluwen, Eenvoudig bruin getekend weten ze zich met luchtshows en schelle kreten toch duidelijk aanwezig te maken.

Binntal, Koninginnepage, rups

Binntal, Dambordje
Binntal, vlinder vergadering

Vlinderen in het Binntal is een echte uitdaging. Tientallen soorten dagvlinders zijn er te zien. Van stemmig gekleurde Erebia's tot bonte Parelmoervlinders. Blauwtjes en Dikkopjes zijn er de kleine jongens, vliegende Damborden en Koninginnepages behoren tot de reuzen brigade.

Binntal, Alpenparelmoervlinder

Binntal, Alpenparelmoervlinder

Misschien wel de lastigste soorten zijn de Parelmoervlinders. Allen van boven in meer of minder fel oranje uitgevoerd. Maar van onderen is er geen soort gelijk. Franje, blokjes en lijntjes, alles blijkt verschillend. Vangen is een optie maar fotograferen en later determineren kan natuurlijk ook.

Binntal, Zwitsere Glanserebia

Erebia's behoren bij onze Zandoogjes. Allen in het bruin gehuld maar soms met verschillend gekleurde onderkant en bovenkant. En vaak met stippen en vlekken die lijken op ogen in een oranje ondergrond. Het is dus alweer een kwestie van goed kijken en veel fotograferen.

Binntal, Morgenrood

Binntal, Klaverblauwtje

Vuurvlinders en blauwtjes behoren tot dezelfde familie maar zien er vaak verschillend uit. Het Morgenrood blijft mijn favoriete vuurvlinder. Van onder zachtgeel met een witte veeg en van boven opvallend oranje. Bij de blauwtjes is het opnieuw een sport om vooral de onderkant te fotograferen. Het veel voorkomende Klaverblauwtje heeft de stippen op de achtervleugel niet in een mooie rij staan en verschilt daarmee van alle andere soorten.

Binntal

Het Binntal, je moet er eens geweest zijn.


7 opmerkingen:

 1. Wat een variatie aan vlinders. Hier vond ik vandaag eigenlijk pas voor het eerst verschillende soorten. De morgenrood is inderdaad heel mooi. Je zult wel vol op genieten, want zo te zien is het er prachtig.
  Fijne vakantie nog, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vier dagen Binntal waren te kort om alles te zien, daarna kwamen tien dagen in Tschiertschen (Graubunden) waar de volgende blogs over gaan.

   Verwijderen
 2. Tjonge wat een vlinders heb je daar gezien, geweldig.
  Ja daar kunnen we hier in Nederland niet aan tippen.
  En dan ook nog van die mooie berglandschappen, ik
  kan me voorstellen dat jullie daar hebben genoten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie blog en foto's! Wij waren in 2001 in Binn (in dat "statige hotel Ofenhorn"). Inderdaad een schitterend gebied! Mvg, Bert.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach ja, het Binntal. Jaren geleden zijn we er geweest, stenen zoeken met de kinderen. Het smalle tunneltje dat bewaakt wordt door een of andere kabouter, als ik me niet vergis. Maar wat een rijkdom aan vlinders! Ik zou zo terug willen. Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig, kees, een super serie. Ik ken het Binntal en ook de andere plekjes in Zwitserland die je liet zien heel goed, een feest van herkenning! Fijne tijd gewenst!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goh Kees ik krijg de kriebels om meteen maar te vertrekken, dat kan natuurlijk niet, dus geniet ik van jouw blog, hartelijk dank en wat een geweldige foto's! Groet Ineke

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...