Doorgaan naar hoofdcontent

Binntal gevleugeld

Binntal, Breithorn
Wallis, Zwitserland. Doorsneden door het Rhonedal met naar het zuiden toe vele diepe kloven. Eén daarvan is het verborgen Binntal. Bekend bij mineralenzoekers maar door een bocht naar het oosten verborgen voor nieuwsgierige blikken vanuit de plaats Fisch. Pas na een ruw uitgehakte, lekkende, tunnel, laat de vallei zijn ware aard zien.

Binntal, Paradijslelie

Het Binntal is geen plaats voor massa toerisme.Het statige hotel Ofenhorn, enkele pensions, vakantiewoningen en de mooie camping Giessen is alles wat er is om onderdak te bieden. Voor de echte natuurliefhebber is het een eldorado. Bijzondere alpenplanten bedekken de vallei van bodem tot Albrunpas. En veel planten betekent uiteraard veel insecten en daarvan levende vogels.

Binntal, Rotszwaluw

De meest algemene vogel in Binn is de Zwarte Roodstaart. Overal klinken in juli de alarmkreetjes van bezorgde ouders die hun jongen waarschuwen voor tweebenige toeschouwers. Huis- en Boerenzwaluwen zijn er vervangen door Rotszwaluwen, Eenvoudig bruin getekend weten ze zich met luchtshows en schelle kreten toch duidelijk aanwezig te maken.

Binntal, Koninginnepage, rups

Binntal, Dambordje
Binntal, vlinder vergadering

Vlinderen in het Binntal is een echte uitdaging. Tientallen soorten dagvlinders zijn er te zien. Van stemmig gekleurde Erebia's tot bonte Parelmoervlinders. Blauwtjes en Dikkopjes zijn er de kleine jongens, vliegende Damborden en Koninginnepages behoren tot de reuzen brigade.

Binntal, Alpenparelmoervlinder

Binntal, Alpenparelmoervlinder

Misschien wel de lastigste soorten zijn de Parelmoervlinders. Allen van boven in meer of minder fel oranje uitgevoerd. Maar van onderen is er geen soort gelijk. Franje, blokjes en lijntjes, alles blijkt verschillend. Vangen is een optie maar fotograferen en later determineren kan natuurlijk ook.

Binntal, Zwitsere Glanserebia

Erebia's behoren bij onze Zandoogjes. Allen in het bruin gehuld maar soms met verschillend gekleurde onderkant en bovenkant. En vaak met stippen en vlekken die lijken op ogen in een oranje ondergrond. Het is dus alweer een kwestie van goed kijken en veel fotograferen.

Binntal, Morgenrood

Binntal, Klaverblauwtje

Vuurvlinders en blauwtjes behoren tot dezelfde familie maar zien er vaak verschillend uit. Het Morgenrood blijft mijn favoriete vuurvlinder. Van onder zachtgeel met een witte veeg en van boven opvallend oranje. Bij de blauwtjes is het opnieuw een sport om vooral de onderkant te fotograferen. Het veel voorkomende Klaverblauwtje heeft de stippen op de achtervleugel niet in een mooie rij staan en verschilt daarmee van alle andere soorten.

Binntal

Het Binntal, je moet er eens geweest zijn.


Reacties

  1. Wat een variatie aan vlinders. Hier vond ik vandaag eigenlijk pas voor het eerst verschillende soorten. De morgenrood is inderdaad heel mooi. Je zult wel vol op genieten, want zo te zien is het er prachtig.
    Fijne vakantie nog, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vier dagen Binntal waren te kort om alles te zien, daarna kwamen tien dagen in Tschiertschen (Graubunden) waar de volgende blogs over gaan.

      Verwijderen
  2. Tjonge wat een vlinders heb je daar gezien, geweldig.
    Ja daar kunnen we hier in Nederland niet aan tippen.
    En dan ook nog van die mooie berglandschappen, ik
    kan me voorstellen dat jullie daar hebben genoten.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie blog en foto's! Wij waren in 2001 in Binn (in dat "statige hotel Ofenhorn"). Inderdaad een schitterend gebied! Mvg, Bert.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ach ja, het Binntal. Jaren geleden zijn we er geweest, stenen zoeken met de kinderen. Het smalle tunneltje dat bewaakt wordt door een of andere kabouter, als ik me niet vergis. Maar wat een rijkdom aan vlinders! Ik zou zo terug willen. Groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig, kees, een super serie. Ik ken het Binntal en ook de andere plekjes in Zwitserland die je liet zien heel goed, een feest van herkenning! Fijne tijd gewenst!
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goh Kees ik krijg de kriebels om meteen maar te vertrekken, dat kan natuurlijk niet, dus geniet ik van jouw blog, hartelijk dank en wat een geweldige foto's! Groet Ineke

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...