Doorgaan naar hoofdcontent

IJzige Grimsel


Grimselpas, ijzig mooi
De waterscheiding tussen Noordzee en Middellandse Zee wordt gevormd door de ijzige Grimselpas op de grens van de Zwitserse kantons Bern en Wallis. Ten noorden daarvan heerst de Rijn, zuidelijk neemt de Rhone het smeltwater mee.

Grimselpas, Totensee

Grimsel klinkt in het Nederlands al grimmig maar Totensee is nog een graadje erger. Toch is dat de naam van het inktzwarte ijsmeer midden op de pas. Op 2165 meter hoogte liggen hier zelfs midden in de zomer nog ijsbergen afkomstig van voortdurend actieve gletsjers. Minder spectaculair als het IJslandse Jokulsarlon met zijn beroemde ijskastelen maar toch indrukwekkend in koude schoonheid.

Grimselpas, Klein Alpenklokje / Kleine Kwastjesbloem - Soldanella pusilla

Grimselpas, Klein Alpenklokje / Kleine Kwastjesbloem - Soldanella pusilla

Rond het meer is het graniet gepolijst door het vele smeltwater. Waar de sneeuw als laatste gesmolten is bloeien in juli de eerste bloemen van het Klein Alpenklokje, ook wel Kleine Kwastjesbloem genoemd. Onder de isolerende sneeuwlaag zijn de goed geïsoleerde blaadjes al uitgelopen. Zodra de deken teruggeslagen wordt lopen de slapende bloemknopjes uit en ontvouwen hun tere pracht.

Grimselpas, Melige primula - Primula farinosa

Een tweede voorjaarsbode is de Melige Primula. Een dwerg sleutelbloem die kiest voor paars in plaats van het voor ons meer bekende geel. Duidelijk groter en forser maar werkend volgens de zelfde aanpak. Zorg er voor dat alles klaar staat als de sneeuw verdwijnt. Platte bladrozetten zorgen voor een zo groot mogelijk oppervlak om de eerste zonnestralen op te vangen en om te zetten in warmte en suikers.

Grimselpas, Klein Hoefblad - Tussilago farfara

Klein Hoefblad is de meest bekende plant die het hier aan durft. In de van smeltwater doordrenkte bodem schieten bladeren en bloemen overal uit de grond. Snelheid is zijn troefkaart. Binnen enkele dagen is de plant uitgebloeid, vormt zaad en voldoende suikers om tot een volgende zomer te kunnen overleven en verdwijnt dan weer onder de grond.

Grimselpas, Plataanbladige boterbloem - Ranunculus platanifolius

Grimselpas, Geel viooltje - Viola lutea

Net onder de pas wordt het leven al een stuk aangenamer. Apollovlinders vliegen rond de Plataanbladige boterbloem met zijn witte bloemen. Tussen de rotsblokken liggen vrolijke linten van Geel Viooltje. Nog verder naar beneden beginnen de alpenweiden waar de Marmotten elkaar fluitend het laatste nieuws vertellen
.
Grimselpas

IJzige Grimsel, een prachtig stuk natuur tussen Noord- en Zuid-Europa.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Nederland zoemt, deel 2

Eind april, Nederland kleurt geel van de Paardenbloemen. En dat betekent een feestmaal voor bijen en hommels. Zes pootjes bijna gestrekt, een dromerige blik in de duizenden facetoogjes en genieten maar. Bloemen zijn er blij mee want wat ze ook opeten, er blijft altijd voldoende stuifmeel over om bij een volgende Paardenbloem wat achter te laten voor de bevruchting. Voor de gevleugelde zoemers wordt de overdaad bijna te veel. Met een flinke dosis agressie storten ze zich op elke bloem. Voor een Akkerhommel is het formaat al voldoende om alle andere bijen te laten opvliegen. Iets kleinere soorten als de Viltvlekzandbij doen het wat minder subtiel. Met een plof laten ze zich op de bloem vallen, draaien een paar keer flink rond en hebben dan het rijk alleen.Ga eens zitten op een stoeprand naast een gazon met Paardenbloemen. Bij voorkeur lekker beschut en niet al te vaak gemaaid. Dan blijkt plotseling dat er veel meer gebeurd dan alleen maar schransen. Dames zandbijen proberen zo veel mo…

Rupsen, verborgen of gewapend

September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is.

Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig.
De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnavel zich hier niet in verslikt dan zijn er altijd nog de aan all…

Nachtvlinder ABC 2012

Nog even en het jaar 2012 is verleden tijd. Een goede gelegenheid om even terug te kijken op de 109 blog berichten die werden gepubliceerd. Van adders tot zeevogels, van sieralgen tot de "Gouden Rand van Groningen" passeerden  de revue.

Maar het meest populair waren toch berichten over nachtvlinders, bij elkaar opgeteld werden deze pagina's ruim 2000 keer bezocht. Mede dankzij de buitengewoon succesvolle Nachtvlinderestafette, georganiseerd door de Stichting Natuurkampeer-
terreinen, de Vlinderstichting en Natuurpresentaties, kon elke bijdrage over deze nachtelijke fladderaars rekenen op ongekende belangstelling.

Voor al mijn trouwe vlindervolgers sluit ik dan ook graag het jaar af met het "Nachtvlinder ABC 2012".


Avondrood, niet alleen beginnend met de eerste letter van het alfabet maar ook één van de mooiste Pijlstaartvlinders. Van de twee soorten Avondrood wordt de grote het meest gezien. Even algemeen zijn o.a. Lindepijlstaarten, Dennepijlstaart en Pauwoogpi…