zondag 22 juli 2012

IJzige Grimsel


Grimselpas, ijzig mooi
De waterscheiding tussen Noordzee en Middellandse Zee wordt gevormd door de ijzige Grimselpas op de grens van de Zwitserse kantons Bern en Wallis. Ten noorden daarvan heerst de Rijn, zuidelijk neemt de Rhone het smeltwater mee.

Grimselpas, Totensee

Grimsel klinkt in het Nederlands al grimmig maar Totensee is nog een graadje erger. Toch is dat de naam van het inktzwarte ijsmeer midden op de pas. Op 2165 meter hoogte liggen hier zelfs midden in de zomer nog ijsbergen afkomstig van voortdurend actieve gletsjers. Minder spectaculair als het IJslandse Jokulsarlon met zijn beroemde ijskastelen maar toch indrukwekkend in koude schoonheid.

Grimselpas, Klein Alpenklokje / Kleine Kwastjesbloem - Soldanella pusilla

Grimselpas, Klein Alpenklokje / Kleine Kwastjesbloem - Soldanella pusilla

Rond het meer is het graniet gepolijst door het vele smeltwater. Waar de sneeuw als laatste gesmolten is bloeien in juli de eerste bloemen van het Klein Alpenklokje, ook wel Kleine Kwastjesbloem genoemd. Onder de isolerende sneeuwlaag zijn de goed geïsoleerde blaadjes al uitgelopen. Zodra de deken teruggeslagen wordt lopen de slapende bloemknopjes uit en ontvouwen hun tere pracht.

Grimselpas, Melige primula - Primula farinosa

Een tweede voorjaarsbode is de Melige Primula. Een dwerg sleutelbloem die kiest voor paars in plaats van het voor ons meer bekende geel. Duidelijk groter en forser maar werkend volgens de zelfde aanpak. Zorg er voor dat alles klaar staat als de sneeuw verdwijnt. Platte bladrozetten zorgen voor een zo groot mogelijk oppervlak om de eerste zonnestralen op te vangen en om te zetten in warmte en suikers.

Grimselpas, Klein Hoefblad - Tussilago farfara

Klein Hoefblad is de meest bekende plant die het hier aan durft. In de van smeltwater doordrenkte bodem schieten bladeren en bloemen overal uit de grond. Snelheid is zijn troefkaart. Binnen enkele dagen is de plant uitgebloeid, vormt zaad en voldoende suikers om tot een volgende zomer te kunnen overleven en verdwijnt dan weer onder de grond.

Grimselpas, Plataanbladige boterbloem - Ranunculus platanifolius

Grimselpas, Geel viooltje - Viola lutea

Net onder de pas wordt het leven al een stuk aangenamer. Apollovlinders vliegen rond de Plataanbladige boterbloem met zijn witte bloemen. Tussen de rotsblokken liggen vrolijke linten van Geel Viooltje. Nog verder naar beneden beginnen de alpenweiden waar de Marmotten elkaar fluitend het laatste nieuws vertellen
.
Grimselpas

IJzige Grimsel, een prachtig stuk natuur tussen Noord- en Zuid-Europa.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...