maandag 23 juli 2012

Leven op Furka

Furka pas
Waar eens een smal en steil muilezelpad de kantons Uri en Wallis met elkaar verbond ligt nu een asfaltlint over de Furka pas. Herders zijn vervangen door hedendaagse motorrijders die genieten van de tientallen haarspeldbochten voordat op 2431 meter hoogte de pas bereikt wordt. Net als de Grimselpas ligt hier een waterscheiding tussen Rijn en Rhône.

Furka pas, Alpenkauw

De tientallen Alpenkauwen zien het menselijk gedoe met genoegen aan. Vaak wordt wat brood voor deze vaste bewoners achter gelaten hoewel ze met gemak hun eigen kostje bij elkaar kunnen scharrelen. Met hun smalle gele snavel zien ze er anders uit dan onze Kauwen maar ze zijn zeker zo slim en sociaal.

Furka pas, Apollovlinder

Furka pas, Witbonte Parelmoervlinder, mannetje

Maar er is nog veel meer leven op de Furkapas te vinden. Grote Apollovlinders zijn met enige moeite te besluipen als ze even uitrusten van hun dwarrelige fladdervlucht. Nog fraaier zijn de Witbonte Parelmoervlinders. Alleen de mannetjes zijn zo opvallend gekleurd, vrouwtjes hullen zich in het gebruikelijke parelmoer-oranje.

F
Furka pas, Lente-Anemoon, Pulsatilla verna

Furka pas, Alpenanemoon, Pulsatilla alpina
Furka pas, Pyreneese Ranonkel, Ranunculus pyrenaicus

Furka pas, Stengelloze Gentiaan, Gentiana acaulis

Lager bij de grond is duidelijk te zien dat halverwege juli niet de zomer hoogtij viert maar de lente. Alpenanemoon en Lente-anemoon staan nog volop in bloei op plaatsen waar de sneeuw nog maar enkele dagen gesmolten is. Waar de grond al wat langer aan de stralen van de zon blootgesteld is toont de Pyreneese Ranonkel haar stralend witte bloemen. Stengelloze gentianen maken indruk met hun hemelsblauwe trompetten.

Furka pas, Alpenleeuwenbekje, Linaria alpina

Furka pas, Hongerbloempje, Draba hoppeana

Het leven op de Furka pas is rijk maar ook hard. Niet alleen wind en sneeuw zorgen voor overlast, ook de arme, zure granietbodem maakt het leven voor planten tot een regelrechte opgave. Het Alpenleeuwenbekje getuigt er van. Normaal tweekleurig getint is de bloem hier eenkleurig blauw. Hongerbloempjes liggen als gele speldenknopjes verspreid over het losse grint naast een vroegere berghut.

Furka pas

De Furkapas, absoluut de moeite waard om er eens wat langer te stoppen.


4 opmerkingen:

 1. Ben je bezig met een rondreis, Kees? Wij gingen voreger vaak op vakantie in Bellwald, tegenwoordig meer naar het Saasdal, maar alle plekjes die je laat zie,n ken ik heel goed, zo leuk! Mooie foto's weer!
  Hartelijke groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Marion, we zijn vier dagen naar het Binntal geweest en daarna een een themaweek alpenflora / alpenvlinders verzorgd voor Hotel Alpina (Tschiertschen) vanuit mijn bedrijf Natuurpresentaties.

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige bloemen en vlinders laat je hier
  allemaal zien Kees, mooi!
  En inderdaad interessant om te zien hoe de planten zich aan
  de omstandigheden hebben aangepast.
  Leuk om zo even via deze blog met je door de bergen te wandelen!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig om via de blog op je reis mee te mogen kijken. Ik geniet van de mooie opnames.
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...